Niske temperature predstavljaju ozbiljno iskušenje i za ljudsko zdravlje

Niske temperature predstavljaju ozbiljno iskušenje i za ljudsko zdravlje i ne treba ih podceniti. Lekari ozbiljno upozoravaju da se ni u kom slučaju protiv hladnoće ne smete boriti alkoholom!

Niske temperature vrlo nepovoljno utiču na hronične bolesnike i starije od 70 godina, ali i na mlade ljude. Čak i na one atletski građene.

1. Vaskularni sistem naročito je osetljiv, jer se naši krvni sudovi na hladnoći sužavaju i krv teško prolazi kroz vene, a krv je ta koja svojim strujanjem osigurava toplinu. Sužavanjem krvih sudova raste sistolički pritisak, takozvani gornji pritisak, a kod visokog pritiska može doći do pucanja nekih krvnih sudova.

2. Zimu ne voli ni naše srce. Zašto je to tako najlakše je objasniti ako ga zamislimo kao motor. U srcu se takođe stisnu krvni sudovi i onda ono mora da uloži veliki napor da bi krv poslalo u sve delove tela.

3. Izrazito hladan vazduh ne vole ni pluća, jer kada udahnemo hladan vazduh dolazi do stezanja plućnog tkiva. Na taj se način disajni putevi štite od nečega što im smeta.

4. Ne treba zanemariti naš najveći organ, a to je koža. Koža jako puno trpi zbog hladnoće, jer je prva na udaru. Kako smo rekli na početku, prvo se stisnu krvni sudovi i onda krv koja je topla i koja greje telo ne može normalno da cirkuliše i u tom slučaju nastaju ozebline. Koža koja nije prokrvljena podložnija je hipotermiji. I nakon samo 15 sekundi na vrlo niskim temepraturama koža počne da se smrzava.

 

Alkohol

Foto: Profimedia

 

Često se kao idealno sredstavo za zagrevanje spominje alkohol. Mnogi vole da se pohvale kako se od alkohola oseća ugodna toplina. Ali reč je o varljivom učinku i po zdravlje vrlo opasnom.

Alkohol uzrokuje širenje krvnih sudova, krv pojačano struji na površinu tela i trenutačno pobuđuje ugodan osećaj topline. Ali tim širenjem krvnih sudova povećava se gubitak telesne temeprature i onda se organizam brže ohladi.

Treba piti tople napitke poput čaja ili jesti tople supe. Slojevito se oblačiti i uživati, po mnogima, u najlepšem godišnjem dobu.

 

devojka, devojka pije, piće, vino, alkohol, pijana devojka

Foto: Profimedia
Foto Pixabay Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas
Komentara
Očitavanje..