Koje usluge nude ORL ordinacije?

ORL ordinacije su medicinske ustanove specijalizovane za dijagnostikovanje i lečenje bolesti uha, nosa i grla. Ove ordinacije nude različite vrste usluga, od dijagnostike do hirurškog zahvata. ORL ordinacije su važne zbog toga što se u uhu, nosu i grlu često javljaju razne bolesti koje mogu uticati na kvalitet života pacijenata.

U nastavku teksta vam navodimo neke od najčešćih usluga koje se u ovim ordinacijama obavljaju.

#1 Redovni ORL pregledi

ORL klinike bi trebalo posećivati i zbog redovnih pregleda, iako nemate određeni zdravstveni problem. Na taj način obezbeđujete sebi ranu dijagnostiku ukoliko problem postoji, ili jednostavno potvrdu da ste u potpunosti zdravi. 

Pored redovnih kontrola potrebno je doći na pregled ukoliko primetite neki od sledećih simptoma:

  • bol
  • pečenje u uvu
  • sekrecija u grlu, uvu ili nosu
  • otežano disanje
  • bolni sinusi

ORL pregled obuhvata pregled uha, grla i nosa. Pregledom uha, koji je u potpunosti bezbedan i bezbolan, proverava se prohodnost ušnog kanala, bubna opna i stanje slušnog živca, ali se i umanjuju mogućnosti da se ostvari najveća negativna posledica, odnosno gubitak sluha.

Pregled grla podrazumeva pregled na upalu grla, promene na glasnim žicama, proveru otoka, stranog tela ili polipa u ovoj regiji.

žena se u bolovima drži za nos
žena se u bolovima drži za nos

#2 Dijagnostika

Dijagnostika je prva i najvažnija usluga koju pružaju ORL ordinacije. ORL lekari koriste različite dijagnostičke alate kako bi utvrdili uzrok problema i na osnovu toga prepisali odgovarajući tretman. Navodimo najčešće dijagnostičke procedure.

Audiometrija

Audiometrija je dijagnostička procedura kojom se meri sluh pacijenta. Ova procedura se obično vrši kod pacijenata koji imaju problem sa sluhom ili čiji se problemi sa sluhom ne mogu lako dijagnostikovati na osnovu drugih faktora. Audiometrija se obično vrši pomoću slušalica koje su povezane sa aparatom za merenje.

Postoje različite vrste audiometrije. Jedna od najčešćih vrsta je tonalna audiometrija, kojom se meri sposobnost pacijenta da čuje različite tonove u različitim frekvencijama. Ova procedura se obično vrši tako što se pacijentu daju slušalice koje emituju različite tonove, a pacijent treba da pritisne dugme kada čuje ton.

Rinometrija

Rinometrija se koristi za merenje protoka vazduha kroz nos. Ova procedura se obično vrši kod pacijenata koji imaju problem sa disanjem kroz nos. Rinometrija se obično vrši pomoću posebnih uređaja koji su povezani sa računarom.

Postoje dve vrste rinometrije. Anteriorna rinometrija se obično koristi za merenje protoka vazduha kroz nosni otvor, dok posteriorna rinometrija meri protok vazduha kroz zadnji deo nosa.

Laringoskopija

Laringoskopija se koristi za pregled grla i larinksa. Obično se vrši kod pacijenata koji imaju problem sa gutanjem ili govorenjem. Laringoskopija se obično vrši pomoću specijalne kamere koja se ubacuje u grlo pacijenta.

Postoje različite vrste laringoskopije. Jedna od najčešćih je direktan laringoskop, koji se koristi za pregled larinksa i grla. Ova procedura se obično vrši pod lokalnom anestezijom. Indirektna laringoskopija se obično koristi za pregled grla i larinksa kod dece ili pacijenata koji imaju osetljivo grlo. Ova procedura se obično vrši bez anestezije.

CT skener

CT skeniranje se koristi za pregled glave i vrata. Ova procedura se obično vrši kod pacijenata koji imaju problem sa sinusima ili nekim drugim problemom u glavi ili vratu. CT skeniranje se obično vrši pomoću posebnog aparata koji koristi rendgenske zrake.

CT skeniranje može pomoći u dijagnostikovanju problema kao što su tumori, polipi, kamenje u uhu, upala sinusa i drugi problemi u glavi i vratu.

#3 Lečenje

Nakon dijagnostike, ORL lekar će prepisati odgovarajući tretman u zavisnosti od uzroka problema. U zavisnosti od problema, tretmani mogu uključivati lekove, hirurške zahvate ili terapiju.

Lekovi se često koriste za lečenje različitih problema sa uhom, nosom i grlom. U zavisnosti od problema, lekovi mogu biti u obliku tableta, kapi, sprejeva ili injekcija.

Antibiotici se često koriste za lečenje infekcija uha, nosa ili grla. Steroidni sprejevi se koriste za lečenje upalnih stanja kao što su alergijski rinitis i polipi u nosu. Antihistaminici se koriste za lečenje alergijskih reakcija koje mogu dovesti do problema sa nosom i grlom.

Hirurški zahvati se obično koriste kada lekovi i terapije nisu uspeli da reše problem. Hirurški zahvati uključuju operacije uha, nosa i grla. ORL hirurzi obično koriste lokalnu ili opštu anesteziju tokom hirurškog zahvata.  Operacije nosa se koriste za lečenje problema kao što su polipi, devijacija septuma ili kamenje u sinusu.

Inhalacija

Inhalacijom se ublažuju oboljenja respiratornog trakta kao što su sinusitis, grip, prehlada, kašalj, astma i alergija.

Postupak inhalacije je vrlo jednostavan i uobičajeno se vrši u ordinaciji. Prvo, pacijentu se daje maska ​​ili drugi uređaj za inhalaciju. Zatim se u uređaj dodaje medicinsko sredstvo, koje se zatim pretvara u fini aerosol. Pacijent potom udiše ovaj aerosol kroz masku, te se lekovi ravnomerno prenose u disajne puteve.

Ispiranje ušiju

Ispiranje ušiju je postupak koji se koristi za uklanjanje viška voska iz ušiju. Vosak u ušima je prirodna supstanca koju proizvodi uho i koja služi zaštiti ušiju od bakterija, prljavštine i drugih štetnih materija.

Međutim, ako se vosak nakupi previše, može se pojaviti iritacija, bol i gubitak sluha. U takvim slučajevima, ispiranje ušiju može biti od pomoći, a savetuje se poseta doktoru specijalisti koji će to učiniti umesto vas.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam pružili sve korisne informacije o uslugama koje nude ORL ordinacije.

Foto Pexels Pexels
Komentara
Očitavanje..