Kako zaustaviti širenje virusa u poslovnom prostoru

Ukoliko pitate stručnjake oni će vam na ovo pitanje dati jednostavan odgovor: „Što više dezinfekcije, to je moj savet svima”.

Upravo to je i cilj borbe sa virusima koji su prisutni u svakom poslovnom prostoru.

Naime, virus korona i trenutak kada je proglašena pandemija, ne postoji dom koji pa bukvalno ne usisava svakodnevno, a ukućani ribaju podove, brišu prašinu pa i dezinfikuju obuću i odeću alkoholom.

Sve su to metode dezinfekcije koja je jedina delotvorna u borbi protiv virusa svake vrste, a ukoliko govorimo o zdravom radnom okruženju – dezinfekcija poslovnog prostora je gotovo pa obavezna.

S obzirom na to da je higijena neophodna u svakoj kancelariji, postavlja se pitanje da li je neophodna profesionalna dezinfekcija?

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, najbitnije je da na početku definišemo pojam dezinfekcije. Naime, pod ovim pojmom je obuhvaćen skup mnogobrojnih – različitih postupaka čiji je cilj da se unište patogeni i drugi mikroorganizmi.

Tretman dezinfekcije najbolje je da sprovodi stručni tim mehaničkim ili hemijskim putem, a krajnji cilj je da se broj štetnih mikroorganizama svede na minimum. Kada kažemo na minimum mislimo na to da se broj štetnih mikroorganizama svede na minimum, tačnije na vrednosti koje su bezopasne po čoveka i okolinu.

Na ovaj način ćete biti sigurni da ste sprečili nastanak i širenje zaraznih bolesti.

Koji mikroorganizmi napadaju naše kancelarije?

Mikroorganizme možemo podeliti na dve veće grupe: saprofite i patogene.

Oni koji su smešteni na odumruloj organskoj supstanci nazivaju se saprofiti, a njihova uloga je da učestvuju u razgradnji te supstance.

Mikroorganizmi iz ove kategorije, iako nisu uzročnici zaraznih bolesti, oni na indirektan način deluju na ljudsko zdravlje. Hrana koja je pokvarena je najizraženije i to zahvaljujući svojim rastom kao i razmnožavanjem na određenoj površini.

Mikroorganizmi koji se takođe mogu naći u poslovnim prostorijama su i oni koji predstavljaju uzročnike zaraznih bolesti.Ovi, patogeni mikroorganizmi, prouzrokuju zarazne bolesti svojim prisustvom odnosno toksinima koje mogu da ispuste – što će direktno ugroziti zdravlje ne samo vaših zaposlenih već i klijenata.

Bilo da se odlučite za mehaničku, fizičku ili hemijsku dezinfekciju – to vam je jedini provereni put da zaustavite širenje virusa u poslovnom prostoru.

Šta je bitno prilikom dezinfekcije poslovnog prostora?

Svakako da ćete, u cilju suzbijanja virusa u vašim poslovnim prostorijama, vršiti i svakodnevnu dezinfekciju. Upravo od prvog koraka dolazimo do najvažnije – mehaničke metode koja podrazumeva metenje, pranje, brisanje prašine, odmašćivanje – a na taj način ćete (verovali ili ne) otkloniti i do 40% prisutnih mikroorganizama.

Metoda koju smo vam opisali je ujedno je i obavezna prilikom tretiranja prostora biološkim sredstvima koja su namenjena za dezinfekciju. Na ovaj način ćete biti osigurani da je zagarantovana maksimalna efikasnost sprovedenog tretmana u vašem poslovnom prostoru.

Koja dezinfekcija je najbolja za poslovni prostor?

Najbitnije je da proces dezinfekcije i sprovođenje same metode prepustite kompaniji koja ima za to nadležna odobrenja Ministarstva, kao i sertifikate za adekvatno izvođenje.

Jedino ovako ćete biti sigurni da su korišćena sredstva biološki prihvatljiva, da nisu štetna ni po zdravlje ljudi ni po zdravlje životinja.

Bitna stavka je i ta što možete biti sigurni u efikasnost ali i samo trajanje – kako ne biste morali svake nedelje da vršite dezinfekciju poslovnog prostora.

Tretmani koji se izvode mogu biti preventivni, tekući i završni – a vrši se u svim prostorijama kao i na priboru, opremi i predmetima.

Važno je da su dezinficijensi biološki razgradivi i ekološki prihvatljivi, a stručni tim će pre sprovedene mere detaljno sagledati zatečenu situaciju i preporučiti najbolje rešenje.

Kako bi rezultati bili efektni potrebno je da ovaj korak profesionalno realizuje, jer će se na taj način biti izabrana prav sredstva, ali i utvrditi tačan raspored i sve metode dezinfekcije.

Da li je neophodna dezinfekcija kancelarije?

Odgovor na ovo pitanje svakako je pozitivan, s obzirom na to da ukoliko u vašem timu zavlada virus ili neka zarazna bolest to se može u velikoj meri odraziti na vaše poslovanje.

Virusi se veoma brzo šire, a kada nastane kod jednog zaposlenog veoma lako možete doći do situacije da je čitav kolektiv na bolovanju.

Tu se naravno ne zaustavlja širenje zaraze, jer će vrlo verovatno biti zaraženi i vaši klijenti, kao i porodice kolega itd.

Sve ovo može u velikoj meri da se odrazi na vaše poslovanje, jer nećete biti u prilici da kvalitetno obavljate profesionalne zadatke usled manja broja zaposlenih.

Njihovo zdravlje biće takođe narušeno – što može u velikoj meri da utiče i na reputaciju same kompanije.

Redovna dezinfekcija je svakako potrebna, svakodnevno, ali je jako bitno da uz pomoć stručnih ekipa vršite profesionalnu dezinfekciju poslovnog prostora (u skladu sa vašim potrebama, veličinom objekta i sl.).

Komentara
Očitavanje..