Električna vozila – performanse koje ih čine toliko popularnim

Zaštitna životne sredine sve je značajnija stavka prilikom produkcije različitih proizvoda, pa tako nije zaobišla ni autoindustriju, koja je kao svoj doprinos ekologiji, svetu predstavila električna vozila. Ovi automobili su vrlo brzo dobili svoje poštovaoce i korisnike. 

Međutim, informisanost o električnim vozilima još uvek nije dovoljno rasprostranjena, pa oni koji nisu imali prilike da se susretnu sa ovim automobilima još uvek nisu sigurni šta ih to izdvaja na tržištu i čini tako popularnim. S tim u vezi, pripremili smo tekst koji govori o performansama električnih vozila i njihovim prednostima. 

Izvor: pixabay.com

Izuzetno ubrzanje i dinamika pri vožnji 

Ukoliko ste odlučili da menjate vozilo, i već se raspitujete gde se vrši najpovoljniji otkup automobila, doći će vreme da odaberete novi auto, a mi će vam skrenuti pažnju na  kvalitet električnog vozila, kao primer toga šta bi mogao da bude vaš sledeći izbor. 

Naime, električna vozila mogu razviti sjajno ubrzanje do 60 pa i do 100 km/h. Dinamika pri vožnji je izuzetno dobra, s obzirom na to da mu krivine ne predstavljaju nikakav problem, zbog nižeg težišta koje ovaj auto ima. Razlog za ovakvo težište s baterije postavljene u dnu automobila. 

Električna vozila imaju odličnu aerodinamiku 

Odlična aerodinamika znači da će električna vozila imati izuzetno dobar koeficijent otpora vazduha. Jedan od razloga za to je činjenica da električni automobili ne moraju pratiti dizajnerska uputstva koja se primenjuju za vozila koja imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem. 

Dobra aeordinamika vozila znači i bolje ubrzanje, veću maksimalnu brzinu, kao i više pređenih kilomentara između dva punjenja električnih vozila. Ovo je veoma značajno jer se na taj način smanjuje potreba za češćim punjenjem električnog vozila.

Bešumni automobil koji ne šteti okolini 

Prema istraživanjima Evropske komisije zvučna zagađenost u Evropi je jedan od najvećih problema sa kojim se susreću svi oni koji žive u urbanim gradskim sredinama. 

S obirom da su električna vozila oličenje zaštite životne sredine kada su pitanju tehnologija autoindustrije,  ovi automobili su bešumni i znatno doprinose smanjivanju buke.

Ipak, činjenica da su bešumni ukazuje na to da mora postojati veći oprez prilikom vožnje, jer se može desiti da ih pešaci ne čuju kada im se približe, zbog čega je izuzetno značajna uloga vozača električnog automobila. 

Ne emituju štetne gasove 

Ono što električna vozila čini ekološkim jeste činjenica da prilikom rada ne emituju štetne gasove u atmosferu, s obizrom na to da je motor sa unutrašnjim sagorevanjem, već ih pokreće električna energija. 

Kreiranje eletričnih automobila je tehnologija koja je i dalje u razvoju tako da svaki novi model predstavlja ekološki prihvatljivije rešenje, a činjenica da smanjuju emisiju štetnih gasova, dovoljno govori o pravcu u kome razvoj eletričnih automobila ide. 

Električni automobili su dugovečni 

Električna vozila pokazala su se kao izuzetno dugovečna, a navodi se i da je cena polovnih električnih automobila izuzetno povoljna, što je korisna informacija, ukoliko se uzme u obzir njihova dugovečnost o kojoj je reč. 

Naime, elektromotor ima mali broj pokretnih delova, pa je zbog toga dugovečan. Baterije su poslednjih godina veoma napredovale, pa se njihova degradacija prilikom upotrebe znatno smanjila, i učinila ih dugotrajnijim i kvalitetnijim. 

Izuzetno niski troškovi održavanja 

Ova osobina ne govori konkretno o performansama eletričnih vozila, ali svakako govori o izuzetno važnom faktoru koji doprinosi kvalitetnim performansama jednog vozila. U njih se ubrajaju troškovi održavanja, koji su kod eletričnog vozila izuzetno niski. 

Razlog za to je što kod eletričnih automobila nema zamene ulja, kao ni tečnosti za hlađenje, različitih filtera, kaiševa i slično. U automobilu sa električnim pogonom koriste jednostepenu automatsku transmisiju koja je prilično pouzdana. 

Ekonomična, bešumna, i ekološki osvešćena električna vozila, predstavljaju prevozno sredstvo budućnosti. Tehnologija njihove proizvodnje se neprestano razvija, pa će tako modeli sa kojima se budemo susretali u budućnosti biti primernici tehnološkog dostignuća koje sarađuje sa prirodom.

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..