Tražite pravi napitak za ovu nedelju? Nudimo vam četiri, ukusna i BRZA rešenja!

Blender, nekoliko namirnica i oko pet minuta vremena. To je sve što je potrebno za smuti, ali sastojke treba pametno iskombinovati. Evo nekoliko predloga za najbolju sezonsku varijantu.

Smuti, brzi tečni obrok po meri savremenog čoveka, sve je popularniji. Priklanjaju mu se svi koji žele zdravlje u jednoj čaši, jer ga mogu poneti bilo gde i uneti energiju kroz samo nekoliko gutljaja. Vole ga sve generacije, a svako prema svojim aktivnostima može da bira idealnu kombinaciju sastojaka.
– Svako može da konzumira smuti u bilo koje doba dana. Ujutru preporučujem ovakve napitke svima koji pre podne treniraju, kao i osobama koje nemaju naviku da doručkuju. Nekome prija kao užina posle napornog radnog dana, a ukoliko se obogati koštunjavim voćem, mlečnim proizvodima, pahuljicama ili mekinjama, može da zameni i obrok – kaže Gordana Pejović, strukovni nutricionista-dijetetičar.
Treba iskoristiti sezonske namirnice i vitamine koje one nude, a naša sagovornica preporučuje četiri recepta sa sastojcima koje lako možete naći na pijačnim tezgama. Ukoliko nekome ne prijaju citrusi, mogu se izostaviti, jer su među predloženim zdravim namirnicama tu najviše zbog ukusa.

Smuti sa bundevom i pomorandžom
Potrebno je:
150 g bundeve, 1 šargarepa, 100 g kelja, 1 pomorandža, 1 kašika čia semenki

 

 

Priprema:
Čia semenke potopite u vodu i ostavite da odstoje 10–15 minuta. Stavite ih u blender sa ostalim sastojcima, koje ste prethodno očistili i isekli na veće komade. Sve sjedinite. Popijte sveže.

 

Smuti sa cveklom i kupusom
1 cvekla srednje veličine, 1 crvena jabuka, 100 g kupusa, 1 limun, med, seme lana

 

Priprema:
Izblendirajte sve očišćene i isečene sastojke. Seme lana koje ostane celo potrudite se da lagano sažvaćete dok budete jeli smuti da ne bi nesvareno prošlo kroz vaš digestivni sistem ne ostavivši u njemu ništa od svojih blagodeti.

 

Smuti sa spanaćem i kivijem
Potrebno je:
1 banana, 100 g spanaća, 1 kivi, celer, 1 šolja bademovog mleka

 


Priprema.
Sve pripremljene sastojke izblendirajte. Ako želite ređu smesu, dodajte još malo bademovog mleka.

 

Smuti sa jabukom i šargarepom
Potrebno je:
1 jabuka, 1 šargarepa, polovina đumbira, med, cimet

 

 

Priprema:
Sjedinite sve sastojke, a kada ih premestite u čašu, ukus možete pojačati dodatnim posipanjem cimeta.

 

Komentara
Očitavanje..