Mnoga moderna zanimanja nude fantastične uslove za uspešnu karijeru iako na prvi pogled deluje kao da je reč o muškim poslovima. Ovo je sjajna vest i pravi znak da je sada pravo vreme biti poslovna žena. Predstavljamo vam poslove koji su kao stvoreni za žene koje žele da izgrade uspešnu karijeru.

Žene poseduju sve potrebne veštine za ova zanimanja 21. veka, ali ih, ironično, većinski obavljaju muškaci. Saznajte u nastavku zašto se sve više uspešnih žena odlučuje za ove perspektivne poslove:

1. Uđite u svet programiranja

Iako se programiranjem uglavnom bave muškarci, to ne znači da nije reč o savršenom zanimanju za žene. Za ovaj posao je potrebna sistematičnost, dobra organizacija, posvećenost i fokusiranost na detalje. Priznaćete da su ovo sve osobine koje krase žene. Iskoristite svoja iskustva i talente kako biste što brže usvojile nova znanja koja su neophodna za programiranje.

Žena generalno nema previše u IT industriji, ali su veoma poštovane zbog svoje profesionalnosti i kvalitetnog rada. Ukoliko su vam prirodne nauke oduvek išle od ruke, a volite kompjutere, već ste na pola puta do izuzetne karijere programerke. Da biste se u potpunosti spremile za sve izazove, važno je da odaberete pravi program IT školovanja.

Uspešne žene u „muškom“ poslu

Sad će mnoge od vas pomisliti kako nemaju vremena za učenje i da je kasno za menjanje karijere. To apsolutno nije tačno! Nikad nije kasno za napredovanje u karijeri. Ne propuštajte prilike koje vam mogu promeniti život, naročito kad je moguće učiti na daljinu, kad god to vama odgovara.

Nakon što usvojite nova znanja, pred vama će se otvoriti čitava lepeza poslova za koje niste ni znali da postoje. Osim toga što su programerski poslovi odlično plaćeni, kompanije u kojima se oni obavljaju nude natprosečne uslove rada. Još jedna odlična stvar koju nudi ovaj posao je mogućnost rada od kuće. Na ovaj način apsolutno ste gospodar svog vremena, što vam omogućava da gradite karijeru, a da se pritom ne odreknete vremena koje provodite sa porodicom. Postanite i vi deo IT industrije poput mnogih uspešnih žena iz BeogradaNovog SadaNiša i ostalih delova Srbije.

2. Radite iza kulisa kao filmski i TV producent

Snimanje filmova i TV programa u velikoj meri zavisi od dobre organizacije. Da biste postale producent, potrebno je da imate organizacione i verbalne veštine kako biste iskontrolisale sve što može da pođe naopako. Kao osoba koja je na čelu kreativnog tima, imate svu moć pokretanja kreativnog projekta u svojim rukama, od ideje do njene realizacije.

Žene u ovom poslu su u velikoj prednosti u odnosu na muškarce jer uglavnom imaju više strpljenja i bolje organizuju svoje vreme. Zato i ne čudi to što je ova profesija izuzetno interesantna za svakog ko voli filmove, TV serije, šou-programe i način na koji se oni snimaju.

Uspešne žene u „muškom“ poslu

3. Kreirajte sajtove kao web dizajner

Žene se sve više okreću internetu i dizajniranju sajtova, spajajući na taj način kreativnost i fleksibilnost u radu. Da biste i vi počele da se bavite kreiranjem sajtova, potrebno je da se upoznate sa programskim jezicima i tehnikama prikaza sadržaja i animacije.

Nemojte da vas zavaraju ovi stručni termini; čak iako nemate nikakvo predznanje, možete već za 12 meseci da postanete web dizajnerka! Ukoliko želite da odlično zaradite, a u isto vreme da kontrolišete svoje vreme i radite kada vam najviše odgovara, najbolji izbor je web dizajn.

4. Pravite aplikacije za telefone

Svako od nas ima gomilu aplikacija na telefonu, a i ne pomisli kako one nastaju. Iza svih tih programa stoje kompanije i pojedinci koji su dobru ideju sproveli u realnost. Iako se ovim poslom uglavnom bave muškarci, oni nikad neće moći da znaju šta žene žele da imaju na svom telefonu.

Razvoj mobilnih aplikacija je savršen posao za kreativne žene koje žele da svoje ideje sprovedu u delo. Aplikacija koja savetuje kako se našminkati u zavisnosti od situacije ili možda program za dijetu? Zašto ne biste učestvovale u kreiranju nove uspešne aplikacije o kojoj ste oduvek razmišljale?

5. Budite kreativni copywriter

Mnoge uspešne žene odlučuju se za posao copywritera, u kom mogu do izražaja da dođu njihove kreativne sposobnosti. Predstavljanje brenda i kreiranje imidža zavisiće isključivo od vaše kreativnosti i sposobnosti pisanja. Copywriteri obično rade u marketinškim agencijama, ali mogu da budu i deo marketinškog odeljenja u velikim kompanijama, a mnogi se odlučuju i za samostalan posao.

Uspešne žene u „muškom“ poslu
USPEŠNE ŽENE U „MUŠKOM“ POSLUFOTO: PROMO

6. Vodite svoj tim kao IT menadžer

Žene i te kako mogu da budu uspešne u vođenju timova, ali i velikih kompanija. To se posebno odnosi na IT sektor, gde u dominantno muškom okruženju ženska kreativnost i poslovna promišljenost izuzetno dolazi do izražaja.

Biti IT menadžer u nekoj kompaniji znači razumeti se u tehnologiju, ali i oblasti elektronskog poslovanja, online marketinga, biznisa i menadžmenta. Ukoliko znate šta želite, temeljni ste i puni samopouzdanja, zašto ne biste bili uspešna poslovna žena koju će svi poštovati?

Ovakvi poslovi su izuzetno popularni u svetu, ali i okruženju, pa tako i mnoge žene iz susednih zemalja, poput Rumunije, odlučuju da se upuste u menadžerske vode.

Na korak do uspešne karijere

Pokažite svima da ste predodređeni za uspeh i da više ne postoji klasična podela na muške i ženske poslove. Sada je prava prilika da ostvarite sjajnu karijeru, a sve što vam je potrebno je pravi pristup učenju i odabir zanimanja. Napravite prvi korak već danas!