Kako da se oporavite od gubitka posla?

Gubitak posla nije samo težak udar na budžet već i jedna od najstresnijih životnih situacija koja može da izazove niz problema: sa samopouzdanjem, zdravljem, porodicom…

Međutim, uz pravi način razmišljanja, gubitak posla ne mora da bude najgori trenutak u vašem životu. Naprotiv! Pratite naredne savete kako biste bile spremne da odmah „stanete na noge” u slučaju da vaša poslovna karijera krene u neželjenom pravcu.

 

 

1. Ne dozvolite da vas poslovni status definiše

Kada ostanete bez posla, bilo to najavljeno ili iznenadno otpuštanje, najveća zamka u koju možete da upadnete jeste da poraz na poslovnom planu prenesete i na druge sfere života. Potrudite se da ovo ne dozvolite.

Setite se svih drugih stvari koje vas čine srećnim, kao i svih kvaliteta koji vas krase kao osobu. Gubitak posla ne poništava ono što vi jeste. Ljudi često doživljavaju gubitak posla kao svoj lični promašaj, što ih sprečava da nastave dalje. Umesto toga, treba da razumete splet okolnosti koji vas je doveo do trenutnog stanja i pronađete cilj ka kojem ćete dalje ići.

2. Okružite se ljudima koji pozitivno utiču na vas

Kada prolazite kroz težak period, kao što je to slučaj kad izgubite posao, poslednje što vam treba je da komunicirate sa ljudima koji će svojom negativnošću činiti da se osećate još gore. Ono što treba da uradite u takvim teškim trenucima jeste da se okružite onima koji su pozitivni i koji će vas inspirisati da što pre pronađete način da prevaziđete problem. Njihovi saveti i motivacija će vam pomoći da krenete dalje, pronađete novi posao i povratite uspeh na poslovnom planu.

3. Fokusirajte se na budućnost

Iako ume da deluje kao bezizlazna situacija kada sve što možete da uradite jeste da razmišljate o uzrocima otpuštanja, pokušajte da sebe odvratite od fokusiranja na prošlost. Odbijte destruktivne misli i naterajte sebe da mislite o koracima koje možete preduzeti da vam budućnost bude uspešnija nego sadašnjost.

Razmislite kakvim veštinama raspolažete i za koje pozicije ste kvalifikovani, a onda se bacite na posao traženja novog posla na kom ćete svoja znanja i pokazati.

 

 

4. Prihvatite traženje novog posla kao zadatak s punim radnim vremenom

Nakon prestanka radnog odnosa, logično je da ćete se posvetiti traženju novog posla. Da biste u tome bili uspešni, pristupite ozbiljno traganju za otvorenim radnim mestima do te mere da ovu aktivnost shvatite kao svoj privremeni posao koji zahteva puno radno vreme.

Kreirajte atraktivnu radnu biografiju, prilagodite svoju prijavu za posao tipu kompanije kojoj se javljate, kontaktirajte sa ljudima koji bi vas mogli povezati sa poslodavcima i, najvažnije, ne odustajte. Ako ste uporni i temeljni u traženju zaposlenja, neće mnogo proći dok ne uspete u svojim namerama.

5. Unapredite svoje kvalifikacije

Razmislite da li postoji potreba za kadrom kakav ste vi ili je vaše otpuštanje naznaka da treba da se usmerite ka savremenijem pozivu. Ako ste sa sadašnjim kvalifikacijama već jednom ostali bez posla, šta je to što će učiniti da naredni poslodavac želi da vas zaposli, a onda i zadrži na određenoj poziciji?

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite kada ostanete bez posla jeste svakako da uložite u unapređenje svojih kvalifikacija. Ako se posvetite sticanju savremenih znanja koja su tražena na tržištu, ne samo da nećete imati problem da pronađete novi posao već ćete biti sigurni da vas čeka uspešna budućnost na profesionalnom planu.

 

Iskoristite gubitak posla kao odskočnu dasku. Iskoristite svoj trenutni poraz da u vremenu koje je pred vama nižete samo pobede. Opremite se veštinama zbog kojih će svi poslodavci tražiti vas i preokrenite gubitak posla u najbolju m

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije