Retko ko zna kako se pravilno seda za sto

1. KAŠLJETE U POGREŠAN DLAN

Ako pre kašljanja, kijanja i sličnih radnji pokrijete usta, to je svakako signal da imate manire. Naravno, uvek je preporučljivije da umesto dlana koristite lakat, ali ukoliko se odlučite za dlan, to svakako mora da bude levi, jer je desna ruka onom kojom se rukujete, mašete, duvate poljupce i slične stvari. Levi dlan je taj koji uvek koristite za lične potrebe.

2. NOSITE TORBICU NA DESNOM RAMENU

Torbica se uvek nosi na levom ramenu kako bi vam desna ruka bila slobodna za rukovanje. Slično tome, na prijemima i koktelima se čaša uvek drži u levoj ruci. Pored toga, lošim manirom se smatra i da torbicu okačite o naslon stolice. Uprkos verovanju koji ima naš narod da se torba nikada ne drži na podu, jer ćemo na taj način ostati bez para, bonton nalaže da se torba spusti na pod, i to sa vaše desne strane.

3. POGREŠNO SEDATE NA STOLICU

Kako biste izbegli sudaranja za stolom, bonton nalaže da svako svojoj stolici prilazi sa leve strane u odnosu na naslon za ruke, a da se sa mesta ustaje sa desne strane.

4. DODAJETE SO BEZ BIBERA

So i biber su uvek u paru. Kada neko zatraži bilo šta od toga, bonton nalaže da dodate oba.

5. NEPRAVILNO TAPŠETE

Aplauz dajete dako što ruke postavite u visini grudi, malčice levo od sredine tela. Dlanovi nikad nisu u visini lica, ni vašeg ni tuđeg.

6. VI BIRATE SEDIŠTA U AUTOMOBILU

Zadnje sedište automobila često izaziva rasprave među putnicima, jer svako ima svoje omiljeno mesto. Ipak, bonton nalaže da je krajnje desno zadnje sedište rezervisano za šefa, ili najpoštovanijeg putnika. Sledeći po značaju seda na levu stranu, dok osoba od najmanjeg značaja seda u sredini. Ovo se, naravno, odnosi na zvanične vožnje, a ne porodične.

7. POGREŠNO I SEDATE U KOLA

Kada ulazite u automobil, prvo sedate, a onda ubacujete noge. Ne samo da je to po bontonu već time dame sprečavaju da im se suknja slučajno podigne.

(mentalfloss.com)

T.G.