Kada je vreme za pregled neurologa?

Doktor specijalista neurologije zadužen je za bolesti koje polaze od centralnog i perifernog nervnog sistema.

Jednostavnije rečeno, neurolog je lekar kod kojeg se ide zbog pojave brojnih simptoma i zbog mnoštva bolesti, a sada ćemo polako razjasniti kada je zaista vreme da mu se javite i otklonite sumnje da neki problem postoji.

Brojna istraživanja pokazuju da se javljanje neurologu pri pojavi nekih simptoma za koje biste rekli da su prolazni i nebitni, pokazuje kao najvažnije, jer se tako bolest otkriva na vreme i omogućava brzo i uspešno lečenje.

Najvažnije u celom ovom procesu jeste to što je pregled koji neurolog vrši jednostavan, bezbolan i brz, a nakon njega se dobijaju zaista važne informacije koje se tiču vašeg zdravlja.

Kako izgleda pregled kod neurologa?

Sam neurološki pregled se može podeliti u dva dela, prvi jeste razgovor, a drugi fizički pregled. Najpre, doktor uzima anamnezu, koja podrazumeva razgovor o simptomima zbog kojih se javljate, drugim bolestima ako postoje, terapiji ako je imate, kao i mogućim genetskim predispozicijama za neke neurološke bolesti.

Nakon toga, sledi pregled koji se svodi na ocenjivanje osnovnih psihičkih funkcija, kognitivnih funkcija, refleksa, mišića, kao i generalnog stanja organizma koje se može oceniti okom i rutinskim pregledom.

Tokom pregleda neurolog dobija određenu sliku zdravstvenog stanja na osnovu koje vam daje savete u vezi sa daljim ponašanjem, ali i potrebnim analizama i snimanjima, ako su potrebna. Uglavnom su to neko ultrazvučno snimanje, EEG, skener, magnetna rezonanca.

Koji simptomi ukazuju da je potrebno obratiti se neurologu?

Mnogi su simptomi koji vas mogu uputiti na neurologa i pregled kod njega. Generalno, svi oni simptomi koji izazivaju oslabljeno funkcionisanje, a ne možete da im uvidite jasan uzrok javljanja, mogu da budu povod za pregled. Česte nesvestice i vrtoglavice, kao i sam osećaj nestabilnosti prilikom hoda i stajanje, dovoljni su simptomi da posetite neurologa. Pored toga, kada se danima javlja trnjenje u rukama i nogama, grčenje tela, kao i grčenje jedne strane tela, trebalo bi da posetite neurologa raddi isključivanja neuroloških bolesti.

Zujanje u ušima, pojava zaboravnosti i slabe koncentracije, zamagljenost u svesti, kao i u vidu, gubljenje ravnoteže, slabost u mišićima, problemi u govoru, činjenje nekih nevoljnih pokreta, neki su od simptoma koji su česti, a koji jesu za neurologa i pregled u njegovoj ambulanti.

Tu možemo dodati i probleme sa snom, nesanicu, javljanje privremenog slepila i tako dalje. Svaki od ovih simptoma može, ali nužno ne mora, da ukaže na neki od neuroloških poremećaja koji se mogu rešiti brzo i lako ako se otkriju na vreme.

Koji su najčešći neurološki problemi?

Moždani udar

Ono sa čim se ljudi najčešće susreću jeste moždani udar.

Najveći broj pacijenata kod neurologa jesu pacijenti koji su mogli ili jesu doživeli moždani udar. Ovde se najbolje vidi koliko je važno osluškivanje svog tela i signala koje šalje, jer prepoznavanje simptoma i javljanje lekaru može da spreči nešto što se nužno ne događa.

Alchajmer i Parkinsova

Pored moždanog udara, česti neurološki poremećaji i same bolesti kod nas, za koje je neurolog nadležan, jesu Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Ne postoje analize koji mogu jasno da ukažu na ove bolesti, ali neurolog može da dijagnostikuje bolest nakon temeljnog pregleda. Neurolog će takođe pomoći u pronalasku najboljih lekova i terapija za Alchajmer i Parkinsovu.

Migrene

Iako same po sebi nisu opasne po život, migrene mogu u velikoj meri da utiču na kvalitet života. Neurolog će pomoći da se otkrije tačan uzrok migrene, može da pošalje na dodatne analize radi utvrđivanja pridruženih bolesti i može pomoći u određivanju terapije uz koju će život sa migrenom biti mnogo podnošljiviji.

Multipla skleroza

Oboleli od multiple skleroze moraju se redovno kontrolisati kod neurologa.

Multipla skleroza je doživotni neurološki poremećaj. Simptomi MS mogu da uključuju promene u vidu, slabost, utrnulost i žmarce u ekstremitetima. Iako u početku simptomi mogu da se javljaju sporadično oni vremenom napreduju i neophodno je da ih odabrani neurolog redovno prati i menja terapiju koja može pomoći u kontrolisanju i usporavanju razvoja bolesti.

Foto Pixabay
Komentara
Očitavanje..