Moderna i praktična rešenja za renoviranje stana

Prostor u kom živimo može u velikoj meri da utiče na naše raspoloženje, organizovanost i planove za budućnost – pa zašto bismo sedeli i gledali nešto što nam se ne dopada, kada lako i po prostupačnim cenama možemo od svoje kuće ili stana napraviti dom po našoj meri.

Tako je, danas je veoma lako doći do materijala i načina za preuređenje kuće koji nisu skupi, a iako će zahtevati malo štednje – po sistemu “korak po korak” dobićete moderan prostor o kom ste oduvek maštale! Počnimo sa najpraktičnijim delom u kreiranju novog okruženja.

1. Počnite od podova – kvalitetne obloge koje dugo traju

Dosta vam je škripanja pod nogama i ogrebotina na drvetu?

Vreme je da se izbace stari podovi!

Kako renovirati stan a ostaviti iste podove! Da bi pod bio kvalitetan, onda ga treba pažljivo birati i tome posvetiti naročitu pažnju i vreme. Danas je najpraktičnije podove obložiti lamnatom ili kompozitnim parketom jer ste na taj način sigurni tokom dužeg niza godina i obezbeđeni od problema sa hladnoćom, vlagom ili grebanjem.

Laminat za moderan i funkcionalan stan

Kod laminata možete ludovati sa bojama. Dobro ne baš toliko, ali svakako pružaju veći izbor nijansi, debljine i oblika nego parket. Laminat pruža i lepo dekorisan ambijent ali i ekstravagantan izgled prostorije, a ujedno je i veoma lak za postavljanje i održavanje.

Kompozitni parket za ekstravagantne stanove

Kada su u pitanju odlike kompozitnog parketa, najbitnije je birati puno, kvalitetno drvo koje će trajadi duži niz godina i koje je teško oštetiti, zbog načina izrade i hoblovanja. Parket daje prostoriji naročito rustičan ali i vrlo moderan ton, i često je izbor kakav se viđa u domovima poznatih ili bogatih ljudi koji imaju visoke kriterijume.

Koji god izbor da napravite – nećete pogrešiti jer su obe obloge veoma popularne i pružaju kvalitete bez kojih jedno moderno domaćinstvo ne može. Sada vam ostaje samo da premerite površine i izaberete najbolji, po svom ukusu.

Pod za dom
Foto: pixabay.com

2. Krečenje i promena boje – svetli tonovi za moderne prostorije

Kako renovirati stan nije jednostavno – bojenje zidova i plafona može biti jedan od zabavnijih zadataka, ukoliko znate da ga pravilno izvodite. Međutim, ukoliko niste spremne da rizikujete, prepustite krečenje profesionalcima, a vi se pozabavite odabirom boje – pogotovo kada treba da birate između mnoštva boja i vrsti farbi poput:

  • Obična boja
  • Disperzija – farba grublje strukture
  • Poludisperzija – veoma pigmetisana, periva boja
  • Akrilna boja – visokokvalitetna, pigmentisana boja za koju je potrebno prethodno gletovanje zidova.

Osim biranja tipa boje, svoje zidove možete ukrasiti korišćenjem krep traka, a nijanse koje će vašem prostoru obezbediti moderan i savremen look jesu svetlije boje, te ukoliko vas tako nešto zanima, idite u pravcu pastelnih, ljubičastih, ali pre svega krem boja. Jednostavnost zidova možete osvežiti farbanjem jendog zida ili njegovog dela u neku snažnu, tamnu boju. Ovaj trik je  naročito pogodan za manje prostore i moderne enterijere.

3. Zamena stolarije – novi raspored za bolje raspoloženje

Još jedan od većih poduhvata je i zamena drvene stolarije i nameštaja. U korist stolarije obično ide to što pvc materijali bolje zadržavaju toplotu, sprečavaju pojavu vlage jer dobro dihtuju, lakše se podešavaju i ne treba im podmazivanja kako ne bi škripali.

A ako ste za renoviranje stana ideje sproveli u delo i priveli kraju, odnosno okrečili sobu i očistili podove, vreme je pozabaviti se verovatno i najlepšim delom uređenja – odabirom novog nameštaja ili razmeštajem postojećih komada. Boju nameštaja obavezno uklapajte sa bojom zidova, jer ćete tako postići harmoniju u prostoru i učiniti da soba deluje veće.

4. Unošenje sitnica “sa dušom” – od biljaka do ukrasa

I da, namerno nećemo reći da nam biljke služe za ukras, jer – prave ukrase ne treba negovati, a cveće i drugo sobno bilje osim što će učiniti da soba izgleda lepo i romantično, ima uticaja i na naše raspoloženje. Primetićete i same dok ga zalivate, dodajete zemlju ili presađujete – a verovatno ste čule i za pevanje cveću? Deluje šašavo, ali funkcioniše.

Ogledala su odlični pomoćnici ukoliko želite iluziju većeg prostora, a dozu smelosti i osveženja unesite detaljima u nekoj jarkoj boji. Nji možete primeniti na jastuke, vaze, činije ili ramove za slike.

Pre samog početka – utvrdite svoje prioritete, budžet i načine na koji čete najbolje sprovesti ideje za renoviranje stana i šta očekujete od konačnog proizvoda. Renoviranje stana nije mali poduhvat i ukoliko se ne isplanira dobro, može uticati na estetiku ili fukcionalnost. Vodite računa o bojama, oblicima i materijalima koje uklapate i napravite u svom domu atmosferu o kakvoj ste oduvek maštali.

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..