PET TRIKOVA kako da vam se NAJLON ČARAPE ne pocepaju i duže POTRAJU

Za mnoge žene jedan od najvećih izazova je kako sačuvati najlon čarape da ne puknu tokom i odmah posle obuvanja.

Uz ovih pet  jednostavnih trikova postoji mogućnost da vaše najlonke potraju duže.

Pre nego što pređete na to kako da ih obujete i šta da uradite da ne bi pukle, važno je da znate da je osnovno pravilo izabrati čarape odgovarajuće veličine.

Proverite uvek veličinu na kutiji u tablici sa veličinama.

Ukoliko izaberete male čarape velika je verovatnoća da će se brzo oštetiti, a ako, pak, kupite velike neće izgledati lepo na nozi.

Prilikom navlačenja najlonki trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko stvari.

1. Namažite ruke i noge kremom i pazite na nokte

Preporučuje se da pre obuvanja čarapa namažete ruke i noge kremom ili losionom, kako bi bile glatke i kako ne biste oštetili osetljive niti. Pazite da vam i nokti na rukama i nogama nemaju oštre vrhove kojim možete da ih rasparate.

2. Skinite nakit

Pre nego što počnete da obuvate najlon čarape skinite sa ruku prstenje i narukvice, kao i sat. Time štitite najlonke od mogućnosti da ih „zakačite“ i „izvučete mašnu“.

3. Oblačite ih pažljivo

Kada počnete da ih oblačite, ne povlačite ih naglo, već navlačite polako i pažljivo kako ih ne biste oštetili.

 

Čarape

Foto: Profimedia

4. Proverite unutrašnost cipela

Uvek proverite unutrašnjost cipela koje nameravate da nosite, jer u njima može da se nađe neka neravnina na koju možete da zakačite čarapu. Ako se desi da malo puknu, posegnite za prozirnim lakom za nokte, kako se pukotina ne bi proširila.

5. Pomaže i zamrzavanje

Stilista Deniz Kaldvel kaže da zamrzavanje najlonki čuva boju, sprečava stvaranje kuglica na njima i odbija dlačice, koje se često znaju da se zalepe za njih. Ovaj trik pomaže i kod mrežastih čarapa.

Za još veću otpornost, pokvasite ih, stavite u zamrzivač, i to pre prvog nošenja, i ostavite ih tamo preko noći. Prema rečima Deniz, temperature ispod nule jačaju tkaninu. Hladnoća na molekule u nitima deluje tako da posle odleđivanja i vraćanja na sobnu temperaturu one postaju otpornije na oštećenja.

Foto FreePik
Izvor/Autor sd
Komentara
Očitavanje..