Medeni mesec u Tuskoj – orijentalna bajka kakvu zaslužujete

Izgovorili ste sudbonosno “da” pred kumovima, rodbinom i prijateljima, proveli fenomenalan svadbeni dan i spremni ste da započnete brak putovanjem. Mnogi mladenci ulože vreme i novac u planiranje venčanja i svadbe, a da potpuno zaborave na medeni mesec.

Međutim, organizovanje svadbenog putovanja ne mora da bude baš toliko zahtevno kao priprema svadbe. Čak i ako nemate dovoljno vremena da otputujete na neku daleku i egzotičnu destinaciju, postoje brojna mesta u Evropi koja će vas opčiniti. Za one koji vole duh orijenta i oduvek maštaju o prizorima priča iz “1001 noći”, idealno odredište za medeni mesec je Turska – zemlja na dva kontinenta.

Izaberite romantično putovanje i boravak u turskim letovalištima, šetnju šarmantnim istanbulskim ulicama, let balonom kroz Kapadokiju ili uživanje na plažama Mediterana. Otkrivamo vam prelepe predele u kojima možete doživeti bajku u dvoje. Pročitajte.

Istanbul pogled sa mora
Pexels

Romantika na ulicama Istanbula

Istanbul je savršen grad za romantične duše i zaljubljene parove. Ova turska metropola na Bosforu idealan je spoj savremene arhitekture i istorijskih lokaliteta Kako vam zvuči da prve bračne korake napravite šetajući simpatičnim kaldrmisanim ulicama i uživajući u ukusnim turskim poslasticama u nekom od brojnih lokalnih restorana? Bilo da imate plan obilazaka znamenitosti ili jednostavno želite da provedete vreme u razgovoru jedno sa drugim, Istanbul je savršena scenografija za bračno putovanje.

Pored šetnje možete izabrati i krstarenje Bosforom i tako vidite fantastične prizore Bosforskog moreuza sa evropske i azijske strane. Zamislite pogled s vode na Plavu džamiju, palatu Topkapi, Aja Sofiju, Mihrimah Sultan džamiju i Devojačku kulu.

Zalazak sunca uz večeru na brodu može da bude jedan od najromatničnijih doživljaja na ovom putovanju, ali nije jedina opcija za stvaranje dragocenih uspomena. Postoje i krstarenja sa trbušnim plesačicama na kojima se može uživati u celovečernjem plesu i slušanju turske narodne muzike.

Ne propustite kupanje u turskom kupatilu, uz ukusan čaj, suvo voće i orašaste plodove. Premda su u većini amama u Istanbulu odvojene prostorije za muškarce i žene, postoji i nekoliko kupatila koja su pogodna za parove, pa se unapred raspitajte u svom hotelu gde je najbolje da odete. Turski amami su savršena mesta za rasplamsavanje romantike i strasti. Osećaćete se posebno zavodljivo nakon masaže, pilinga ili bilo kog tretmana koji izaberete.

Na dvadesetak kilometara od Istanbula nalaze se Prinčevska ostrva, koja svakako vredi posetiti. Četiri od devet ostrva ovog arhipelaga u Mramornom moru povezano je sa gradom redovnim brodskim linijama. Prema tome, veoma je jednostavno da napravite jednodnevni izlet do najvećeg ostrva Bujukada i uživate u vožnji kočijom ili biciklom. Mnogi opisuju Bujukadu kao mali, meditativni grad izvan grada – i zaista, opčiniće vas svojim mirom i lepotom.

Let balonom u bajkovitoj Kapadokiji

Vanvremenski i nestvarno lep predeo Kapadokije je pejzaž koji zaljubljeni mladenci zaista zaslužuju. Spektakularan pogled iz vazdušnog balona na čuvene “vilinske dimnjake”, litice, kuće i crkve uklesane u vulkanskim stenama ostaće vam zauvek urezan u sećanju. Mnoge ture su osmišljene upravo za romantične parove, pa tako možete sebi priuštiti let u balonu uz degustaciju šampanjca.

Nakon zadivljujućeg pogleda iz vazduha, možete se upustiti u mistično istraživanje podzemnog grada Derinkuju ili vožnju kvadova. Ako se potpuno zaljubite u Kapadokiju uvek možete da produžite boravak odsedanjem u nekom od „pećinskih hotela“. Pravi je luksuz uživati u ovom nesvakidašnjem smeštaju. Naime, reč je o drevnim kućama u stenama koje imaju savremeno opremljene sobe i predstavljaju savršen spoj starog i modernog. Usput, začinite sav taj glamur preukusnim specijalitetima turske kuhinje.

Crvena kula
Pexels

Uživanje na prelepim plažama Mediterana

Za medeni mesec u letnjim mesecima u Turskoj je najbolje izabrati neki od prelepih primorskih gradova na jugu. Na obali Mediterana, u antalijskoj regiji se nalaze Antalija, Alanja, Side i Belek. Veliki broj plaža u ovoj oblasti označen je plavom zastavicom, pa su kupanje i sunčanje istinsko uživanje.

Pored romantičnih šetnji i posmatranja zalaska sunca, na turskoj rivijeri mladenci mogu da obiđu neke od brojnih arheoloških lokaliteta. Stari grad u Antaliji (Kaleici) je ogledalo turske kulture i istorije. Stare zidine grada, ulice koje podsećaju na lavirint, rimske kapije, stari hramovi i džamije oduševiće vas na svakom koraku. Verovatno najdivnije mesto u Kaleiciju za romansu jeste trg Cumhuriiet, na kome se nalaze kafići, ulični umetnici i amami. Plaže koje ne smete propustiti su Lara i Konjalti, a ako volite da dan bude dinamičniji obavezno posetite neki od obližnjih akva parkova.

Šarmantne ulice Sidea i plaže sa belim peskom i tirkiznim morem su pravo okruženje za medeni mesec. Kao spoj modernog i antičkog, ovaj primorski grad poznat je po ostacima građevina iz starogrčkog i rimskog perioda. Impresivni amfiteatar, agora, vizantijska bazilika, ostaci raznih hramova i stubova posebna su turistička atrakcija. U obnovljenim rimskim kupatilima mogu se videti razni artefakti statue, a jedan od prizora koji se ne propušta je Apolonov hram za vreme zalaska sunca.

U Alanji možete posetiti zamak iz 13. veka, Crvenu kulu is taro brodogradilište. Za ljubitelje aktivnog odmora u ovom turskom letovalištu postoje razni sportovi na vodi – jedrenje, surfovanje, pa i paraglajding. Kao i u Istanbulu, i u Alanji se možete uputiti na krstarenje brodićem do okolnih pećina. Najinteresantnije za obilazak su Piratska pećina, Damlatas i Fosforlu, a za nedavno venčane i Pećina zaljubljenih.

Još jedno mondensko odmaralište na jugu Turske koje posebno pleni svojom arhitekturom je Bodrum. U gradu vetrenjača, koji je u antičko doba bio poznat pod nazivom Halikarnas, nalaze se tvrđava Svetog Petra, Muzej podvodne arheologije, kao i ostaci jednog od svetskih čuda starog sveta Mauzoleja.

Za koju god destinaciju da se odlučite, u Turskoj će vas dočekati ljubazno lokalno stanovništvo. Poznati po gostoprimstvu i bogatoj gastronomskoj ponudi, turski ugostitelji su izuzetno predusretljivi, tako da će se vaš medeni mesec zaista pretvoriti u orijentalnu bajku. Istočnjačka muzika, ukusna hrana, tezge sa zlatom, kožom i začinima čine da boravak u Turskoj bude istinski autentično iskustvo. Sasvim je izvesno, nekoliko dana na granici Evrope i Azije predstavljaju dobar početak dugog i srećnog bračnog života.

Foto Pexels Pexels Pexels
Komentara
Očitavanje..