Leto kod kuće – kako zabaviti decu tokom vrelih dana?

Letnji period kod svakoga od nas budi želju za uživanjem u osvežavajućim morskim talasima, hodanjem po vrelom pesku i odmorom negde daleko od gradske vreve. Ipak, usled spleta različitih okolnosti, mnogi nisu u mogućnosti da svake godine odu na more, te godišnji odmor provode sa decom kod kuće.

Iako vam deluje da leto bez mora ne može biti zabavno i da ne znate kako da se odmorite, a da ujedno zabavite svog mališana, situacija ne mora biti takva. Kuća sa dvorištem nudi mnogo mogućnosti za zabavu i zajedničke aktivnosti roditelja i dece. Nastavite da čitate tekst i upoznajte se sa zanimljivim letnjim aktivnostima!

#1 Bazen u dvorištu – neiscrpni izvor zabave za decu

Bazen u dvorištu ulepšaće leto svim članovima porodice, a posebno deci, koja obožavaju da uživaju u vodenim avanturama tokom toplih letnjih dana. 

Prilikom kupovine bazena treba da razmišljate o određenim sitnicama koje će biti vaše smernice za odabir bazena. Pre svega, tu mislimo na veličinu, odnosno obim i dubinu bazena. Bazen birajte u zavisnosti od uzrasta deteta, njegovog umeća u vodi, kao i od prostora koji imate na raspolaganju. 

Osim kupovine bazena, kako bi vodena sredina bila zdrava i bezbedna za boravak najmlađih članova porodice, ali i onih starijih – kupite filter, odnosno pumpu za bazen. 

Ako imate bojazni, odnosno ako vaš mališan još nije ovladao plivanjem i pravilima ponašanja u vodi, obavezno nabavite i propratne rekvizite – šlauf i mišiće. Naravno, kada je reč o najmlađima, preporuka je da vreme u vodi provodite zajedno. 

Izuzev pomenute opreme, savetujemo vam da prilikom kupovine bazena kupite i podlogu za bazen, kao i pokrivku koja će zaštiti bazen od spoljašnjih uticaja i prljanja vode. 

#2 Igre na otvorenom – aktivirajte svoje mališane

Kao što je poznato, deca kroz igru upoznaju svet oko sebe i uče osnovne pojmove koji će im značiti u odrastanju, odnosno daljem vaspitanju i obrazovanju. 

Gde se uči bolje nego na otvorenom? 

Iako biste tokom vrelih letnjih meseci najradije da se opustite uz zabavnu televizijsku emisiju, a mališanu pustite omiljeni crtani, mi imamo bolji predlog. Igre na otvorenom biće zabavne vašem mališanu, ali i svim članovima porodice koji su spremni na zabavu. 

Naravno, tokom najtoplijeg dela dana izbegnite izlaganje jakim sunčevim zracima ili se igrajte sa detetom u hladovini. Mališanima su na otvorenom najinteresantnije igre loptom, frizbijem ili drugim rekvizitima. Ove zanimljive aktivnosti mnogo energije, što iziskuje znojenje, posebno na visokim temperaturama.

Zato je važno da vaši mališani unose dovoljno tečnosti tokom svih aktivnosti na otvorenom, a nakon ulaska u zatvoren prostor, posebno onaj klimatizovan, preporučuje se tuširanje i presvlačenje. 

#3 Sađenje biljaka – odlična prilika za učenje i zabavu 

Ukoliko se u vašem dvorištu mogu pronaći biljke, kao i prostor pogodan za sadnju, pravo je vreme da se zabavite sa svojim mališanima i upustite u aktivnosti sađenja i održavanja bašte

Većina mlađe dece obožava da pomaže svojim roditeljima u kućnim poslovima, a baštovanstvo je ujedno zabavan i ne previše zahtevan posao za najmlađe. 

Prilikom odabira biljaka za sadnju vodite računa da li je leto period kada se one mogu presađivati, kako biste nakon ovog postupka mogli da pratite rast i naprdovanje biljke. U suprotnom, mališan se može razočarati ako biljka ne poraste, tj. ako uvene. 

Takođe, izbegnite sađenje u najtoplijem delu dana, već ostavite večernje sate za ovu deci posebno zanimljivu avanturu. Nakon sadnje biljke, zajedno pratite njen rast, naprdovanje i zalivajte baštu. Ovu aktivnovnost možete nadograditi na različite načine. Na primer, sledeći zadatak za mališane može biti da na drvenim tablama napišu ime biljaka koje ćete posle staviti u baštu kao poseban vid dekoracije. 

#4 Veče je za šetnju – izađite iz kuće kada zađe sunce

Kako biste sa lakoćom uspavali dete uveče, neophodno je da ono tokom dana bude dovoljno aktivno, a šetnja je sasvim sigurno jedna od najzdravijih aktivnosti. 

Budući da je tokom letnjih dana temperatura izuzetno visoka, savetujemo da izbegavate dnevnu šetnju. Ako se dete tokom dana kupalo u bazenu,  igralo sa vršnjacima, trčalo i ne želi da šeta – nemojte ga prisiljavati. Svaki dan treba ispuniti taman toliko zabavnim aktivnostima da vaš mališan uživa, nauči nešto novo, ali i provede kvalitetno vreme sa vama.

Za šetnju možete odabrati obližnji park, ali se i zaputiti na neku novu lokaciju okruženu bujnom vegetacijom i sadržajima za mališane. Prilikom večernje šetnje vodite računa da sebi i svojim mališanima obezbedite zaštitu od komaraca, posebno ako se odlučite da veče provedete kraj reke.

O čemu posebno treba da vodite računa tokom letnjeg perioda? 

Letnje vrućine umeju da budu izuzetno iscrpljujuće, kako za odrasle, tako i za mališane. Zato svaki roditelj prvo treba da razmišlja o zdravlju svoga deteta i aktivnosti planira u skladu sa vremenskom prognozom. 

Tokom najtoplijeg dela dana trebalo bi da izbegnete izlaganje suncu, a ako to činite obavezno zaštitite decu. U tome će vam pomoći šeširići, naočare za sunce i krea sa visokim SPF-om. Ne zaboravite da kod sebe uvek imate flašicu sveže vode, hidratacija je u letnjim mesecima od presudnog značaja.

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan i pružio vam neophodnu dozu inspiracije za letnje aktivnosti sa mališanima kod kuće!

Komentara
Očitavanje..