Zašto je seks dobar za zdravlje?

1. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti

Razna istraživanja i studije dokazuju da ukoliko imate seks najmanje dva puta nedeljno manje su šanse da doživite infarkt. Prema nedavno objavljenoj studiji, koja se uglavnom odnosila na muškarce, 50 % su manje šanse od srčanog udara, nego kod osoba koje imaju seks manje od jednom mesečno.

2. Leči glavobolju i migrenu

Nakon seksa smanjuje se napetost i glavobolje

Seks poboljšava cirkulaciju krvi, širi krvne sudove u glavi i mozgu, zbog čega se smanjuju glavobolje i napetost. Takođe, žene koje pate od migrene, posle seksa se osećaju bolje, jer bolovi nestaju.

3. Jača imunitet

Istraživanja pokazuju da seks podstiče proizvodnju imunoglobina A, prve obrane imunološkog sistema koji čuva od gripe i prehlade. Prema tome, ukoliko imate seksualne odnose barem jednom-dvaput nedeljno, manje su šanse da se razbolite.

4. Oslobađa od stresa

Seks snižava pritisak i oslobađa od stresa i napetosti. Prema nekim istraživanjima dokazano je da su osobe koje su noć pre određene stresne situacije (nekog važnog događaja, poslovnog sastanka…) imale seksualni odnos, bile daleko uspešnije i opuštenije nego osobe koje su apstinirale.

Takođe, ljudi koji su zadovoljni svojim seksualnim životom nisu depresivni, anksiozni, nasilni i neprijateljski raspoloženi.

5. Sagoreva kalorije

Naučnici tvrde da je seks jedan od najboljih načina vežbanja, jer je koristan kako sa fizičko zdravlje, tako i za psihičko.

Trideset minuta seksa sagoreva od 85 do 150 kalorija, pa su redovni odnosi odličan način da ostanete u dobroj formi.

6. Pozitivno utiče na samopouzdanje

Seks čini da se osećate dobro i pozitivno utiče na samopouzdanje. Takođe, nežan ljubavni odnos, prilikom kojeg žene luče estrogen, rezultira lepšom, nežnijom i sjajnijom kožom, što takođe utiče na samopouzdanje.

7. Jača genitalne organe

Seksualna aktivnost poboljšava prokrvljenost genitalnih organa i muškarca i žene. Takođe, vaginalni mišići kod žene se tokom odnosa rastežu i skupljaju i samim tim jačaju, pa se smanjuje rizik od inkontinencije kasnije u životu.

8. Smanjuje rizik od kancera prostate

Kako su neke studije pokazale, redovni seksualni odnosi mogu da spreče kancer prostate. Muškarci koji u svojim dvadesetim imaju odnose minimum 5 puta nedeljno smanjuju rizik od pojava kancera prostate za trećinu. Takođe, ovo važi i za starije muškarce.

9. Reguliše menstrualni ciklus

Redovni seksualni odnosi olakšavaju menstrualne tegobe

Istraživanja su pokazala da žene koje imaju seksualne odnose bar jednom nedeljno imaju redovan menstrualni ciklus. Osim toga, pokazalo se i da redovan seks olakšava menstrualne tegobe, jer stezanje materice tokom orgazma smanjuje napetost mišića.

10. Garantuje dobar san

Naučnici tvrde da dobr seks pre spavanja garantuje dobar san, tačnije za to je zaslužan hormon oksidocin, koji se oslobađa tokom orgazma, pa se odmah posle toga oseća pospanost.

Međutim, loš seks i seks na silu, bez orgazma povećava traume i izaziva nesanicu.

 

Komentara
Očitavanje..