KRIJU OPASNE PORUKE, A NISTE NI SVESNI: Crtaći nisu samo crtaći

Nikada nam to nije palo na pamet.

Uz crtane filmove smo svi odrasli, a sada i naša deca. Stoga, oni predstavljaju jako važan segment detetovog života. Na osnovu njih, deca uče kako da shvataju određene stvari i odnose, pa samim tim poruke skrivene u njima nisu nimalo naivne i nebitne.

Posebno ne ako na bilo koji način promovišu nejednakost, diskriminaciju i pogrešne modele.

Knjiga o džungli (1967)

Ovaj crtani može da se posmatra kao velika metafora za britansko viđenje Indije sa Moglijem u ulozi Britana i životinjama u ulozi Indijaca. Mogli na kraju ostavlja životinje koje su ga odgajale da bi bio sa ljudima. Poruka je: drži se svojih i ne mešaj se sa onima koji snisu tvoj vrsta. To je realnost i današnje Indije i sistema kasti

Dobri dinosaurus (2015)

Heroji ovog crtanog filma počinju da haluciniraju nakon što pojedu neko čudno voće. Još gore, vezuju se za taj intenzivni događaj. Jasna asocijacija na drogu?

Alisa u zemlji čuda (1951)

Još jedan crtani sa jasnom asocijacijom na drogu. Nešto što popijete čini da porastete ili nešto što popijete da se smanjite.

Razbijač Ralf (2012)

„U svetu video igara nije zapravo važno da li želiš da budeš heroj ili seljak, važno je da svako odigra svoju ulogu“. Poruka je dvostruka i nije nimalo naivna. Prvo, nameće se ideja da pozicija u kojoj se nalazite vaša i samim tim nemožete da je menjate, čak iako vam ne odgovara i drugo nameće se ideja da čak i neko ko je loš može biti dobar samo zbog pozicije u kojoj se nalazi.

Tajna DIDZ-a (1994)

Crtani je jedno veliko upozorenje šta medicinska istraživanja zaista mogu da urade ako se osoba koja ih sprovodi zanese. originalnon ime crtanog filma je „The Secret of Nimh“ pri čemu je „Nimh“ skraćenica za „National Institute of Mental Health“ odnosno Nacionalni institut mentalnog zdravlja. U samom crtanom filmu vide se scene u kojima se pacovima bodu igle u stomak tokom eksperimenata.

Snežana i sedam patuljaka (1937)

„Ništa nije važno toliko koliko biti lep…Lepota spasava živote. Ona je toliko lepa da Princ prosto ne može da odoli da ne spusti usne na njen dok Snežana leži. “ Ovaj crtani jasno nameće ideju da je lepota sve u životu.

Zootopija (2016)

Čudna nova droga počinje da pretvara sve životinje u manijake van kontrole. Jasno je na šta se aludira.

SD

Komentara
Očitavanje..