Kako na lak način oporaviti kosu i održati je zdravom?

Ako imate oštećenu kosu, znajte da niste sami. Mnoge žene se suočavaju sa problemima kao što su lomljenje kose, suvoća, gubitak sjaja i mnogi drugi.

Srećom, postoji mnogo načina na koje možete pomoći svojoj kosi i vratiti joj nekadašnji sjaj. U ovom tekstu otkrićemo vam nekoliko efikasnih načina za oporavljanje vaše kose.

Uključite ulja za kosu u svoju svakodnevnu rutinu

Preparat koji se pokazao kao efikasan u oporavljanju oštećene kose jeste ulje za negu kose i njegovo redovno nanošenje može dovesti do odgromnih promena u kvalitetu vaše dlake.

Ulja poput kokosovog ulja, arganovog ulja ili ricinusovog ulja mogu biti veoma korisna za tretman oštećene kose. Nanesite nekoliko kapi ulja na kosu pre spavanja i ostavite da deluje tokom noći. Ova ulja dubinski hrane kosu i vraćaju joj vitalnost.

Pročitajte uputstvo za nanošenje prilikom korišćenja ulja jer postoje različite vrste. Na primer, neka se mogu nanositi i na suvu i na mokru kosu, dok su druga ograničena isključivo na suvu.

Ključ je u hidrataciji

Kosa može biti oštećena iz mnogo razloga i jedan od njih jeste nedostatak vlage. Tretmani hidratacije kose postoje u svim frizerskim salonima, ali oni mogu biti veoma skupi.

To možete uraditi i smaostalno kod kuće sa pravim proizvodima i dobrom rutinom. Koristite proizvode na kojima je naznačeno da hidriraju kosu i primetićete efekat posle kratkog vremena.

Pravi šampon je obavezan

Izbor pravog šampona može imati ogroman uticaj na zdravlje vaše kose. Izaberite šampon koji je formulisan specifično za vaš tip kose i koji će joj pružiti sve potrebne hranljive sastojke. Izbegavajte šampone koji sadrže oštre hemikalije poput sulfata, jer one mogu isušiti kosu. Oko toga koji šampon najbolje odgovara vašoj kosi možete se posavetovati sa frizerom.

Prirodne maske za kosu – sastojci koje imate u kući

Mnogo toga danas ne znamo o kosi, ali su zato naše bake imale savršene recepte za očuvanje zdrave i sjajne kose. Možda bi trebalo da poslušamo poneki savet koji nam daju i iskoristimo ono što nam priroda nudi.

Prirodne maske za kosu su odličan način da dubinski nahranite svoju kosu. Prednost ovog načina jeste nepostojanje bilo kakvih hemijskih agenasa. Ove maske će vašoj kosi dati prirodne elemente koji su joj potrebni za snagu i sjaj, bez negativnih nuspojava uzrokovanih hemikalijama iz proizvoda koji se inače koriste.

Možete napraviti masku od avokada, banana, jogurta ili meda, i naneti je na kosu jednom ili dva puta nedeljno. Ostavite masku da deluje oko 30 minuta, a zatim je isperite. Vaša kosa će biti meka, sjajna i zdrava.

Redovno skraćujte krajeve

Često se dešava da se krajevi kose lome i oštećuju. Zato je važno redovno ih skraćivati kako biste uklonili oštećene delove i sprečili dalje pucanje kose.

Što više odlažete odlazak kod frizera, to vaša kosa postaje oštećenija. Posetite frizera svakih 6 do 8 nedelja kako biste održali kosu zdravom i sjajnom. Ukoliko vam se kosa ne oštećuje lako, sasvim je u redu da taj period bude i nešto duži.

Smanjite upotrebu toplote pri nezi kose

Prekomerna upotreba uređaja za oblikovanje kose kao što su pegle za ravnanje ili figaro može oštetiti vašu kosu. Za različite tipove kose koriste se različite temperature, ali u svakom slučaju konstantno korišćenje ovih aparata neminovno će dovesti do oštećenja.

Pokušajte da smanjite upotrebu tih uređaja i koristite ih samo povremeno. Kada ih koristite, uvek nanesite preparate za zaštitu od toplote na kosu kako biste je zaštitili od oštećenja.

Obratite pažnju na ishranu

Zdrava ishrana je ključna za zdravu kosu. Povećajte unos hrane bogate proteinima, vitaminom B i zdravim mastima. Neke od namirnica koje je preporučeno ubaciti u ishranu kako biste oporavili kosu jesu:

  • Riba
  • Piletina
  • Mlečni proizvodi sa malim procentom masti
  • Jaja
  • Voće i povrće
  • Zelena salata
  • Čista, filtrirana voda

Ove namirnice će pružiti vašoj kosi sve potrebne hranljive sastojke za regeneraciju.

Izbegavajte često farbanje

Prečesto farbanje kose može je oštetiti i isušiti. Pokušajte da smanjite učestalost farbanja i koristite boje koje su manje agresivne za kosu.

Takođe, izbegavajte farbanje cele kose, već se fokusirajte samo na izrastak kako biste umanjili štetu. Posavetujte se sa vašim frizerom oko toga koja farba bi bila najmanje štetna za vašu kosu.

Koristite češalj sa širokim zupcima

Češljanje oštećene kose može dalje povećati njen lom i oštećenje. Zato je važno koristiti češalj sa širokim zupcima, koji će nežno raščešljavati kosu i sprečiti pucanje.

Ovakvi češljevi su dobri jer ne rastežu kosu kao četke i tako smanjuju pucanje pri češljanju. Počnite češljanje od krajeva kose, postepeno se penjući prema korenu.

Uz ove jednostavne načine za oporavljanje vaše kose, možete povratiti njen nekadašnji sjaj i zdravlje. Sledite ove savete, budite uporni i uskoro ćete se diviti prelepom izgledu svoje kose.

Komentara
Očitavanje..