Znam da to nije dobro za organizam i svakog leta nas bombarduju informacijama da temperatura u klimatizovanom prostoru treba da bude sedam-osam stepeni niža od spoljašnje temperature, ali nakon celog dana borbe sa koleginicama i kolegama u vezi sa poželjnom i dozvoljenom temperaturom na koju ćemo podesiti klimu (radosti open space prostora) dođe mi da uđem u prvi frižider sa sladoledom i zaključam se tamo do septembra. I taman zinem da se koleginici sa drugog kraja našeg ogromnog prostora požalim na muke po klimi, kad me ona preduhitri.

– Daj molim te gasi to. Nevena je danas ceo dan kukala da se ne gasi klima, sinusi su mi gotovi a leđa i ramena me rasturaju – rekla mi je bez pardona. I tad je, sa novom graškom znoja koja mi se slivala niz lice nestalo moje strpljenje koje moram da pribavim u neizmernim količinama za svako leto. Da li zaista svako leto mora da mi prođe u raspravi sa koleginicama, mužem, sestrom, drugaricama i to zbog klime? I znam da nisam samo ja problem, jer prema mom opsežnom istraživanju koje sam sprovela među svim poznanicima, ljudima u kafićima i praktično svima sa kojima se susrećem, bukvalno nema osobe koja leti ne vodi sličnu bitku.

Što se mene tiče, ovaj scenario je idealan
ŠTO SE MENE TIČE, OVAJ SCENARIO JE IDEALANFOTO: PROFIMEDIA

Neko gunđa da se klima ugasi, neko da se pojača. Kako god da okrenete, nema tog zajedničkog prostora koji delimo sa drugima ali i sa klimom, a u kome smo svi srećni i baš nam je potaman. Tako se ovaj uređaj od aparata koji bi trebalo da donese mir u kuću (jer smo na vrelim temperaturama svi dodatno nervozni), pretvorio u seme razdora svake nekad srećne zajednice.

Zbog čega sam svakog leta pored klime u savršenom stanju osuđena na ovaj scenario?
ZBOG ČEGA SAM SVAKOG LETA PORED KLIME U SAVRŠENOM STANJU OSUĐENA NA OVAJ SCENARIO?FOTO: PROFIMEDIA

U kući sam to lepo rešila sa mužem – klima radi stalno, osim u slučajevima kada želi da izazove svađu sa žestokim posledicama. U kolima je takođe lepo – unutra je ledara, a kome se ne sviđa neka izvoli da prošeta do prve saune zvane GSP (obično posle tog prvog izleta odustanu i vrate se u moj ledeni zagrljaj).

Ali šta da radim na poslu gde prostor delim sa desetinama duša? Na taj problem još uvek nemam nikakav odgovor, a već sam svedočila raskidima mnogih „neraskidivih“ prijateljstava sa posla i to baš zbog klime. Uverena sam da su i mnogo čvršći odnosi popucali pod pritiskom vrućine i neslaganja po pitanju idealne temperature. Znam da ja redovno svakog leta ulazim u rasprave oko toga da NE MOŽETE da se prehladite zbog klime, ali bojim se da je promaja u ovom aparatu dobila svog super saveznika sa kojim nam svima kolektivno radi o glavi. Promaja do sada nije uspela da mi naškodi, ali bojim se da će me klima dokusuriti. Recite mi, postoji li to mitsko biće koje je uspelo da postigne dogovor sa kolegama, supružnikom, bilo kim, oko klime i otkrijte mi svoju tajnu jer ja još jedno slično leto neću preživeti.

T.G.