Ove namirnice i životne navike štete probavi i stvaraju ZATVOR!

Redovno pražnjenje creva veoma je važno za celokupno zdravlje, a njegov izostanak može uzrokovati ili ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Na pojavu zatvora mogu uticati razne namirnice a i stil života.

1. Mlečni proizvodi

Nije tajna da mlečni proizvodi, posebno kada se preterano koriste mogu svašta da udare za probavu.

Shutterstock Mlečni proizvodi

2. Crveno meso

U ovom slučaju samo meso ne uzrokuje zatvor. Oni koji jedu puno mesa ne jedu dovoljno vlakana, ističu stručnjaci. Isto tako ono sadrži dosta masnoća koja se polako kreću kroz creva. Ali i ovde se ne odnosi samo jedno pravilo na sve ljude, pa će tako kod nekih ljudi crveno meso podstaći probavu. Pa ako ponekad volite da pojedete komad mesa samo pripazite da uz njega unosite i dovoljno vlakana.

3. Prerađena i pržena hrana

Brza hrana nije baš najzdravija iako ukusna, ali jednu stvar o njoj morate znati: može biti uzrok zatvora. Baš kao i kod mesa, ovako pripremljena hrana ima puno masnoća, a malo vlakana, a to je kombinacija koja znači otežano kretanje kroz creva. Ako ne pazite i na unos vlakana, zatvor je moguć.

4. Slatkiši

Kao i sve ostale namirnice na listi, i slatkiši mogu stvarati problem ako ih jedete u velikoj količini, a opet se radi o nedostatku vlakana. Slatkiši koji su jako slatki, poput bombona, mogu uzrokovati zatvor.

pexels.com Gumene bombone

5. Jedete malo

Ako ste na dijeti ili ste smanjili unos hrane, možete doživeti zatvor. Stvar je u tome da je hrana potrebna kako bi creva radila kako treba, a ako je stomak prazan, proces se neće odvijati kako treba. Savet lekara je opet isti – ako već ne želite ili ne možete dovoljno da jedete, makar pripazite da ono što jedete sadrži dovoljno vlakana.

6. Promenili ste navike u ishrani

Možda ste otišli u posetu prijateljima i nekoliko dana jeli namirnice koje inače ne jedete i dogodio se zatvor. Creva ne vole promene u ishrani i da to može biti uzrok. Ako mislite da je upravo ovo ono što vas muči, pokušajte da sa sobom na putovanje ponesete i malo te svoje rutine, koja mora uključivati i unos vlakana.

7. Pijete lekove

Često su lekovi razlog zatvora, a ako ih trenutno uzimate, posebno one za alergije, anemiju, krvni pritisak ili protiv bolova, razgovarajte s lekarom.

Foto Unsplash
Izvor/Autor Informer.rs
Komentara
Očitavanje..