OVA LETNJA OBUĆA JE OPASNA PO ZDRAVLJE: Dajemo vam vrste sandala koje su najbolje

A sigurno ih u cipelarniku imate.

Estetika je jedno, a zdravlje je sasvim druga stvar. Dobro je kada ukombinujete lepo i udobno, ali vrlo često ono što nam se od obuće dopadne, zapravno nije baš dobro za naš organizam. Izbor letnje obuće je zaista veliki, ali pitanje je koji tip je najopasniji?

– Obične japanke su možda najgori izbor obuće i to prvenstveno zato što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima ‘hvatamo’ za podlogu, što menja način na koji hodamo – navodi za magazin “In Style” doktor Emili Spličel, stručnjak za zdravlje stopala.

profimedia-0139046055
– Najbolje bi bilo odabrati sandale koje se kopčaju oko gležnja jer ih tako pričvrstimo za stopala, a to nam uveliko olakšava hodanje – dodaje ona.

Takođe, smatra se da ne bi trebalo da hodamo u cipelama čija je peta viša od sedam centimetara jer to, naime, menja biomehaniku našeg načina hodanja – koraci su nam skraćeni, ne možemo brzo da hodamo, a težina tela prebacuje se na jastučiće u stopalima, što remeti naš centar za ravnotežu i opterećuje kolena i donji deo leđa.

Podjednako su štetne i potpuno ravne cipele, pogotovo kod osoba koja imaju ravna stopala. Stopalo će biti mnogo stabilnije ako cipele imaju malu petu, dovoljno je i onu od 2-3 cm. Najbolje je nositi cipele čija se peta kreće od dva do najviše sedam centimetara i izbegavati ekstreme, odnosno potpuno ravne cipele ili izuzetno visoku petu.

SD

Komentara
Očitavanje..