Šta sve bračni parovi treba da znaju pre podizanja stambenog kredita?

Jedna od najvećih želja mladih bračnih parova je da konačno imaju svoj dom, svoju oazu mira, međutim glavno pitanje koje se nameće je – “od čega ćemo kupiti prvu nekretnitninu?”

Činjenica je da su cene stanova iz godine u godinu sve veće, a zarade nažalost nedvoljno velike da bi se skupila određena ušteđevina za kupovinu prve nekretnine.

Ukoliko nemate novca za kupovnu prvog stana, ne brinite, nije sve gotovo. Mladi bračni parovi obično posežu za podizanjem stambenog kredita koji se nameće kao idealno rešenje u takvoj situaciji.

Podizanje stambenog kredita nije samo otići u banku, popuniti neophodnu papirologiju i podići potreban novac, već u tom procesu postoje brojni faktori i stvari koje bi trebalo znati pre samog podizanja kredita. 

Kako čitav proces ponekad može delovati konfuzno i nejasno, za vas smo u nastavku teksta pripremili najvažnije stavke koje treba da znate pre nego što se odlučite na ovaj korak.

#1 Odabir pouzdane banke – prvi i najvažniji korak

Prvi i najvažniji korak je da pronađete pouzdanu banku, ali kako ćete to uraditi? Jedan od najjednostavnijih odgovora je da se raspitate kod vaših prijatelja ili roditelja ukoliko su imali iskustvo sa podizanjem stambenog kredita, ili da prosto obiđete sve banke koje sam se čine prihvatljivim kako bi na kraju mogli da napravite izbor.

Većina banaka ima svoje svetnike za kreditiranje od kojih ćete dobiti proverene informacije u vezi sa svim uslovima podizanja stambenih kredita. 

Nemaju sve banke iste uslove za podizanje stambenog kredita, stoga je važno obići nekoliko banaka kako bi napravili izbor koja od banaka je najpovoljnija.

Iako je stambeni kredit jedino rešenje u situaciji kada nemate sredstava da stan kupite za gotov novac, jedini naš savet za sve mlade bračne parove je – pronađite povoljni stambeni kredit, odnosno banku koja ima najnižu kamatnu stopu!

#2 Kreditna sposobnost – glavni uslov za podizanje stambenog kredita

Biti kreditno sposoban je glavni i najvažniji uslov za podizanje stambenog kredita. Kada se uputite u banku, s namerom da podignete stambeni kredit, prvo što će vas piati jeste da li ste kreditno sposobni.

Šta uopšte znači biti kreditno sposoban?

To je zapravo provera vaših finansijskih mogućnosti kao garant da ćete biti u stanju da vratite uzeti kredit. Pri tome, banke će proveravati vašu kreditnu istoriju, odnosno da nemate nikakvih dugovanja, i još važnije da ste u stalnom radnom odnosu minimum 3 do 6 meseci.

Ono što je važno da znate jeste to da vaša kreditna sposobnot u velikoj meri zavisi od plate koju primate – može se desiti da pojedinci sa manjim primanjima imaju veću kamatnu stopu jer ih banka smatra rizičnim dužnikom.

Dakle, banke će proveriti visinu vaše plate i sva vaša zaduženja tokom meseca i tako odrediti da li ćete biti kandidat za dobijanje stambenog kredita.

Potpisivanje ugovora za stambeni kredit

#3 Učešće za stambeni kredit – suma novca koju pojedinac daje

U koju god banku da se uputite, učešće za stambeni kredit je neophodan. U zavisnosti od banaka, procenat učešća se razlikuje, ali taj procenat uglavnom iznosi 20 %.

To znači da ćete morati određeni iznos novca da date u kešu. Kao što smo napomenuli, banke se razlikuju pa se tako mogu pronaći i banke koje pružaju mogućnost uzimanja stambenog kredita sa učešćem od 10%.

Postavalje se pitanje šta ako neko nije u mogućnost da sakupi učešće za podizanje stambenog kredita?

Postoji rešenje i za porodice koje nisu u mogućnosti da izdvoje odrđenu sumu novca za učešće – pojedinac može da uzme stambeni kredit bez učešća ukoliko u svom vlasništvu ima nekretninu nad kojom se definiše hipoteka, s tim da vrednost nekretnine mora biti veća od iznosa kredita za 30 %.

Pored ovoga, postoji još nekoliko situacija u kojima pojedinac bez učešća može da zatraži stambeni kredit, ali vam savetujemo da se uputite u banku gde će vam kreditni savetnici dati precizne informacije.

Kada konačno ispunite sve uslove za podizanje stambenog kredita, vreme je da krenete u potragu za idealnim mestom za porodični život, bilo to u prestonici ili bilo gde drugde!

#4 Kamatna stopa – fiksna ili varijabilna stopa?

Kod podizanja stambenog kredita najvažnija stavka je kamata jer od nje zavisi koliko će vas kredit “koštati”. 

Dakle, kamatna stopa može da bude fiksna, odnosno nepromenjiva i varijabilna koja je podložna promeni. Fiksna kamatna stopa je uvek viša od varijabilne, ali ćete uz nju uvek i tačno znati na čemu ste, dok dok varijabilne kamatne stope kamata tokom vremena može postati viša ili niža.

Postoje značajne razlike između kamatnih stopa stoga je važno da pre podizanja stambenog kredita prikupite što više ponuda i informacija od različitih banaka kako bi osigurali najbolje uslove za podizanje stambenog kredita.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom bar malo razjasnili čitav proces oko podizanja stambenog kredita i možda ohrabrili da se odlučite na ovaj korak! Želimo vam sreću u pronalasku i kupovini vaše prve nekretnine!

Komentara
Očitavanje..