Zašto je rasa Kane Korso toliko popularna u Srbiji?

Kane Korso je jedna od najpopularnijih rasa pasa čuvara, prepoznatljiva po autentičnom, masivnom izgledu i mišićavoj građi. Nažalost, upravo zbog svog izgleda, Kane Korso mnoge ljude ostavlja zastrašene!

Zapravo, reč je o psu izuzetno miroljubive prirode, koji ne preza da iskaže odanost i ljubav prema svojoj ljudskoj porodici kad god je u prilici. Od svog nastajanja, pa do danas, upravo zbog svoje masivne građe, ova rasa pokazala se i izuzetno korisnom, budući da je pas ove veličine mogao da pomaže u obavljanju raznih svakodnevnih poslova, ali i lovu. 

Kada se na to doda i činjenica da Kane Korso nije zahtevna rasa za negovanje, ne treba da čudi to što je Kane Korso čest odabir ljubimca i u Srbiji.  

Upravo zbog toga, posvećujemo ovoj rasi naredne redove – nema sumnje da čim se upoznate sa osobinama i karakterom ovog psa, odogovor na pitanje zbog čega je toliko popularan nametnuće se sam!

Pas kane korso

FIzičke karakteristike psa rase Kane Korso 

Pas Kane Korso poreklom je sa juga Italije, zbog čega je poznatiji pod imenom Italijanski mastif. U pitanju je pas koji je klasifikovan kao radni psi i psi za odbranu. Posmatrajući njegove fizičke karakteristike – očigledno je i zašto!

U pitanju su srednje veliki, snažni i mišićavi psi – mužjaci dostižu prosečnu visinu od 64 – 68 centimetara i težinu od 45 – 50 kilograma, dok visina ženke varira između 58 i 66 centimetara visine i 40 – 45 kilograma težine. 

Najčešće su crne, smeđe ili plavkasto sive boje – nijanse sive mogu varirati od svetlijih do tamnijih. Masivnu građu prati i široka i velika glava, snažna njuška četvrtastog oblika jednake širine i dužine. Njuška je kratka, a iz profila potpuno ravna. Dlaka je kratka i gusta, pa je izuzetno jednostavna za održavanje. 

Vilica je široka, dok su zubi izuzetno jaki. Oči su srednje veličine, najčešće crne ili tamno braon boje. Životni vek Kane Korsoa je od 10 do 12 godina, uz pravilnu negu. Najčešće bolesti od kojih oboljeva ova rasa pasa jesu displazija kolena i kukova, koja može dovesti do artritisa. 

Takođe, ovi psi imaju često i gastroenterološke probleme – brzo se nadimaju i imaju probleme sa stomakom. Zbog oba razloga, od izuzetne je važnosti da se pas pravilno hrani. Treba voditi računa da se pas ne prejeda i ne sme se dozvoliti gojenje preko dozvoljene težine. Gojaznost može dovesti do dodatnih opterećenja kolena i kičme, baš kao i do razvitka stomačnih problema i nadimanja. 

Karakter psa je jedan od najzaslužnijih faktora za njegovu popularnost

Kao i u većini slučajeva kada su rasni psi u pitanju, karakter i osobine psa umnogome će zavisiti od njegovog porekla, odnosno genetike. Ipak, neke od stadardnih odlika temperamenta ove rase su:

  • Rezervisanost
  • Smirenost
  • Nežnost
  • Stabilnost
  • Nečujnsot
  • Odanost
  • Privrženost

Čitajući ovu listu osobina, možemo zaključiti da je, uprkos svom zastrašujućem izgledu, Kane Korso je nežni džin među psima! Ovo je rasa koja se vrlo lako vezuje za ljude i svoju ljudsku porodicu. Izuzetno je zaštitnički nastrojen, zbog čega je vrlo popularan kao pas čuvar. 

Iako je privržen i zaštitnički nastrojen, treba napomenuti da se ovaj pas ne preporučuje za porodice sa malom decom. Reč o inteligentnom psu, koga je izrazito lako istrenirati, i uz pravilnu socijalizaciju i dresuru psu neće biti problem da bude u društvu dece i čak ostvariti i snažnu vezu sa njima. 

Ipak, treba napomenuti da je u ovom slučaju izrazito važno naučiti i decu da se ponašaju adekvatno u igri sa psom, a u svakom slučaju, zbog masivnosti i fizičke snage, nije preporučljivo ostavljati decu bez nadzora u društvu ovog psa.  

Pane korso pas u vodi

Kretanje i aktivnost su vrlo važne za ovu rasu pasa

Iako je Kane Korso vrlo rezervisan, miran i stabilan, kretanje i vežbanje su izuzetno važni za ovog psa. Ne treba zaboraviti na njegovo poreklo, te da je u pitanju radnički pas, koji je vaspitavan da radi zahtevne fizičke zadatke. Dnevna fizička aktivnost za ovu rasu neophodna je, ne samo da bi održala fizičko zdravlje, već i mentalno.

Budući da danas u urbanim sredinama nema teških fizičkih poslova na svakodnevnom nivou, ukoliko se opredelite za ovu rasu pasa kao vašeg ljubimca, od izuzetne važnosti za njegovu sreću i zadovoljstvo biće svakodnevni trening. 

Ipak, zanimljivo je to da iako Kane Korso zahteva fizičku aktivnost, ovo nije tip razigranog psa. Umsto toga, idealno je da ga povedete sa vama u šetnju brzim hodom, džogiranje ili čak na trčanje – minimalno 30 minuta dnevno. Ukoliko imate dvorište, ili živite na farmi ili selu – Kane Korso će biti izuzetno zadovoljan zadatkom čuvanja ostalih životinja. 

Zaključak je da ova rasa nije dobra opcija za ljude koji nisu skloni svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti, a žive u manjim prosotrima. Isto tako, važno je napomenuti da iako je reč o izuzetno hrabrom, dobroćudnom i inteligentnom psu, Kane Korso nije rasa pasa za ljude koji ne žele da se u potpunosti posvete svom ljubimcu.

Naprotiv, ovo je rasa koja je idealna za već iskusne vlasnike i poznavaoce pasa, zahteva vlasnika koji će znati da odgovori na sve njegove potrebe, ali koji je dovoljno iskusan da zna, da će mu se sav uloženi trud u svog ljubimca višestruko isplatiti! 

Foto Unsplash Unsplash Unsplash
Komentara
Očitavanje..