Šta sve treba da znate pri kupovini novog telefona?

Došlo je vreme da zamenite stari telefon novim. Bilo da ste postpaid ili prepaid korisnik, odabir telefona je zadatak koji stoji pred vama. Treba da ga koristite narednih nekoliko godina, dobro bi bilo da znate šta vam treba i šta kupujete.

Mnogo je različitih preporuka, mnogo je marki telefona i modeli se prilično razlikuju po brojnim specifikacijama, ali i po ceni. Čak i cena dodatne opreme može znatno da varira, stoga treba imati širu sliku kada biramo telefon.

Imajte u vidu da kada kupite novi mobilni telefon treba i da ga obezbedite od loma i kvara. Staklo za mobilni je prvo što treba da kupite, potom gumenu masku i eventualno futrolu za vaš telefon. U nastavku teksta saznajte koje su najbitnije stavke koje treba da razmotrite pri izboru novog telefona.

Baterija telefona prva na listi prioriteta

Baterija je faktor koji je često zapostavljen. Iako svi patimo od večito prazne baterije, retko se setimo da pogledamo karakteristike baterije pri kupovini telefona. Ako ste tip osobe koji intenzivno koristi internet, treba da znate da povećan internet saobraćaj značajno utiče na potrošnju baterije. 

Takođe, ako često koristite mobilne aplikacije, a ponekad i više njih odjednom, ako gledate video klipove ili igrate igrice na telefonu, definitivno bi trebali tražiti telefon sa jakom baterijom. 

Memorija telefona za njegovo bolje funkcionisanje

Kada kažemo memorija – mislimo na prostor za skladištenje. Memorija za skladištenje (ROM) nam je važna da bismo mogli što više datoteka da držimo na telefonu. Međutim, važna je i za funkcionisanje telefona, jer telefon sa popunjenom memorijom, sporije radi. Ako ste tip osobe koji ne koristi memorijske kartice ili nema naviku da datoteke čuva u Cloud-u onda tražite telefon sa velikom ROM memorijom.

Radna memorija (RAM) je stavka koju mnogi zanemaruju, a jako je bitna za brzinu vašeg telefona. Pored procesora, radna memorija je drugi najbitniji element pomoću kojeg vaš telefon izvršava operacije.

Kamera na telefonu je danas bitnija nego ikad

Fotografisanje i snjimanje videa je postala svakodnevnica sa pametnim telefonima. Svi želimo da izgledamo lepo na fotografijama i da one budu što profesionalnije. Nemojte da vas zavara broj megapiksela. Pored megapiksela postoje još i faktori kao što su ISO, brzina otvaranja blende, brzina automatskog fokusa itd.

Najbolje je da na internetu potražite fotografije napravljene telefonom koji želite da kupite, da biste imali realnu predstavu o kameri telefona. Uporedite je sa fotografijama koje su napravljene nekim telefonom za koji znate da ima mnogo dobru kameru, tako ćete steći osećaj za kvalitet.

Ekran je danas jedan od vrlo bitnih faktora

Ako često konzumirate video sadržaj preko telefona onda je ovo vrlo važno za vas. Takođe, nije svejedno da li gledate filmove i serije na vašem telefonu ili gledate recepte za kolače i neke slične video klipove za koje vam nije potreban dobar kvalitet i veliki ekran.

Preporuka su telefoni sa HD ekranima čija je dijagonala oko 6 inča, tako da imate dovoljno veliki ekran sa kvalitetnom slikom, a da može da vam stane u džep bez problema.

Operativni sistem i procesor

Snaga procesora telefona varira od uređaja do uređaja i zavisi od faktora kao što su verzija operativnog sistema, UI, pretrpanosti softvera itd. Naravno, uvek je dobro da imate što jači procesor, ali obratite pažnju i na faktore, kao što je OS.

Jedina dva operativna sistema koji imaju široku primenu su Android i IOS. Samo Apple koristi IOS operativne sisteme, tako da ćete u svim ostalim telefonima naći Android. Idealno bi bilo da isprobate telefon, a samim tim i operativni sistem, pre kupovine.

Ovo su bile naše preporuke na šta da obratite pažnju pre kupovine mobilnog telefona. A vi pratite trendove, budite u toku i dobra ponuda neće moći da vam promakne. Osim toga, preporuke i savete prijatelja je uvek dobro poslušati!

Komentara
Očitavanje..