ĆELAVOST I OPADANJE KOSE kod žena?

Ćelavost i opadanje kose kod žena je učestalo stanje koje može imati nekoliko uzroka, uključujući:

  1. Hormonalne promjene: Fluktuacije u razini hormona, poput menopauze, trudnoće ili poremećaja štitnjače, mogu dovesti do ćelavosti i opadanja kose.
  2. Genetska predispozicija: Ćelavost i opadanje kose kod žena često je nasljedna.
  3. Loša ishrana: Niska razina proteina, vitamina i minerala u ishrani može dovesti do oslabljene kose koja se lako gubi.
  4. Stres: Dugotrajni stres i emocionalna trauma mogu dovesti do ćelavosti i opadanja kose.
  5. Lekovi: Neki lijekovi, uključujući one za snižavanje krvnog tlaka i antidepresive, mogu uzrokovati ćelavost i opadanje kose.
  6. Infekcije: Zarazne bolesti, kao što su sifilis, mogu uzrokovati ćelavost i opadanje kose.

Lečenje ćelavosti i opadanja kose kod žena može uključivati promjene u ishrani, hormonalnu terapiju, primjenu minoksidila ili finasterida i, u nekim slučajevima, transplantaciju kose.

Ne unosite dovoljno proteina

Telo sa malo proteina pronalazi način da sačuva zalihe gde može, a to uključuje i zaustavljanje rasta kose.

Otprilike 2 do 3 meseca nakon pada proteina kosa počinje da opada. Uvedite u vašu ishranu više mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, semena i pasulja kako bi podigli nivo proteina u organizmu.

Koristite ili ste do nedavno koristili hormonsku kontracepciju

Hormonska kontracepcija kao što su oralni kontraceptivi, implantati, injekcije, vaginalni prstenovi i flasteri mogu izazvati gubitak kose dok se vaše telo ne navikne na njihovu upotrebu.

Takođe i prestanak uzimanja hormonske kontracepcije može dovesti do opadanja kose sve dok se hormoni ne vrate u normalu.

Ne unosite dovoljno gvožđa

Nedostatak gvožđa u organizmu jedan je od čestih uzroka opadanja kose kod žena.

Gvožđe je bitan sastojak hemoglobina u krvi, što je odgovorno za transport kisika do svih stanica u tijelu, uključujući one koje stvaraju kosu.

Kada nema dovoljno gvožđa u krvi, stanice koje stvaraju kosu ne dobijaju dovoljno kisika, što dovodi do slabije kose i njezinog opadanja.

Ako sumnjate da niste unosili dovoljno gvožđa, najbolje bi bilo konzultirati se sa svjim ljekarom koji će vam moći dati precizan savjet u vezi sa vašim slučajem.

Obilne izvore gvožđa uključuju crveno meso, životinjske jetre, morske plodove, žitarice bogate gvožđem i zeleno lisnato povrće.

Također možete uzimati i gvožđane suplementske dodatke, ali samo nakon što ste se konzultirali sa svjim ljekarom.

Foto FreePik
Komentara
Očitavanje..