Kako je tehnologija uticala na današnje kuhinje?

Kuhinja je kroz istoriju prolazila kroz mnoge promene, prilagođavajući se promenama u našem načinu života. U kuhinjama se nekada provodilo mnogo više vremena nego danas jer je kuvanje zahtevalo mnogo više vremena i truda. Danas je to tehnologija umnogome promenila, pa su kuhinje dobile novo lice i nove svrhe za koje se koriste.

Tehnologija nije uticala samo na vreme koje provodimo spremajući hranu, već i na to kako uređujemo kuhinju kao važan deo našeg doma. Tako danas kuhinjski enterijer, opremu pa i  escajg možete poručiti online, što vam omogućava da svoju kuhinju u potpunosti uredite i opremite po svom ukusu.

Kako su kuhinje izgledale u prošlosti?

Iako to danas deluje gotovo nezamislivo, kuhinje su u prošlosti imale potpuno drugačiji izgled i svrhu. Prve kuhinje nisu imale pristup vodi i uglavnom su bile centrirane oko vatre koja je korišćena za pripremu hrane, što je bila njihova glavna namena. Nisu imale ni sistem za ventilaciju i obično su bili korišćene od strane većeg broja porodica, pa i čitavih zajednica.

Kada danas razmišljamo o kuhinjama, u glavi imamo pažljivo dizajnirane i opremljene prostorije koje obiluju tehnološkim pomagalima koje svakodnevno koristimo u kuvanju. Čak su i kuhinje korišćene pre svega 50 godine bile potpuno drugačije od današnjih, pa možemo reći da su moderne kuhinje zaista novina koju je sa sobom doneo 21. vek.

Moderna kuhinja
Foto: pixabay.com

Kuhinje koje prate vaš način života 

Već smo rekli da je tehnologija uspela umnogome da umanji vreme koje provodimo kuvajući, ali to nije dovelo do toga da kuhinjama počnemo da posvećujemo manje pažnje. Naprotiv, kuhinje su dobile neke nove namene koje je u prošlosti nisu imale.

Kuhinje danas nisu mesto gde se hrana samo priprema, već i jede i to najčešće u prisustvu najbližih članova porodice ili prijatelja. Zato ne čudi da svaka moderna porodica ulaže dosta truda i vremena kako bi ovaj prostor uredila tako da se u njemu svi članovi osećaju ugodno.

Osim toga, moderan način života odlikuje i to da smo u stalnom pokretu i sa velikim brojem obaveza koje treba ispuniti. Razmislite koliko puta ste se našli u situaciji gde je bilo neophodno da pošaljete e-mail ili dogovorite važan poslovni sastanak tokom doručka ili večere. Zato današnje kuhinje često sadrže neke delove koji podsećaju na moderne kancelarije.

Visoka funkcionalnost modernih kuhinja

Danas se može naći dosta novih ideja za uređivanje kuhinjskog enterijera koji će vašem domu dati svež i moderan izgled, a istovremeno zadržavajući visok nivo funkcionalnosti.

Često se mogu videti veliki trpezarijski stolovi koji su idealni za okupljanje cele porodice i zajedničko uživanje u ukusnim obrocima. Istovremeno, ovi stolovi u nekom drugom trenutku dana mogu biti korišćeni i kao radne površine koje se mogu koristiti za obavljanje poslovnih zadataka ili obaveza, što je odličan primer funkcionalnosti modernih kuhinja.

Moderne kuhinje su one koje na najbolji način ispunjavaju zahteve za estetikom, ali i funkcionalnošću. Ipak, odluka o tome kako dizajnirati kuhinju će svakako zavisiti od toga kakvu namenu ovoj prostoriji u vašem domu vi želite da dodelite.

Moderni uređaju koji vam olakšavaju kuvanje

Tehnologija je iz korena promenila sve aspekte naših života, a to se odnosi i na način na koji svakodnevno pripremamo hranu. Moderni uređaji su visoko funkcionalni, efikasni i laki za korišćenje pa se sve više ljudi, bez obzira na godine i iskustvo u kuhinji, odlučuje za njih. 

Blenderi

Svest o važnosti zdrave ishrane je u 21. veku porasla, a tome su morale da se prilagode i naše kuhinje. Napici od svežeg voća i povrća su postali nezaobilazan deo zdrave ishrane, a blenderi vam omogućavaju da jednim pritiskom dugmeta dobijete savršen zdrav obrok kojim ćete svoj dan započeti na najbolji mogući način.

Aparati za kafu

Kad je reč o magičnim napicima za početak dana, ne smemo propustiti da pomenemo kafu. Napitak omiljen svuda u svetu sada može biti napravljen za svega nekoliko sekundi. Postoji veliki broj vrsta kafe i načina njene pripreme, pa je sa tim u skladu dostupan i veliki broj različitih aparata koji će umesto vas odraditi ceo posao i uštedeti vam vreme.

Tu je još dosta izuma koji nam smanjuju vreme kuvanja i olakšavaju nam ceo proces. Oni kreću od nekih jednostavnijih, kakvi su sokovnici ili tosteri, preko električnih tiganja svih vrsta pa sve do naprednih termometara poveznih sa blututom.

WiFi kuhinjski uređaji – izum 21. veka

Reč je o jednom od novijih tehnoloških dostignuća koji se u nekim delovima sveta već uveliko koristi. To su kuhinje opremljene bežičnim internetom koje sadrže čitav niz neverovatnih gedžeta sa nekim poprilično neverovatnim funkcijama

Tehnologija u kuhinji se razvija toliko brzo da već postoje neki neverovatni uređaji koji mogu biti povezani sa vašim mobilnim telefonima i sami skuvati jelo. Temperatura kao i vreme kuvanja može biti regulisana putem telefona, a korisnicima ove neverovatne naprave ostaje samo da se posle napornog dana na poslu prepuste uživanju u svom omiljenom obroku.

Priprema hrane i ishrana okupiraju veliki deo ljudskih života, pa ne čudi da je tehnologija uspela da pronađe svoj put i do ovog dela naših domova. Bez obzira na to da li ste obožavalac savremene tehnologije ili ne, ne možete poreći da njeno prisustvo u kuhinji ponekad može umnogome olakšati naše živote.

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..