Pravilna nega lica tokom proleća

Dolaskom lepog vremena i proleća, sve češće provodimo vreme boraveći u prirodi. Međutim,  uglavnom zaboravimo da pre izlaska iz kuće zaštitimo kožu od sunčevog zračenja koje je u ovo doba godine izrazito štetno.

Pravilna nega kože je veoma bitna tokom cele godine, a posebno tokom leta i proleća, kada joj je potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Jedna od obaveznih zaštita je odgovarajuća krema sa spf faktorom za lice.

Prolećna nega za zdravu kožu lica

Tokom hladnih meseci, koža lica postala je manje elastična, bez sjaja i poprimila je pomalo “umoran” izgled. Usled slabije cirkulacije nakon jesenjih i zimskih meseci, dolaskom lepog vremena naše lice počinje da se peruta. Ne čekajte prve znake za uzbunu, već odmah preduzmite dodatnu negu lica tokom proleća, a nakon toga nastavite sa odgovarajućom higijenom, jer je veoma bitna i pravilna nega lica tokom toplih dana.

Tri neizostavna koraka

Da bi vaše lice bilo zdravo i pravilno negovano tokom proleća obavezni su:

  • Odgovarajući piling i maska – Lice ćete preporoditi uz piling, koji će omogućiti licu da diše. Odstranićete mrtve ćelije kože, a ona će biti spremna za dalju negu. Maska će pomoći hidrataciji lica, a uz nju možete da ga dodatno osvežite koristeći razne serume i bustere. Glavna uloga ovih preparata je regeneracija kože iznutra kao i zaštita od raznih spoljašnjih i unutrašnjih uticaja. Važno je naglasiti da se oni nanose uvek pre hidratantne kreme.
  • Hidratantna krema – uz nju ćete postići dodatnu hidrataciju koja je neophodna tokom proleća i leta. Bitno je da izaberete kremu koja odgovara vašem tipu kože, a odlučite se za neku laganiju koja nije masna.
  • Zaštitna krema – tokom proleća i leta vlada povećana opasnost od štetnog sunčevog zračenja, te je deo svakodnevne rutine pre izlaska iz kuće i krema sa spf faktorom za lice.

Šta su kreme sa spf faktorom

Krema sa spf faktorom za lice štiti od štetnog sunčevog zračenja koje može dovesti do raka kože i koje je jedan od glavnih uzroka njenog starenja. Oznaka spf predstavlja meru zaštite od UVB štetnog zračenja. Spf pokazuje koliko smete da boravite na suncu, a da ne izgorite, u poređenju sa situacijom da nemate određeni preparat na koži.

Na tržištu u našoj zemlji može se naći široki spektar krema sa odgovarajućim spf faktorima. One se preporučuju tokom cele godine, a posebno kada su u pitanju nega tela i nega lica tokom leta i proleća.

Stručnjaci savetuju da za lice ne koristite preparate za sunčanje ispod 30 spf, a da će najbolju zaštitu pružiti kreme sa faktorom 50.

Ipak, imajte u vidu da spf ne raste proporcionalno, te one kreme sa faktorom 30 neće pružiti duplo veću zaštitu od sunca od onih sa faktorom 15.

  • spf 15 blokira 93 odsto UVB zraka
  • spf 30 blokira 97 odsto UVB zraka
  • spf 50 blokira 98 odsto UVB zraka

Međutim, ne zaboravite da nijedan preparat ne pruža totalnu zaštitu od UV zračenja. Uz to je veoma bitno da krema koju odaberete ima UVA filtere koji će dodatno da vas zaštite. Jedan sloj nije dovoljan. Bitno je da preparat nanosite više puta na kožu i to nakon nekoliko sati ili još češće ako se pojačano znojite ili boravite u vodi.

Pravilna nega i dodatna zaštita

Uz pravilnu negu lica tokom proleća, da biste dodatno zaštitili i sačuvali kožu, potrebno je da:

  • Izbegavate izlaženje iz kuće ili makar izlaganje sunčevom zračenju u periodu između 10 i 16 časova, kada je ono najštetnije, kao i kada je vedro vreme
  • Izbegavate da boravite duži period blizu peska ili vode, jer se na taj način sunčevo zračenje odbija u većem procentu
  • Izbegavate duži boravak na većim nadmorskim visinama

Uz sve to, dodatnu zaštitu tokom proleća i leta postići ćete boravkom u hladovini, kao i obaveznim nošenjem naočara za sunce i kačketa ili šešira. Krema sa spf faktorom je bitna tokom proleća, ali i čitave godine. Ona će vam pružiti odgovarajuću zaštitu od štetnog UVA i UVB zračenja. Opredelite se za onu vodootpornu, koja će vam pomoći u regeneraciji kože, a koja odgovara kako normalnoj, tako i osetljivoj i suvoj koži.

Foto Envato Elements
Komentara
Očitavanje..