Saveti za lako i brzo čišćenje kuhinje

Čišćenje kuhinje i te kako ume da bude zamoran posao koji zahteva puno vremena i energije. Uglavnom  se sve svodi na čišćenje uređaja i površina koje najčešće koristimo, te se niz sitnica gotovo uvek zanemari. 

Ako želite da detaljno, ali ujedno lako i brzo očistite kuhinju i to bez dodatnih umaranja, dajemo vam nekoliko praktičnih saveta koji će vam olakšati posao. Pročitajte. 

Prioriteti – odakle početi?

Definitivno je najveća nedoumica prilikom čišćenja kuhinje odakle početi i šta prvo očistiti. Istina je da neki uređaji i aparati ne traže da im se mnogo posvetite, jer ih i ne koristite svakodnevno, te će tako prioritet biti frižider i zamrzivač, radna površina na kojoj svakodnevno pripremate hranu, ali i šporet, ringle, sudopera, mikrotalasna. 

Dakle, jasno je da će ono što svakodnevno dolazi u dodir sa hranom, ostacima hrane ili što je izloženo prašini biti prioritet u odnosu na one elemente i predmete koji se ne koriste tako čest i samim tim ne prljaju tako puno. 

Čišćenje sudopere i radne površine

Ovo su definitivno mesta čijem čišćenju bi trebalo posvetiti najviše vremena, s obzirom na njihovu upotrebu. Radnu površinu možete čistiti alkoholom ili nekim drugim sredstvom tako što ćete sredstvo naneti, sačekati nekoliko minuta, a zatim prebrisati ubrusom. 

Kada je reč o sudoperi postoji više načina za čišćenje. Ukoliko je sudopera zamašćenja možete naneti sredstvo za odmašćivanje koje inače koristite, ali možete i eksperimentisati i sami napraviti potpuno prirodno sredstvo za čišćenje sudopere. U rasprašivač razmutite belo sirće sa nekoliko kapi alkohola i nacedite polovinu limuna. Pošto ste izmućkali napravljenu tečnost, naprskajte celu površinu sudopere i sačekajte petnestak minuta, a potom isperite vrelom vodom. 

Pogled na dugačku kuhinju u kućiOprezno sa čišćenjem glavnih uređaja

Kada je reč o frižideru, šporetu ili zamrzivaču, imajte na umu načine kojim se služite da ih očistite. Izbegavajte grube kuhinjske žice i druge predmete kojima možete oštetiti površinu. Savet je da koristite tečne gelove ili sredstva u spreju koja inače imate kod kuće, ali tako što ćete nakon nanošenja sačekati petnestak minuta, pa onda obrisati. Ovo se pogotovo odnosi na šporet – ringle i rernu. Nema potrebe govoriti o tome koliko tvrdokornih i masnih fleka imaju ove površine.

Čak i moderni uređaji kao što je liebherr zamrzivač i pored svih naprednih opcija, kao što je samootapanje, zahtevaju povremeno čišćenje. Kada to radite, koristite prirodna sredstva, kao što su soda bikarbona, sirće, limunov sok itd.

Birajte prirodna sredstva za čišćenje

Ukoliko ne želite da koristite jaka hemijska sredstva, možete kao i u prethodnom odeljku sami napraviti sredstvo za čišćenje. Jedan od najboljih načina za prirodni sjaj i čistoću ovih uređaja jeste da koristite sodu bikarbonu. Njeno višenamensko svojstvo doprinosi brzom i jednostavnom čišćenju belih i glatkih kuhinjskih uređaja i to bez rizika da ih oštetite. 

Način pripreme je sledeći: u manju posudu (činiju, tanjir ili šolju) sipajte sodu, a potom nalijte vodom tako da smesa bude kašasta. Smesu nanesite na masnu površinu, pa nakon nekoliko minuta očistite krpom ili ubrusom. Drugi način kako da sodu bikarbonu iskoristite za čišćenje jeste da je rastvorite sa vodom ili belim sirćetom u rasprašivač, promućkate i naprskate željenu površinu.

Čišćenje kuhinjskih elemenata

Kada je reč o čišćenju kuhinjskih elemenata, u praksi se često dešava da oni budu potpuno zanemareni. To se najčešće dešava zbog čišćenja drugih uređaja i površina, koje obično budu prioriteti. Pritom, mnoge domaćice su u zabludi da se kuhinjski elementi ne prljaju, te ako nema fleke nema ni čišćenja. Međutim, nije baš tako. To su površine koje najviše skupljaju prašinu i gde ćemo neretko videti i paučinu, pa ih treba redovno čistiti.

Na slavine takođe treba obratiti posebnu pažnju, bilo da su one obične ili slavine sa grejačem, jer se na njima skuplja puno bakterija. Osim toga, ako se slavine ne čiste redovno, na njima se uhvati kamenac i one vremenom izgube svoj sjaj. 

Pre nego što počnete sa čišćenjem kuhinjskih elemenata obavezno odložite na stranu posuđe, činije, suvenire, začine i ostale predmete koji se nalaze u njima. Za čišćenje ovih površina potreban vam je alkohol ili sredstvo koje inače koristite i suva krpa. Takođe možete iskoristiti neki od već navedenih saveta za čišćenje (belo sirće ili kapi limuna). 

Pre nego što se posvetite čišćenju kuhinjskih elemenata, posuđe koje ste odložili možete potopiti u vodu u koju ste prethodno rastvorili sodu bikarbonu. Tako ostavljeno posuđe neka odstoji dok ne završite čišćenje, a zatim mlakom vodom isperite i obrišite.

Devojka koja briše prašinu krpom

Čišćenje odvoda

Iako nečistoća u odvodima nije oku vidljiva, ona može da predstavlja ozbiljan problem. Zapušenost odvoda krajnji je rezultat neredovnog čišćenja i mišljenja da tu nema nikakvog posla. Ako delite takvo mišljenje, samo razmislite o tome koliko ostataka hrane prođe kroz njih. Tu je i tvrdokorna masnoća koju sperete sa šerpi i tanjira, te je nemoguće da se nešto od svega toga “ne zalepi”za odvod.

Najpoželjniji su tečni gelovi i ostala sredstva namenjena otpušavanju odvoda, ali ovom problemu odlično rešenje je i belo sirće. Postupak nanošenja i prirodnog i hemijskog sredstva je isti – sipati u otvor sudopere, sačekati od petnaest minuta do pola sata, a onda isprati vrelom vodom. Vodite računa da se u sudoperi ne nalazi ništa od posuđa, ali takođe i da ne udišete isparavanje koje će tom prilikom nastati. 

Kuhinja je mesto gde porodica ima zajedničke obroke, ali pre svega mesto gde se priprema hrana, pa je od velike važnosti da higijena u njoj bude najbolja moguća. Lepo uređena i čista kuhinja učiniće da vaše vreme provedeno u njoj bude prijatnije i bezbednije. Pridržavajte se ovih saveta i vaša kuhinja će uvek da blista! 

Komentara
Očitavanje..