Podatak da su posle završenog fakulteta plate muškaraca za skoro 40 odsto veće od plata njihovih koleginica, i da muškarci sa srednjom školom prosečno imaju za 10.000 dinara višu platu od žena iznele su krajem septembra Gorana Krstić i Jelena Žarković, profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Taj podatak su žene primile k znanju i zanemarile ga. A dok pokušavaju da rastegnu tu platu od prvog do prvog, svakog dana susrešće se sa nekom od sledećih rečenica:

PUSTI JE, VIDIŠ DA JE U PMS-U

Ko je izgovorio? Svaki muškarac u ovoj zemlji, verovatno više puta dnevno, i verovatno na račun više različitih žena.

U kojim prilikama je izgovorio? Uvek kada žena na neki njegov potez odreaguje na njemu neočekivan način. Ovako ima priliku da objasni posmatračima da nije do njega, žena prosto nije pri sebi, a pritom ispada i „duhovit“.

via GIPHY

SIGURNO JE ŽENSKO!

Ko je izgovorio? Svaki muškarac u ovoj zemlji, bez obzira na to da li je on sam uopšte položio vozački ispit.

U kojim prilikama je izgovorio? Svaki put kada je video automobil koji okleva sa parkiranjem/isparkiravanjem, kada automobil nije krenuo iste sekunde kada se upalilo zeleno svetlo (sigurno se kokoška šminka!), kada je on sam prekršio saobraćajne propise, ali opet nije on kriv jer eno – žensko za volanom.

FALI VAMA OVDE JEDNO MUŠKO, HEHE

Ko je izgovorio? Svaki muškarac koji je ušao u „kokošinjac“, pardon – ženski radni kolektiv.

U kojim prilikama je izgovorio? Kao što rekosmo, kad god je imao priliku da vidi ženski radni kolektiv, a tom prilikom bi iste sekunde osetio potrebu da objasni prisutnima da je tu „previše ženske energije“, pa im fali jedan muškarac da dovede to sve u red.

PRVO PA MUŠKO!

Ko je izgovorio? Svako od nas, u svakoj prigodnoj prilici.

U kojim prilikama je izgovorio? Kad nam je dete na prvom pismenom zadatku dobilo peticu, kada smo odmah posle diplomiranja uspeli da ubodemo pristojan posao, ili u bilo kakvoj drugoj prilici u kojoj nam je sreća naklonjena. Jer, nažalost, vreme iz koga je potekla ova izreka, po kome je muško dete blagoslov a žensko tužan usud i dalje traje.

via GIPHY

SUPER SI… ZA ŽENSKO

Ko je izgovorio? Svaki muškarac kada je poželeo da uputi kompliment ženi.

U kojim prilikama je izgovorio? U teretani, na poslu, u kući kada je shvatio da ima super-ženu, redak primerak koji ume da zakuca ekser.

via GIPHY

NASMEŠI SE

Ko je izgovorio? Svaki muškarac koji je osetio potrebu da obližnju ženu uputi u tajne funkcionisanja društva.

U kojim prilikama je izgovorio? Bukvalno bilo kad kada bi mu u vidokrug upala nenasmejana žena. Kada je muškarac namrgođen on razmišlja, stvara i brine. Kada je žena namrgođena, prave joj se bore na tom lepom licu, i uostalom ko još voli da vidi namrštenu ženu?

NIJE ONA ZA ŠEFA

Ko je izgovorio? Svaki muškarac kome je pretila opasnost da mu nadređena bude žena.

U kojim prilikama je izgovorio? Kad god se na poslu povela reč o tome da bi neka koleginica mogla da bude unapređena. A svi znamo da žene možda i mogu da rade, doduše mali broj njih kao muškarci, ali nema žene koja može da bude šef. Žene su, to svi znamo, previše emotivne i generalno loše u međuljudskim odnosima, i svi smo videli kako firme koje na čelu imaju žene propadaju brzinom svetlosti.

ONA JE RAZVEDENA

Ko je izgovorio? Svako ko je imao priliku da u svoj krug uvede ženu koja iza sebe ima brak.

U kojim prilikama je izgovorio? Kada je želeo da spreči svoju ženu da se sa njom druži jer svi znamo da razvedene žene kvare sve ostale poštene žene u svojoj okolini. Svaka žena kada je htela da umanji vrednost razvedene žene, jer eto, ako je muž nije hteo, znači da nešto nije u redu sa njom. Šefovi, u nameri da razvedenoj uvale višak posla jer ionako nema muža koji je čeka kod kuće.

USEDELICA,JALOVICA, ŽENTURAČA: Šta nam govore toliki pogrdni nazivi za žene?

UTIŠAJ SE

Ko je izgovorio? Većina muškaraca i zapanjujuće veliki broj žena.

U kojim prilikama je izgovorio? Svaki put kada bi se žensko iz okoline glasno nasmejalo ili nešto reklo glasnijim tonom. Svi znamo da, pored toga što niko ne voli namrgođeno žensko, niko neće ni da ženi takvu rospiju koja arlauče po ceo dan. Budi dama pa će možda neko napokon i da te oženi.

NE BUDI DEVOJČICA (i ostali ženski polni organi)

Ko je izgovorio? Svaki muškarac drugom muškarcu.

U kojim prilikama je izgovorio? Svaki put kada bi želeo da prijatelju ukaže na to da je kukavica, mlakonja, nesposobnjaković i generalno niži soj.

via GIPHY

NE FRAKAJ SE

Ko je izgovorio? Svaki muškarac, žena, drugarica, drug, baba, tetka, majka, otac… nastavite niz.

U kojim prilikama je izgovorio? Kada je želeo da ukaže ženi na grešku. Ako si nafrakana, glupa si. Ako nisi nafrakana, svi će znati da si lenja, a pritom će još misliti i da si ružna. Ako si nafrakana, mrzeće te žene. Ako nisi, mrzeće te muškarci. Ako si nafrakana, nećeš dobiti posao. Ako si nenafrakana nećeš dobiti posao. Uostalom, šta se uopšte trpaš da radiš? Vidiš šta se dešava kad žensko pustiš iz kuhinje?

T.G.