Šta podrazumeva defanzivna vožnja?

Kako auto škola obučava polaznike da postanu dobri vozači, vrlo često se susrećemo sa pitanjem “šta je to defanzivna vožnja”? Zato smo odvojili par redova kako bismo udovoljili znatiželji i definisali šta to odlikuje defanzivnog vozača.

Defanzivna vožnja je poseban način vožnje na putu koji koristi različite tehnike i taktike kako bi vas i svi ostali bezbedni na putu.

Suština defanzivne vožnje se može uočiti iz samog naziva „defanziva“, što znači „odbrambeni“ ili „zaštitni“. Defanzivna vožnja je najsvesnije ponašanje u saobraćaju čiji je glavni motiv sprečiti saobraćajnu nesreću.

Zašto je defanzivna vožnja važna?

Defanzivna vožnja je najefikasniji način ponašanja u saobraćaju. Ovakva vožnja podrazumeva takav tip vožnje gde se vozač svesno odriče svojih prava u saobraćaju kako bi izbegao opasnost po život, tuđi i svoj.

Neki vozači ubrzavaju agresivno. Drugi zalutaju u drugu traku jer ne obraćaju pažnju ili premoreni sedaju za volan. Neki voze preblizu dok se najčešče kreću bez signalizacije ili se naglo uključuju u saobraćaj.

Agresivni vozači su poznate opasnosti na putu, uzrokujući jednu trećinu svih saobraćajnih nesreća. Ali nepažljiva ili rasejana vožnja postaje sve veći problem jer ljudi razgovaraju telefonom, šalju ili proveravaju poruke.

Vožnja drugih vozača se ne može kontrolisati ali primena defanzivnih vozačkih veština može vam pomoći da izbegnete opasnosti izazvane lošom vožnjom drugih ljudi.

Defanzivna vožnja vam omogućava da zaštitite sebe i sve ostale na putu, omogućavajući nam svima da se vratimo kući svojim porodicama.

Da li su defanzivni vozači plašljivi vozači?

Defanzivna vožnja nezahteva neki posebne vid obuke. Ono što je defanzivni vozač u saobraćaju to je obazriv čovek u životu. Da razjasnimo, defanzivni vozač nije bojažnjiv vozač već neko ko ume da proceni da je situacija rizična i da njegovom reakcijom može sprečiti saobračajnu nesreću većih razmera. 

Dakle, ukoliko vas neko pretiče, a u susret nailazi vozilo, defanzivna reakcija je da popustite gas kako bi vozač mogao da se nesmetano vrati u svoju traku. Sprečićete čeoni sudar, a i osećaćete se dobro jer ste upravo svojom reakcijom spasili živote.

Takođe, ukoliko vas neko nepropisno “iseče” na kružnom toku, usporite i dozvolite da prođe. Ukoliko nastavite, izazvaćete sudar u kome može biti povređenih i/ili nastradalih. Iako imate prvenstvo prolaza, vasa trezvenost će spasiti živote onih u vozilu ispred vas, u vašim kolima ali i onih iza vas.

Koje su karakteristike defanzivnog vozača?

Auto škola je mesto gde se oblikuju već postojeće predispozicije defanzivnog vozača. Ukoliko ste položili vožnju, volite automobile i saobraćaj, a sa sobom za volanom uvek ponesete dozu opreza i svesnosti okruženja i situacije – na pravom ste putu.

Defanzivni vozač zna da prepozna opasnosti i izbegne sudare, prepoznaje saobraćajne propise što mu pomaže da pravilno i brzo postupi u saobraćajnim situacijama. On takođe zna kako da pravilno održava svoje vozilo da u svakom trenutku bude  bezbedno za vožnju.

Defanzivni vožač je oprezan i obraća pažnju na situaciju u saobraćaju ispred, bočno i iza, i često gleda u retrovizore. 

Nikada ne pretpostavljaju da će drugi vozač učiniti pravu stvar. Oni predviđaju opasnosti i na ovaj način su u stanju da se pripreme za opasnosti umesto da jednostavno reaguju na njih.

Uvek im je vožilo u ispravnom stanju i bez izuzetka vezuju pojas čim sednu za volan.

Defanzivni vozači koriste zdrav razum i znanje kako bi mudro i brzo donosili odluke. Prolaze samo kada je bezbedno i uvek traže najbezbedniju, a ne najbržu alternativu u svakoj saobraćajnoj situaciji. 

Defanzivni vozači razvijaju veštine neophodne za pravilno i bezbedno upravljanje vozilom. Oni znaju siguran i legalan način da skreću, menjaju brzine i koče. Oni mogu da „osluškuju“ svoje automobile u potrazi za znakovima problema sa motorom i mogu da izvrše jednostavne hitne popravke.

Defanzivna vožnja, podrazumeva to da vozač za vreme upravljanja vozilom, konstantno računa na to šta nepredviđeno može uradi osam vozača: on, onaj iza njega, onaj iz suprotnog smera, vozač sa leve ili desne strane (vozači koji se uključuju u saobraćajnicu) i tri vozača ispred njega. Pored toga, treba uzeti u obzir i ono što mogu uraditi pešaci, biciklisti i drugi. Postupajući tako i predviđajući sve situacije u kojima se može naći, svaki vozač će biti spreman da se ispravno reaguje.

Dakle, ne morate imati brze reflekse ili neobične mentalne i fizičke sposobnosti da biste bili defanzivni vozač. Čak i tek stasali vozači koji polože vožnju, uz iskustvo mogu brzo razviti defanzivni stil vožnje.

Defanzivna vožnja je jednostavno stvar zdravog razuma, obrazovanja i bezbednog stava na putu.

Foto pixabay.com
Komentara
Očitavanje..