Kako se pripremiti za prvi duži put sa malim detetom

Putovanje sa malom decom na željenu destinaciju je potrebno unapred pripremiti i organizovati kako bi put, ali i odmor prošli bez ikakvih problema. Deci će prijati promena klime i lokacije, ali sa druge strane duži vremenski period u prevoznom sredstvu može izazvati nervozu i neispavanost. Počitajte nekoliko saveta koji će vam olakšati putovanje sa malom decom.

Putovanje automobilom na željenu destinaciju

Ako na odmor idete automobilom bilo bi dobro da veći deo vožnje bude noću, kako bi dete većinu puta prespavalo, a to uključuje i čekanje na graničnim prelazima. Kako biste izbegli gužvu, pre odlaska na put proverite kamere na graničnim prelazima i krenite kada smatrate da je najmanji zastoj. 

Kada je nemoguće izbeći gužvu, čekanja ili radove na putu od pomoći vam mogu biti omiljene igračke na koje će dete usmeriti pažnju. Većina roditelja tokom puta deci pušta omiljene crtane filmove preko tableta ili telefona, što vam može pomoći i prilikom uspavljivanja.

Budite pažljivi kada je u pitanju klima uređaj, koji treba da bude podešen na nekoliko stepeni nižu temperaturu od spoljašnje, kako ne bi došlo do temperaturnog šoka prilikom izlaska napolje. Da biste dete zaštitili od sunca možete staviti zaštitnu mrežu na vetrobransko staklo ili za to iskoristiti peškir ili majicu. Bilo bi dobro da na svakih 2-3 sata napravite kraću pauzu.

Izvor: pixabay.com

Avion kao brže rešenje

Ako želite brže da stignete na vaše odredište avion može biti odlično rešenje, ali u tom slučaju ponesite duks ili jaknicu za dete, jer tokom leta može da zahladni. Takođe, deca se često plaše aviona, zbog promene pritiska tokom uzletanja i sletanja, a taj problem možete rešiti cuclom ili sokom na slamčicu kod starije dece. Nije preporučljivo da dete jede neposredno pred let.

Kada beba može na prvi put?

Kada planirate putovanje sa malom bebom vodite računa da bude sita, suva i udobno smeštena, kako bi mogla da spava tokom puta, a prvo putovanje možete planirati već nakon 3 meseca života. Sa sobom bi trebalo da ponesete, pored odeće i kozmetike, preparate protiv alergije i temperature, kao i probiotik i kremu za ublažavanje ujeda insekata.

Mnogi roditelji govore da je lakše putovati sa malom bebom, jer još uvek nije fizički aktivna i veći deo puta joj prođe u spavanju. Pre putovanja svakako posetite pedijatra, posebno ukoliko planirate neku egzotičnu destinaciju, kako bi dete bilo zaštićeno na najbolji mogući način. Obratite pažnju na klimu mesta koje posećujete, jer klimatski uslovi mogu loše uticati na dete.

Starija deca stresno doživljavaju putovanje

U poređenju sa bebama, starija deca imaju problem sa promenom okruženja, klime, kreveta, što može izazvati pad raspoloženja i poremećaj sna, ali ovakva stanja traju kratko, jer se deca brzo naviknu na nove uslove. Da vaše dete ne bi prolazilo kroz stresan period privikavanja najbolje bi bilo da birate destinacije koje imaju slučnu klimu onoj gde živite.

Kako biste dete pripremili za put uvedite mu laganiju ishranu da biste izbegli mučninu i povraćanje tokom putovanja. Dajte mu što više vode, a hladni čaj sa malo meda i trunkom soli može biti odlična zaštita od dehidratacije. Izbegavajte sokove sa dosta šećera i brzu, nezdravu hranu, koja može samo pogoršati situaciju.

Odabir destinacije, kada je u pitanju letovanje, ili odmor sa decom zavisi od vaših afiniteta, finansijskog stanja, dužine putovanja i ostalih propratnih faktora. Koje god mesto da odaberete sigurno je da će prijati vašem detetu, jer more blagotvorno deluje na zdravlje pomoću joda i soli, a na planini se možete nadisati svežeg vazduha, koji ojačava imunitet deteta.

Pre odlaska na put sa porodicom spakujte sve što vam je potrebno, tako da u svakom trenutku budete spremni da reagujete na mogući zdravstveni problem. Ne zaboravite da pre svega treba da se odmorite i zabavite uz pozitivnu porodičnu atmosferu, a to će sigurno ostati u najlepšem sećanju vašoj deci.

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..