Zemlja za cveće- preka potreba ili luksuz?

Kvalitetna  zemlja  za rasađivanje  cveća, oduvek je bila prioritet zaljubljenicima u cvetne bašte, bilo da se one nalaze u dvorištima, parkovima ili pak terasama naših domova. Ko je u prilici, kako bi postigao visok kvalitet rasade, odlazio bi u potragu  u obližnje šumarke po humus, ostali su prinuđeni da kupuju zemlju /supstrate. Osnovna uloga kupovne zemlje je da ,,zameni“  šumsku blagodat i cveću obezbedi sve neophodne hranljive materije.

Svaka vrsta cveća  zahteva određenu vrstu zemlje

I ako postoji ,, univerzalna“ zemlja koja odgovara širem  semenskom  i rasadnom  spektru cveća, ukoliko je koristimo za posebne vrste cveća, kao takva, sama po sebi nije dovoljna. S toga će ona pojedinom cveću biti samo za prvu pomoć, njen sastav će ubrzo usporiti rast biljaka  i  one će  zahtevati presađivanje u zemlju određenih karakteristika.  Količine peska,  gline, humusa , azota, kalijuma, fosfora i drugih  određenih  komponenti, kao i prave proporcije istih određuju kojoj će vrsti cveća  koja zemlja odgovarati.

Da li treba da vas brine cena zemlje za cveće?

U zavisnosti od količine koja vam je potrebna, od toga će  zavisiti i debljina vašeg novčanika, jer kada kažemo zemlja za cveće cena može varirati.  Konkretno, cena supstrata količine od 5 L univerzalne zemlje se kreće od 163 dinara pa naviše. Zemlja za posebne vrste cveća se kreću od 378 dinara ali za količinu od tri litra. Naravno, i brend na cenu dodaje po još koji dinarčić, a sam sastav je približno isti te savetujemo da uporedite proizvode a potom se odlučite na kupovinu.

Pakovanje od 10 L kreću se od 320 dinara pa na više,  količina od 20 L je otprilike za duplo skuplja od vreće koja teži upola manje, kao uostalom i svi drugi proizvodi koji se kupuju na veliko. Ne smete prenebregnuti  ni činjenicu naplate dostave kurirskih službi, ali ako volite kupovinu iz udobnosti svoga doma, izvolite. Zato ako želite samo da ukrasite balkon sa nekoliko saksija cveća, nema o čemu da brinite.

Najbolja zemlja za kvalitetan rast i cvetanje

Za kvalitetan rast  cvetanje cveća potrebna je kvalitetna vrsta zemlje. Iako je humus najčešće korišćen za sadnju cveća, on ne poseduje sve potrebne hranjive sastojke i biljku treba dodatno hraniti.

Substral je visokokvalitetna vrsta zemlje koji odgovara svakoj saksijskoj  biljci. Ova zemlja je svojim sastavom prilagođena sobnom cveću.

Čarobna zemlja je prirodni organski supstrat dobijena od treseta iz naših kamenoloma. Zbog svog kvaliteta upotrebljava se i za sadnju voća  povrća.

Kako  pronaći i gde kupiti adekvatnu zemlju?

Pretragom ključnih reči na pretraživaču , uglavnom će vam izaći niz proizvođača koji prodaju različite vrste zemlje za cveće i druge vrste biljaka.  Prodaja se vrši onlajn, a pakovanja supstrata su u količinama od 3 L  pa na više.

Pored firmi koje se bave prodajom supstrata, đubriva i baštenskih alata, kao moguća opcija pojavljuju se i registrovana domaćinstva, cvećare, rasadnici, itd. Uglavnom su negativni komentari upućeni zemlji koja se prodaje na pijacama u ,,žutim vrećama“,  kao najjednostavniji i najfunkcionalniji  način predlažemo  da se uputite u velike markete, registrovana domaćinstva,  obližnje cvećare ili rasadnike iz razloga što u sva četiri  slučaja možete dobiti više informacija tako što ćete moći da pročitate namenu i sastav  ili pak da (u cvećari, rasadniku..), iskoristite živu reč i dobijete adekvatne savete od osoba koje se i same bave cvećarstvom.

Kuhinja – izvor organskih pojačivača kvaliteta zemlje u saksiji

Ukoliko prilikom pripreme hrane krenete da bacite ostatke kupusa, celera, šargarepe, zelenog dela mladog luka, zaustavite se! Verovali ili ne, svo to povrće, sitno iseckano i posuto po zemlji vaše saksije imaće efekat pojačivača kvaliteta . Svesni ste da vremenom zemlja gubi na kvalitetu jer biljka izvlači hranljive materije, tako da,  eto besplatnog đubriva koje može doneti benefit u svakom pogledu, pa i novčanom.

Zaključak

Nadamo se da smo vam pomogli da odgonetnete odgovor na pitanje sa početka teksta. Svakako, najisplativije je otići do obližnjeg šumarka, ali ukoliko niste stručni ili bar dobro potkovani znanjem, to ne bi bilo najidealnije rešenje za vaše cveće.  Savetujemo vam da se vodite srcem, da obezbedite vašem cveću sve što mu je potrebno bez obzira koliko truda treba da uložite, ne zaboravite da su  i biljke živa bića, a cveće – predivne biljke koje svima nama ulepšavaju život  i podižu  raspoloženje u jednom trenu – kada usmerimo pogled ka njemu.

Foto Pexels
Komentara
Očitavanje..