Prednosti koje dobijamo od sunca

Ukoliko se poštuju osnovna pravila, zdrava doza sunca može da učini da živimo duže, zdravije i srećnije.

 

Važno je da poštujete osnovna pravila prilikom izlaska na sunce a to je: da se povučete u hlad od 10 do 16 sati! Naučnici su otkrili pozitivnu stranu sunčanja.

Istraživanja pokazuju da nas sunce može zaštititi od niza bolesti poput gojaznosti, srčanih obolenja, šloga, astme itd. Pored toga, sunce utiče i na bolje raspoloženje. Nije stvar samo u vitaminu D, koji se stvara u našem telu pod uticajem sunca. On pomaže organizmu da izgradi zdrave kosti i zube, a pruža i zaštitu od raka creva.

Međutim, sunčanje doprinosti boljitku našeg organizma i na druge načine. Rezultati jednog istraživanja u Švedskoj pokazali su da je nedostatak sunčanja podjednako loš za ljude kao i pušenje. Navodno su nepušači koji su se sklanjali od sunca imali sličnu prognozu za dužinu života kao i pušači koji su se redovno sunčali na siguran način, pa su istraživači došli do zaključka da je izbegavanje sunca podjednako bitan faktor za dužinu životnog veka kao i pušenje.

Starijim ljudima je potrebno više sunca!

Doktor Ričard Veler je sproveo istraživanje koje je pokazalo da je starijim ljudima potrebno više sunca. On je skrenuo pažnju na značaj sunca i činjenicu da su stariji ljudi mnogo manje izloženi njegovom dejstvu zbog nedostatka aktivnosti na otvorenom. Sunčanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a doktor Weller pretpostavlja da je to tako jer sunce snižava krvni pritisak i smanjuje mogućnosti za šlog ili srčani napad. To je jedna od beneficija koja nema veze sa vitaminom D.

Sunce pomaže da se smanji upala!

Istraživanja na Univerzitetu u Kembridžu su otkrila da je zimi znatno veća mogućnost da dođe do neke upale u organizmu, dok se leti povećava funkcija antiupalnih gena. Hronične upale se povezuju sa srčanim napadima, dijabetesom i kancerom. Do njih dolazi jer se imuni sistem bori sa infekcijom, što može dovesti do toga da upaljeno tkivo izazove bolest. Navodno sunčanje može da pomogne.

Sunčanje može da vam pomogne da smršate!

Naučnici su otkrili da sunčanje može da nam pomogne da ostanemo zdravi i mršavi. Istraživanje sprovedeno na miševima koji su bili na visoko masnoj dijeti je pokazalo da izloženost ultra violetnom zračenju može da potisne razvoj gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Ove beneficije su takođe nezavisne od vitamina D.

Pozitivan uticaj na sreću!

Otkriveno je da sunce stimuliše senzore u retini koji regulišu naš unutrašnji sat. Tako se reguliše proizvodnja melatonina, hormona sna koji telo proizvodi.

Ima pozitivan uticaj na vid kod dece!

Nedostatak sunca može imati fizičke posledice kod dece. Australijska studija je otkrila da kod dece koja ne provode dovoljno vremena na otvorenom postoji povećan rizik od visoke miopije. Može da vam pomogne da živite duže

Istraživači napominju da je potrebno ostati u hladu između 10 i 16 h od marta do oktobra, mazati se kremom i nositi odgovarajuću odeću i naočare za sunce, ali da pravilno sunčanje može da produži životni vek.

Kucnilekar.com

Komentara
Očitavanje..