Kako i u kojoj mjeri električna vozila štite životnu sredinu?

U svetu vlada generalno mišljenje kako električna vozila jesu dobra za zaštitu životne sredine, dok se istovremeno najavljauje sve veći broj vozila na ulicama širom svijeta, koja će koristiti struju umjesto goriva.

Pored toga, mnogi proizvođači polako ali sigurno najavljuju sve manju proizvodnju vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, pa se tako planira potpuno izbacivanje u narednim decenijama.

Govoreći o električnim vozilima, ne možemo a da ne pomenemo sve popularnije trotinete na struju, koji predstavljaju dobro rešenje za gradsku gužvu, korisnicima omogućavaju brz dolazak na destinaciju, dok ujedno nisu štetni po životnu sredinu.

U nastavku teksta ćemo objasniti kako električna vozila pozitivno utičnu na životnu okolinu i u kojoj meri, te vas pozivamo da nastavite sa čitanjem ukoliko želite da se bolje informišete o jednoj od gorućih ekoloških tema.

Kako motori sa unutrašnjim sagorevanjem štete prirodi?

Ukratko ćemo objasniti princip rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji se još uvijek nalazi u većini automobila.

Zadatak motora sa unutrašnjim sagorevanjem jeste da gorivo (potencijalnu hemijsku energiju) pretvore u mehaničku energiju za pokretanje motora. Rad klipa u cilindru se sastoji od četiri udara odnosno:

  • usisavanja – uvlačenje smjese goriva i vazduha u motor (što je jači automobil, potrebno je više smjese);
  • sabijanja – motor sabija smesu i povećava joj pritisak i temeperaturu (jači motor obezbjeđuje jači pritisak);
  • sagorevanja – smesa se sagoreva, pali i oslobađa veliku količinu energije koja vrši mehanički rad;
  • izduvavanja – sagoreli gasovi su svoju energiju pretvorili u mehanički rad i tada postaju beskorisni – tada odlaze u atmosferu i štete životnoj okolini

Veoma je jasno kako motori sa unutrašnjim sagorevanjem svakodnevno uništavaju kvalitet vazduha koji udišemo, te nema sumnje da su električna vozila naša ekloška budućnost.

Po kom principu rade električna vozila?

Električni automobili i druga vozila ovog tipa ne posjeduju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, samim tim ni sistem za izduvavanje gasova, te su šanse za zaštitu prirode neuporedivo veće.

U nastavku smo prikazali komponente električnih vozila zahvaljujući kojima funkcioniše sistem koji je pogodan za okolinu:

  • baterija električnog vozila – baterija je sačinjena od većeg broja manjih baterijskih modula sastavljenih od pojedinačnih ćelija baterije. Njima se elektronski upravlja kako bi se električnom motoru isporučila snaga;
  • električni motor – radi po principu pretvaranja električne energije u mehaničku i tako pokreće točkove. Svaki točak može imati sopstveni motor;
  • punjenje električnog vozila – dopuna energije baterije vozila može se obaviti kod kuće ili na nekoj od stanica sa ovom opcijom;
  • regenerativno kočenje – vraćanje dela energije pri kočenju;
  • kontrolna jedinica – upravljačka jedinica koja se koristi za snagu iz baterije u elektromotor.

U kojoj meri su električna vozila pogodna za zaštitu prirode?

List biljke koji se nalazi u ruci
https://www.pexels.com/photo/person-s-left-hand-holding-green-leaf-plant-886521/

Uvideli smo zahvaljujući čemu električna vozila nisu generalno štetna po životnu okolinu – nema izduvnih gasova dobijenih preradom fosilnih goriva!

Međutim, ukoliko želite da budete potpuno na zelenoj strani planete pri vožnji automobila, primarni cilj treba biti upotreba elektirčne energije sa nultom emisijom štetnih gasova.

Ovaj stav se odnosi na to po kom principu se dobija električna energija, tačnije da li se primera radi za proizvodnju koristi prirodni gas ili nastaje u nuklearnim elektranama.

Nulta emisija štetnih gasova označava ideju da se električna energija za pokretanje vozila ovog tipa dobija isključivo prirodnim putem, kako bi se smanjio efekat staklene bašte i količine izduvnih gasova.

Kako dostići nultu emisiju štetnih gasova?

Najbolji primeri kako možete dobiti električnu energiju na prirodan način i koristiti je za dopunu baterije automobila jeste putem sunčeve, vetrovske ili geotermalne energije.

Solarni paneli postavljeni na krov kuća su odličan način da dobijete električnu energiju i iskoristite je za punjenje automobila kod kuće.

Broj potrebnih panela zavisiće od efikasnosti samog vozila, tako da će ova investicija možda biti prevelika za vas. U svakom slučaju, ostaje kao vredna tema za razmišljanje u budućnosti.

Veća efikasnost električnih vozila pri upotrebi energije

Čak i da nemate sopstveni sistem za preradu energije prirodnim putem ili da se baterije na automobilu pune energijom nastalom kroz preradu fosilnih goriva, električni automobili su svakako bolja opcija za životnu sredinu od onih sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kada benzin u konvencionalnim automobilima sagori, samo se 17 do 21 % energije pretvori u snagu za pokretanje motora, dok kod električnih automobila procenat pretvaranja električne energije u pogon iznosi 59 do 62.

Usklađenost sa normativnim principima mnogih zemalja

Pored toga što se mnogi veliki proizvođači okreću električnim vozilima, ovaj trend prate i zakoni naprednih zemalja i ekonomskih zajednica. U tom pogledu, najnaprednija je Kina koja je maltene pa zabranila proizvodnju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Evropska unija sledi sličnu zakonsku regulativu koliko je u njenoj moći, pa se smatra da će u Evropi biti sve manje izduvnih gasova iz vozila. Problem mogu napraviti veliki proizvođači čiji se modeli zasnivaju na konvencionalnim motorima.

Videćemo kako će i na koji način biti sprovedena zelena politika država i velikih brendova u godinama koje nam predstoje, ali nema sumnje da kompletna automobilska industrija sa nekim izuzecima polako ali sigurno stremi ka elektrifikaciji vozila pogodnih za zaštitu životne sredine.

Komentara
Očitavanje..