VOLIM JE, A VARAM JE

Imam 34, a moja devojka 29 godina. Obožavam je i nedavno sam je zaprosio. Na moju sreću pristala je, iako znam da će taj brak biti problematičan jer ne mogu da prestanem da je varam. Već smo imali dosta problema u vezi zbog toga, nekoliko puta me je uhvatila u prevari i raskidala. Jednom je i ona mene prevarila i namerno me pustila da otkrijem. Bio sam lud od besa i ljubomore, a ona mi je rekla da nije trebalo da me to iznenadi kad zna da i ja varam. Duboko u sebi znam da je u pravu, i znam da će biti problema u braku. Šta da radim i kako da nateram sebe da odolim drugim devojkama?

– Očigledno da postoji neki razlog zbog kojeg vam je teško da ostanete verni partneru u vezi. Najbolje bi bilo da se javite stručnom licu kako bi radili na sebi i otkrili uzroke ovog problema. Ono što je sigirno a to je da vi volite svoju partnerku i ona vas ali nešto u vama vam ne dozvoljava da imate  emocionalnu sigirnost i stabilnost a time i manje potrebe i želje za kontaktima sa drugim ženama. Samo kroz  ličnu analizu otkrili bi se uzroci a onda i način kako da to prevaziđete. 

Jedna noć upropastila je godine prijateljstva
JEDNA NOĆ UPROPASTILA JE GODINE PRIJATELJSTVAFOTO: PROFIMEDIA

DA LI SAM SEKSOM UPROPASTILA PRIJATELJSTVO?

Moj najbolji prijatelj i ja imamo po 22 godine. Družimo se već godinama, i nikada između nas nije bilo nikakvih varnica, naprotiv, jedno drugom smo pomagali u ljubavnim vezama i dilemama. Onda je došao moj rođendan, i nakon slavlja smo nas dvoje ostali kod mene kući i otvorili flašu vina, a već smo bili pripiti. Mic po mic, i došlo je do seksa. Od tada mi se više ne javlja na telefon a na poruke odgovara da je u gužvi i da će se javiti. Ne znam šta da radim, ne želim da izgubim prijatelja u njemu, a vezu sa njim svakako ne želim.

-Ovakvo ponašanje je samo posledica trenutne nelagodnoati i zbunjenosti zbog situacije u kakvoj ste se našli. Pustite druga da malo sredi sebe i zauzme stav po pitanju situacije u kojoj ste i koja je sigirno za oboje zbunjujuća. Najvažnije je šta je ono što vas dvoje želite u nastavku vašeg odnosa i tako će sigirno i biti jer ste vas dvoje pre svega prijtelji koji razumeju i podržavaju jedan drugog.

Radmila Grujičić, psiholog i psihoterapeut