OVA LETNJA OBUĆA JE OPASNA PO ZDRAVLJE: Dajemo vam vrste sandala koje su najbolje

A sigurno ih u cipelarniku imate.

Estetika je jedno, a zdravlje je sasvim druga stvar. Dobro je kada ukombinujete lepo i udobno, ali vrlo često ono što nam se od obuće dopadne, zapravno nije baš dobro za naš organizam. Izbor letnje obuće je zaista veliki, ali pitanje je koji tip je najopasniji?

– Obične japanke su možda najgori izbor obuće i to prvenstveno zato što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima ‘hvatamo’ za podlogu, što menja način na koji hodamo – navodi za magazin “In Style” doktor Emili Spličel, stručnjak za zdravlje stopala.

profimedia-0139046055
– Najbolje bi bilo odabrati sandale koje se kopčaju oko gležnja jer ih tako pričvrstimo za stopala, a to nam uveliko olakšava hodanje – dodaje ona.

Takođe, smatra se da ne bi trebalo da hodamo u cipelama čija je peta viša od sedam centimetara jer to, naime, menja biomehaniku našeg načina hodanja – koraci su nam skraćeni, ne možemo brzo da hodamo, a težina tela prebacuje se na jastučiće u stopalima, što remeti naš centar za ravnotežu i opterećuje kolena i donji deo leđa.

Podjednako su štetne i potpuno ravne cipele, pogotovo kod osoba koja imaju ravna stopala. Stopalo će biti mnogo stabilnije ako cipele imaju malu petu, dovoljno je i onu od 2-3 cm. Najbolje je nositi cipele čija se peta kreće od dva do najviše sedam centimetara i izbegavati ekstreme, odnosno potpuno ravne cipele ili izuzetno visoku petu.

SD

Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije