Kako se snaći na aerodromu – O čemu treba misliti pred let avionom

U svetu se godišnje proda nekoliko milijardi avio karata. Međutim, to nikako ne znači da visok procenat svetske populacije leti avionom svake godine.

Iako ne postoji način da se odredi tačan procentat ljudi koji su makar jednom u životu putovali avionom, sasvim je izvesno da mnogi nisu nikada iskusili čari letenja.

Ako se upravo spremate za prvi let avionom, u nastavku teksta ćete naći informacije koje će vam pomoći da se pripremite za putovanje.

Dolazak do aerodroma

Ukoliko želite da vam celokupno putovanje počne idilično, bitno je na vreme odabrati prevoz do aerodroma. Ako nemate nekog vama bliskog ko bi mogao da vas doveze do aerodroma, često je vrlo praktično da to bude taksi. Pre nego što se odlučite da zakažete vožnju, verujemo da će vam biti važno da se informišete kolika je cena taksija do aerodroma.

Da ne bi došlo do iznenađenja, pogledajte cenovnike i sami izračunajte cenu prevoza do aerodroma u zavisnosti od toga u kom delu grada se nalazi početna tačka vožnje i tarife određene prema tome koje doba dana je u pitanju,

Naravno, ukoliko štedite novac, možete koristiti minibus ili gradski prevoz.

Neka vaš kofer bude spakovan u skladu sa pravilima

Svaka aviokompanija ima svoja pravila u vezi veličine i težine registrovanog prtljaga. Bitno je da ne prekoračite ove određene dimenzije ili težinu, jer za višak prtljaga mora da se plati relativno velika naknada na aerodromu.

Većina aviokompanija dozvoljava da se u avion, osim ručnog prtljaga, ponese još jedna, manja torba. To može biti ženska tašna ili ranac sa laptopom.

Preporučujemo da se pakujete na takav način da možete lako izvaditi neke stvari za vreme aerodromske kontrole.

Registrovani prtljag prolazi dugačak put pre nego šta se vrati u vaše ruke. Zato je jako bitno da sa vašeg kofera ne strče nikakvi kaiševi , patent zatvarači, značke i slično.

Ukoliko nameravate na svoj ranac zakačiti vreću za spavanje i prostirku, preporucujemo da sve zajedno omotate folijom. Imaćete sigurnost da se nijedan komad vašeg prtljaga neće uništiti ili ispasti.

Šta nije dozvoljeno u prtljagu?

Eksplozivi i zapaljive materije su zabranjene za unos u avion, kako u ručnom tako i registrovanom prtljagu. Pravilo se tiče svih aviokompanija. Radi se tu između ostalog o stvarima poput lemilica, petardi, materija za potpalu roštilja.

Zbog bezbednosnih razloga, predmeti koji mogu poslužiti kao oružje (npr. oštre makaze, alat, vadičep) nisu dozvoljeni za unos u avion u ručnom prtljagu.

Najrestriktivnija pravila važe za tečnosti. Ne smete poneti sa sobom u avion u ručnom prtljagu više od 10 flašica tečnosti, od čega svaka ne može imati više od 100 ml.

Sve flašice trebaju biti spakovane zajedno u providnu jednolitarsku kesu. U ručnom prtljagu smete imati lekove, takođe one u tečnom obliku, ali isključivo u količini koja vam je neophodna za vreme trajanja leta.

Devojka na aerodromu
Pexels

Procedura pre poletanja aviona

Tu gde vas je ostavio auto/taksi/mini bus samo nastavite pravo kroz vrata i idite na šalter vašeg avio prevoznika. U glavnom holu ćete primetiti i ljude sa voki-tokijem. Oni su tu da vam pomognu ukoliko ste se izgubili i zbunili.

Šalter, takozvani CHECK IN COUNTER, je mesto gde predajete prtljag. Tu ćete i pokazati vašu kartu (ukoliko je imate, ako je nemate dobićete je) i pasoš.

Sve što vam je potrebno su pasoš sa vizom, ukoliko vam je ona potrebna i avionska karta tj. BOARDING PASS. Za neke destinacije, naročito u regionu pasoš vam nije potreban i moguće je putovati samo sa ličnom kartom.

Vrste kontrole na aerodromu

Postoji više kontrola koje morate proći.

Prva je pristupna kontrola gde vam pregledaju kartu i pasoš kako bi vam pomogli u slučaju da vam nešto nedostaje.

Druga kontrola, koja se nalazi odmah iza prve jeste pasoška kontrola. Ovu kontrolu obavljaju pripadnici MUP-a. Od vas se ne očekuje mnogo, samo da predate dokumenta i eventualno odgovorite na pitanja poput „Kuda ste krenuli?“ i „Koja je svrha vašeg putovanja?“. Na ovoj kontroli dobijate i pečat u pasošu.

Nakon pasoške kontrole ulazite u transfer zonu. Ovde ćete provesti najviše vremena čekajući vaš let. Na primer, na aerodromu Nikola Tesla u ovoj zoni su vam na raspolaganju kafići, restorani, toaleti i kiosci.

Na nekim od najboljih svetskih aerodroma idu toliko daleko u ugošćavanju putnika da imate spavaonice, parkove ili mini zoološke vrtove. Najbolji od najboljih se nalaze u Seulu, Pekingu, Singapuru, Hong Kongu…

Treća kontrola je bezbednosna. Ova kontrola ujedno podrazumeva da ćete morati da provučete stvari kroz skener, a sami da prođete kroz detektor. Bezbednosna kontrola se nalazi na ulazu na vaš GATE (što je peron za autobuse, to je GATE za avione). Vaš GATE je zapisan na vašoj karti, na primer A14, a možete ga naći i na svakom od monitora koji se nalaze širom transfer zone.

Četvrta i poslednja kontrola je tačno pred poletanje. Vrše je stjuarti i stjuardese avio kompanije s kojom letite. Protokolarne je prirode i ova kontrola je ništa drugo do čekiranje avio karte.

Nakon svih kontrola spremni ste da uđete u avion koji će vas čekati ili na samom GATE-u ili ćete morati da uđete u specijalne autobuse za transport do aviona. Takva vožnja autobusom traje svega par minuta (na nekim aerodromima, poput frankfurtskog, i po pola sata).

Različita pravila važe u različitim državama

U okviru Evropske Unije pravila vezana za prevoz alkohola, cigareta, hrane i cveća su u većini država ista.

Međutim, van EU svaka država ima svoje vlastite propise i pravila. Kazna za prevoz zabranjenih stvari ili prekoračenje dozvoljene za prevoz količine isto zavisi od propisa koji važe za određenu državu.

U najboljem slučaju, oduzeće vam zabranjeni predmet i uništiće ga. Međutim, na primer u islamskim državama postoje jako velike kazne za uvoz alkohola.

Ova pravila mogu se isto ticati gotovine i vrednih predmeta, kao šta su umetnine, istorijski predmeti, komadi poreklom od zaštićenih vrsta životinja (npr. slonovača).

Dozvoljeno je uneti hranu u avion

Nije istina da je zabranjeno da ponesete sa sobom hranu u avion. Ukoliko ne nabavite hranu u avionu, možete ostati gladni. Ponesite sa sobom grickalice i sendviče – sve dok ne mirišu preintenzivno i ne ostavljaju mrvice to je u redu.

Zabrane su vezane samo za pića. Rešenje je da kupite piće u aerodromskim prodavnicama kad već prođete bezbednosnu kontrolu.

Hrana za bebe je druga priča. Roditeljima ili starateljima dozvoljeno je da ponesu u avion mleko ili drugu vrstu hrane za bebe i time se pripreme i za duži let. Za vreme bezbednosne kontrole ovu hranu treba odvojiti i pokazati osoblju.

U većini slučajeva će biti potrebno da roditelji probaju određenu bebinu hranu na licu mesta kako bi smeli da je unesu u avion. U većini aviona imate na raspolaganju mikrotalasnu za podgrevanje jela.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam pomoći pri snalaženju na aerodromu. Neka vaš let prođe u najboljem redu! Srećan put!

Foto Pexels Pexels
Komentara
Očitavanje..