ĆELAVOST I OPADANJE KOSE kod žena?

Ćelavost i opadanje kose kod žena je učestalo stanje koje može imati nekoliko uzroka, uključujući:

  1. Hormonalne promjene: Fluktuacije u razini hormona, poput menopauze, trudnoće ili poremećaja štitnjače, mogu dovesti do ćelavosti i opadanja kose.
  2. Genetska predispozicija: Ćelavost i opadanje kose kod žena često je nasljedna.
  3. Loša ishrana: Niska razina proteina, vitamina i minerala u ishrani može dovesti do oslabljene kose koja se lako gubi.
  4. Stres: Dugotrajni stres i emocionalna trauma mogu dovesti do ćelavosti i opadanja kose.
  5. Lekovi: Neki lijekovi, uključujući one za snižavanje krvnog tlaka i antidepresive, mogu uzrokovati ćelavost i opadanje kose.
  6. Infekcije: Zarazne bolesti, kao što su sifilis, mogu uzrokovati ćelavost i opadanje kose.

Lečenje ćelavosti i opadanja kose kod žena može uključivati promjene u ishrani, hormonalnu terapiju, primjenu minoksidila ili finasterida i, u nekim slučajevima, transplantaciju kose.

Ne unosite dovoljno proteina

Telo sa malo proteina pronalazi način da sačuva zalihe gde može, a to uključuje i zaustavljanje rasta kose.

Otprilike 2 do 3 meseca nakon pada proteina kosa počinje da opada. Uvedite u vašu ishranu više mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, semena i pasulja kako bi podigli nivo proteina u organizmu.

Koristite ili ste do nedavno koristili hormonsku kontracepciju

Hormonska kontracepcija kao što su oralni kontraceptivi, implantati, injekcije, vaginalni prstenovi i flasteri mogu izazvati gubitak kose dok se vaše telo ne navikne na njihovu upotrebu.

Takođe i prestanak uzimanja hormonske kontracepcije može dovesti do opadanja kose sve dok se hormoni ne vrate u normalu.

Ne unosite dovoljno gvožđa

Nedostatak gvožđa u organizmu jedan je od čestih uzroka opadanja kose kod žena.

Gvožđe je bitan sastojak hemoglobina u krvi, što je odgovorno za transport kisika do svih stanica u tijelu, uključujući one koje stvaraju kosu.

Kada nema dovoljno gvožđa u krvi, stanice koje stvaraju kosu ne dobijaju dovoljno kisika, što dovodi do slabije kose i njezinog opadanja.

Ako sumnjate da niste unosili dovoljno gvožđa, najbolje bi bilo konzultirati se sa svjim ljekarom koji će vam moći dati precizan savjet u vezi sa vašim slučajem.

Obilne izvore gvožđa uključuju crveno meso, životinjske jetre, morske plodove, žitarice bogate gvožđem i zeleno lisnato povrće.

Također možete uzimati i gvožđane suplementske dodatke, ali samo nakon što ste se konzultirali sa svjim ljekarom.

Foto FreePik
Komentara
Očitavanje..

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije