Raskošna lepota ruža najlepših boja

U odnosu na druge cvetne vrste šarenolikog izgleda, ruže se odlikuju raskošnim bojama i prijatnim mirisom. Cvetovi ruža su od davina upotrebljivani u narodnoj medicini i sušeni uz dobijanje korisnih eteričnih ulja. Ruže su simbol lepote, raskoša i ljubavi. Poklanjaju se u gotovo svim radosnim prilikama, čak i onim manje radosnim kada izražavamo duboko poštovanje. Uzgoj ruža nije toliko težak i zahtevan, ipak je neophodno obezbediti adekvatan zemljišni supstrat, dovoljno svetlosti i orezivanje precvetalih pupoljaka. Ruže su veoma pogodne za sadnju u alejama, parkovima kao i dvorištima koja poseduju dekorativno uređene staze. Uspešnom sadnjom postiže se optimalno cvetanje sa dugotrajnim i efektnim bojama.

Efektivno vreme za upotrebu sadnice ruža

Sadnice ruža možete uspešno posaditi tokom prolećne ili jesenje sezone, ipak najbolju uspešnost ima jesenja sadnja. Tokom jeseni zemljište je najtoplije, vegetacija je u postepenom smiraju, što doprnosi otpuštanju lišća i procesu stvaranja humusa. Zemljište je najtoplije tokom jeseni, usled dovoljne akumulacije toplote i usvojenih hranljivih elemenata.

Sadnice ruža posađene tokom jeseni, najpre daju mlade izdanke i cvetne pupoljke, njihovo stablo uključujući i koren je dovoljno razgranato i stabilno. O mladim sadnicama ruža posebno vodite računa, pri čemu je poseban osvrt na pripremu zemljišnog supstrata. Ruže vole prolećno đubrenje koje će uticati na razgranat korenov sistem, jačinu stabla i dugotrajan cvetni izdanak.

Sadnjom ruža se bavite strpljivo sa puno ljubavi i pažnje, tako da negovanje ruža bude vaš dodatni hobi. Uspešno negovanje daće brojne rezultate, počev od dužeg perioda cvetanja, intenziteta boja i raskošnog mirisa.

Najbolje pozicije za sadnice ruža

Ružama pogoduju osunčane pozicije letnjih bašta sa dodatnom zaštitom od jakih vetrova. Naročita pažnja se poklanja ružama sa stablom, kojima u prvim godinama treba vremena za adekvatno jačanje. Umereno vlažno zemljište sa blago kiselim supstratom, daje najviše efekta tokom cvetanja. Blago kiselo zemljište smatra se plodnim za sve vrste sadnica ruža.

Ruže se odlikuju dugovečnošću, otpornošću na spoljašnje uticaje sredine i lakoćom održavanja. Najviše pažnje treba posvetiti mladim sadnicama ruža, pri čemu se vrši prilagođavanje određenom tipu ekološkog staništa. Sadnice moraju biti orezane i time spremne za jesenju sadnju. Osunčane strane dvorišta najlepše je upotpuniti raznobojnim ružama, raskošnih boja i privlačnog mirisa.

Osunčane strane često su izložene dodatnom isušivanju, pri čemu je neophodno umereno zalivanje, naročito tokom letnjeg perioda godine. Pre kasne jesenje sadnje, osvežite koren vodom i tako položite u rupu dubine do 30 cm.

Jedinstveni saveti za uspešno gajenje ruža

Pravilna nega ruža uslovljena je pažnjom i ljubavlju. Nega se sastoji od redovnog zalivanja, đubrenja, orezivanja, zakidanja precvetalih pupoljaka i zaštite od biljnih vaši. Da bi dvorište odisalo lepotom i raskošnim bojama, opredelite se za sadnice koje počev od kasnog proleća do kraja jeseni uspešno cvetaju.

Redovnim orezivanjem doprinosite uspešnom i dugotrajnijem cvetanju. Tokom ranog razvoja ruža, obezbedite dovoljno korisne vlage biljci, naročito tokom sušnog perioda. Ruže mogu preživeti u izvesnom periodu hibernacije time što debljina stabla reguliše kontrolisano isparavanje i skladištenje vode.

Pratite razvoj razgranatog sistema, naročito kod ruža penjačica. Uklanjanjem slabijih grana, indirektno utičete na jačanje drugih, obezbeđujući mladim izdancima rast i razvoj. Grmolike ruže po svom izgledu treba češće orezivati, jer će time dati više cvetnih pupoljaka.

Adekvatna zaštita mladih sadnica ruža

Mirisne sadnice ruža njabolje opstaju uz adekvatnu zaštitu korenovog sistema i izdanaka. Zaštita od štetočina je još jedan prioritet uspešnog cvetanja i zdravih mesnatih listova ruža. Uspešna zaštita mladih listova postiže se korišćenjem preparata za prihranu uz minimalno doziranje pesticida. Štetočine od kojih su najčešće biljne vaši, pojavljuju se nakon intenzivnih perioda kiše.

Mlade sadnice ruža dodatno zaštitite nakon perioda sadnje, uz adekvatnu prekrivku u vidu humke koja štiti od smrzavanja. Bez obzira na postojeću vlažnost zemljišta ili poziciju, zalivanje ruža je obavezno tokom svakodnevnog negovanja i održavanja. Uložite trud i pažnju a ruže će uzvratiti raskošnom lepotom i opuštajućim mirisom.

Foto Pixabay
Komentara
Očitavanje..