Kako da sačuvate plodnost i pripremite telo za trudnoću

Kako bi bila sposobna da ostane u drugom stanju onda kada oseti da je spremna za trudnoću, svaka žena mora da neguje svoju plodnost. Na sreću, potrebne su samo male promene koje trebate odmah uneti u svoj život da bi ste izbegli neplodnost. Uvođenje određenih zdravih navika i eliminisanje loših, mogu da zaštite vašu sposobnost da postanete majka. 

Šta je sve potrebno uraditi kako biste svoje telo pripremili za trudnoću, pročitajte u nastavku teksta. 

Obratite pažnju na menstrualni ciklus

Ako imate neredovan menstrualni ciklus, obavezno se potrudite da što pre utvrdite uzrok. Jedan od razlog neredovne menstruacije jeste sindrom policističnih jajnika. Kod žena sa policističnim jajnicima dolazi do disbalansa hormona, koji blokira osobađanje jajnih ćelija u jajnicima. 

Osim toga, policistični jajnici nisu samo odgovorni za neplodnost, već mogu da dovedu i do zadebljanja unutrašnjeg tkiva materice i raka uterusa. Žena može da ostane u drugom stanju čak i kada pati od sindroma policističnih jajnika, ali to onda zahteva višemesečnu terapiju određenim lekovima i redovnu kontrolu statusa hormona. Ukoliko je vaša menstruacija neredovna, i ukoliko postoji sumnja na prisustvo ovog sindroma, uradite ultrazvuk abdomena (male karlice)

Ako se tokom menstruacije javljaju jaki grčevi koji remete vaše svakodnevne aktivnosti, takođe se obratite lekaru. Bolne menstruacije mogu da budu jedan od simptoma endometrioze, oboljenja u kojem delovi materičnog tkiva rastu i šire se izvan materice (benigne metastaze) na jajnike, bešiku i druge organe,  i mogu da oštete reproduktivne organe žene. Ako se na vreme počne sa terapijom, endometrioza se kod većine žena lako leči medikamentima, dok je kod jače razvijenih oblika potrebna čak i hirurška intervencija. 

Redovne kontrole reproduktivnih ogana i odlazak kod ginekologa sprečiće pogoršanje problema i jedini su način da osigurate čist zdravstveni karton pre začeća. 

Vodite računa o kilogramima

Usled viška ili nedostatka kilograma svaka 10 žena može imati problema sa začećem. Višak kilograma može imati nepovoljan uticaj na jajnike, koji odjednom prestaju da priozvode jajne ćelije. Isto tako, kod žena sa manjkom kilograma mozak proizvodi manje gonadotropina, hormona koji je veoma značajan za razvoj jajnih ćelija.

Zdrava ishrana i konzumiranje određenih namirnica, kao i redovne fizičke aktivnosti u većini slučajeva biće dovoljne mere za vašu idealnu težinu. Regulisanje kilograma uticaće pozitivno na hormone i uspostavljanje hormonske ravnoteže. 

Uradite vaginalni bris

Hlamidija je seksualno prenosiva bolest kojom je inficiran veliki broj žena, a često nije praćena nikakvim simptomima. U slučaju nelečenja, hlamidija može da uzrokuje karlično inflamatorno oboljenje koje dalje može da izazove oštećenje reprodutkivnih organa, tačnije da uništi ili blokira male treplje u jajovodima. U ovom slučaju, jajnici ostaju zdravi, ali jajna ćelija koja se iz njih oslobađa nije u stanju da dopre do materice, što znači da je začeće skoro nemoguće bez medicinske intervencije. 

Da do ovoga ne bi došlo, važno je uraditi vaginalni bris kojim se potvrđuje prisustvo hlamidije. Ova bolest se lako leči antibiotskom terapijom, koju treba da sprovedu oba partnera. 

Smanjite stres

Mada još uvek ne postoji precizno naučno objašnjenje kako to stres utiče na plodnost, lekari ističu da je to faktor koji može dovestio do neplodnosti. Stres najverovatnije deluje ometajuće na signale koji idu iz mozga u jajnike. To može da poremeti ciklus, a da ne naruši ovulaciju. Drugim rečima, jajna ćelija se produkuje, ali unutrašnji deo materice nije spreman za implantaciju.  

Brojne studije pokazuju da je depresija takođe nepovoljna za reproduktivno zdravlje žene. Kod žena koje imaju problema sa depresijom mogućnost začeća je dvostruko manja nego kod žena koje nisu depresivne. 

Iako je pre bilo kakve terapije potrebna precizna analiza, lekari  već unapred propisuju mere predostrožnosti i preveniranja stresa – kao što su bavljenje sportom, aktivan društveni život ili razgovor sa psihoterapeutom. 

Ostavite cigarete

Zdrav i uredan život su najbolji način da se izbegne neplodnost. Pre svega, ako ste pušač, trebali biste što pre da ostavite cigarete. Pored mnogobrojnih drugih rizika za zdravlje, pušenje je jedan od vodećih ometajućih faktora kada je plodnost u pitanju. 

Hemijske materije sadržane u cigaretama koje nose naziv policiklični aromatični hidrokarboni dovode do prerane smrti ćelija jajnika, pre nego što za to dođe prirodno vreme, što može dovesti do ranije menopauze. Pušenje takođe uništava fine treplje koje se nalaze na unutrašnjim zidovima jajovoda, a čiji je zadatak da potiskuju spermu i jajne ćelije duž njih. Dakle, ostavljanjem cigareta izbeći ćete oštećenje zdravih jajnika i sistema zaduženog za transport jajnih ćelija

Osim cigareta, alkohol takođe loše utiče na plodnost tako što ima nepovoljno dejstvo na mozak, koji je centar za proizvodnju i lučenje hormona zaduženih za reproduktivni proces. Srećom, naša tela su u većini slučajeva mnogo više toleranta na ovakve supstance za „uživanje“, nego što nam se to čini. Umerene količine alkohola i kofeina verovatno neće imati nikakve posledice. 

Ipak, važno je imati na umu da što zdraviji život vodite kao mlada osoba, biće vam lakše da zatrudnite tokom 30-ih godina. 

Stalne konsultacije sa ginekologom

Za sam kraj ovog teksta, važno je napomenuti da ukoliko imate bilo kakav ginekološki problem, obavezno se konsultujte sa vašim lekarom, i to što pre i zahtevajte što detaljnije informacije u vezi vašeg ginekološkog problema, o tome kako ga možete lečiti i o tome kolike su vaše šanse za začeće. 

Komentara
Očitavanje..