Zašto su maltezeri postali toliko popularna rasa?

Da li ste znali da su maltezeri jedna od najstarijih rasa na svetu?

Njihovi preci pominju se u spisama Aristotela, kao i u starom Rimu, dok su im se renesansni slikari divili i oslikavali ih na svojim umetničkim delima.

Njihovo poreklo i zanimljiva istorija samo su neki od razloga zbog kojih su malteški psi danas popularni na našim prostorima, kao i širom sveta. 

Ipak, postoji još nekoliko razloga zbog kojih se sve više ljudi odlučuje da odabere maltezera za svog kućnog ljubimca. Nastavite sa čitanjem i saznajte šta je to što maltezere izdvaja od drugih pasmina i čini ih jednom od omiljenih rasa pasa!

Maltezer je mala rasa koja može živeti u stanu 

Maltezer je dobar izbor ukoliko živite u stanu, to je mala pasmina koja će bez problema biti u čak i u malom prostoru, naravno uz neizostavne dnevne šetnje oko 30 minuta, ili ukoliko to pas želi – duže!

Ono što je ovoj rasi važno jeste da bude uz vlasnika, te će se neretko popeti na krevet da spava pored njega. Ovom prilikom ne treba da brinete, budući da se maltezeri ne linjaju i hipoalergenski su psi, što je još jedan razlog više da ovaj pas bude vaš izbor ukoliko živite u stanu.  

Upravo ove karakteristike, laka prilagodljivost malom prostoru i činjenica da se ne linja, učinile su da maltezer postane veoma popularan ljubimac. 

Mnoge ljubitelje pasa oduševljava izgled maltezera

Izgled ove pasmine jedan je od razloga zbog kojih su maltezeri jedna od najpopularnijih rasa na svetu. Ukoliko ste ljubitelji pasa, sigurno vas je veseli maltezer svojim umiljatim pogledom i veselim mahanjem repićem bar jednom privukao na ulici, te ste poželil da ga pomazite. 

Maltezer je pas koji ima dlaku bele do svetle boje slonovače, sa tamnim pitomim očima i crnom njuškom. Sa nežnom svilenkastom dlakom i umiljatim pogledom on zaista lako osvaja sve oko sebe! 

Predstavnici rase koji odlaze na izložbe imaju dugu, ravnu dlaku do poda koja zahteva svakodnevno četkanje i održavanje, dok psi koje vlasnici šišaju, imaju kraću, ali ne i dlaku lošijeg kvaliteta. Njihova dlaka toliko je nežna da ćete u maženju uživati.

Malih su dimenzija, što doprinosi njihovom sveukupnom izgledu i čini ih jednim od najslađih rasa na svetu, posebno štence. Upravo ta činjenica, mnoge ljubitelje životinja, pored svega ostalog, nagnala je da za sebe odaberu upravo ovu pasminu.

Deca obožavaju maltezere!

Privlači ih njihov veseli karakter i male dimenzije. preporučuju se za porodice sa nešto starijom decom koja imaju svest o tome kako se treba ophoditi prema psu. Bebe i deca koja nisu dovoljno zrela da razumeju, mogu povrediti psa ukoliko ga jako stiskaju ili ispuste iz ruke. Zato mališanima uvek treba objasniti kako se pravilno ponašati prema ljubimcima. 

Karakter maltezera je spoj umiljatosti i neustrašivosti

Maltezeri su druželjubivi, privrženi vlasniku, nežni, odvažni, ali i neustrašivi kada je to potrebno. Vole da budu u društvu ljudi, svoje vlasnike prate svuda i za igru i akciju su spremni gotovo uvek. 

Čak iako ste neiskusni vlasnici pasa i planirate da imate prvog ljubimca, sa maltezerom nećete imati problem. Razumeće vas, uvek biti uz vas, a dresura ne predstavlja problem ukoliko se sa njom krene na vreme. 

Maltezer na krevetu

Malteši pas se lako dresira

Malteški pas veoma je inteligentan.

Odlično razume šta vlasnik želi od njega, obožava poslastice za pse i kada ih vlasnik koristi tokom dresure spreman je da odgovori na sve njegove zahteve, zapamti komande i poželjna ponašanja. 

Baš kao i kod drugih pasmina, tokom dresure vlasnik ne treba da se koristi agresijom, niti da povisi ton na psa, budući da ova rasa ne voli vikanje i ono može izazvati kontraefekat. 

Maltezeri uče veoma rano, pa kako bi pas bio socijalozovan i dobro vaspitan, sa dresurom treba krenuti od najranijeg uzrasta. 

Maltezeri su jedna od najstarijih rasa pasa

Istorija ove rase veoma je zanimljiva i oni su svoju reputaciju gradili vekovima. Naime, prva rasa koja se može nazvati pretkom maltezera pominje se još u spisama Aristotela!

Kasnije, podaci o rasi sličnoj današnjim maltezerima pojavljuju se u rimskom carstvu, kada su oni bili pratioci dama, što je tradicija koja se nastavila do danas. 

Takođe, renesansni slikari bili su oduševljeni odvažnošću ove rase, te su mnogi maltezeri bili deo umetničkim dela i slika. 

Uvreženo je mišljenje da ova rasa vuče korene sa Malte. Iako se ne zna njihovo tačno poreklo, verovatno je da ovaj podatak nije tačan. Pojam malteški nekada je označavao utočište ili luku. Ovaj termin se vezivao za niz pomorskih mesta, delove Sicilije, ostrva Mljet, ali i grada na Malti, dok se u određenim izvorima navodi čak i Azija kao lokacija sa koje je ovaj pas potekao. 

Danas su maltezeri popularna rasa širom sveta, na gotovo svim kontinentima, pa i kod nas. 

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta bolje upoznali ovu pasminu. 

Ukoliko se odlučite za maltezera, živite u stanu, želite psa koji će vam biti privržen i spremni ste da mu pružite velike količine ljubavi – maltezer je rasa idealna za vas! 

Foto Pexels Pexels
Komentara
Očitavanje..