Kako se bira nameštaj za dnevnu sobu?

Svaki kutak u domu ima neku namenu, u spavaćoj sobi nalazimo mir, kuhinja je oaza dobrih ukusa, kupatilo je mesto za relaksaciju, dnevna soba je namenjena za porodično opuštanje posle napornog dana,  zato je važno da nameštaj u dnevnoj sobi bude što udobniji i da bude tako rasporedjen da obezbedi komfor i udobnost.

Ne treba preterivati prilikom kupovine nameštaja, pa prenatrpati dnevnu sobu nameštajem, tako da ukućani ne mogu da se mimoidju, već je treba opremiti sa merom, uneti samo nameštaj koji odgovara prostoru i udoban je.

Ukoliko je dnevna soba velika, ima mesta i za regal, dok je za manje sobe više neki manji ormar, svakako ga ne treba previše približavati garnituri, trosedu ili sve popularnijim sofama, ali ni previše odaljavati komade nameštaja jedne od drugih, zato što se onda javlja opasnost od dovikivanja, a taj povišen glas može pogrešno da se protumači i dovede do svadja.

Najbolje je grupisati nameštaj tako da se obezbedi distanca, ali i dovoljna bliskost potrebna svakoj porodici.

Stil ili praktičnost – odlučujuće smernice pri kupovini nameštaja za dnevnu sobu

Razlikujemo se po mnogo čemu, pa i po tome kako biramo i kupujemo nameštaj, neki tragaju za stilom, a drugi traže praktičnu primenu, svakako važno je da  i jedni i drugi znaju tačno šta žele.

Posebna pažnja treba da se obrati pri kupovini nameštaja za dnevnu sobu, kako ormara tako i troseda i garnitura, zato što uglavnom te komade nameštaja biramo po boji koja se uklapa u ambijent dnevne sobe, a prelazimo lako preko činjenice koja je veoma važna, a to je materijal od koga su  napravljeni.

U izboru se skoro uvek vodimo ukusom i stilom, stilom koji je lično naš ili onaj koji nameće industrija nameštaja, koja sve više zastupa manje komade nameštaja, u modi su sofe, manji ležajevi, manji ormari i u prvom planu je trend koji nameće nogice za nameštaj, ima ih svuda, na foteljama, trosedima, dvosedima, komodama, policama, ormarima.

Svidele se one nama ili ne, osvojile su tržište i polako ulaze u svaki dom, diktiraju stil koji je drugačiji od onoga na šta smo navikli, ali i mnogo praktičniji za održavanje, lakše ćemo pomeriti fotelju sa nogicama i obrisati ispod nje.

Nogice za nameštaj se lako menjaju, pa kad nam dosadi jedna boja, lako je možemo zameniti za drugu i tako jednim malim detaljem osvežimo izgled dnevne sobe.

Kvalitet i dugotrajnost  –  dubinsko pranje nameštaja za što duži vek

U svakom domu postoji neka sofa, fotelja ili tabure koju ukućani pamte od rodjenja, koja je ostala od prethodnih generacija, a i dalje traje.

Reč je o štofu gustog tkanja, da je bilo retko tkanje, vremenom bi se niti izvukle, a nameštaj s godinama dotrajao i propao.

Takvi retro komadi nameštaja uklapaju se u enterijer dnevne sobe onih koji vole retro stil, ali zato beže od modernog, minimalističkog i industrijskog nameštaja, što ne znači da ova druga varijanta nije dobra.

Danas ima odličnih i kvalitetnih komada nameštaja,a vrlo modernih, od kvalitetnog štofa, što obećava dugotrajnost, zato ih treba birati.

Dugotrajnost, ipak, zavisi od dobrog i kvalitetnog održavanja nameštaja,pa je za garniture, trosede, fotelje, sofe, najvažnije  kvalitetno dubinsko pranje nameštaja, cena pranja  često može biti  uslovljena materijalom od koga je nameštaj pravljen, zato što se neki materijali lakše, a neki teže peru.

Pri kupovini je važno  obratiti pažnju na to kako se materijali ponašaju u odredjenim uslovima, iz kog  razloga biramo štof ili kožu, kako će ovi materijali reagovati na čestu upotrebu, kakve materijale biramo ako imamo decu ili ljubimce.

Trendovi brzo prolaze, zato je pametno izbegavati ono što je u trendu, a birati materijale sa kojih se lako skidaju fleke.

Uz većinu materijala imate upustvo kako se održavaju, da li je dozvoljeno dubinsko pranje nameštaja, cena je previsoka ako materijal ne trpi odredjenu hemiju.

Foto Pixabay
Komentara
Očitavanje..