Šta je to eko trening i zašto bi trebalo da ga primenite što pre

Svet se sve više okreće ekološki prihvatljivim rešenjima, u svim oblastima, i kranje je vreme za tako nešto, s obzirom na sve veću zagađenost i iskorišćenost resursa. Ekološki način življenja postaje aktuelan u celom svetu, a istovremeno se aktivno radi na inovativnim projektima koji mohu da poboljšaju životnu sredinu. 

Ako posmatramo teretane kao mesta koja služe da promovišu zdrav način života, onda se kao logična nameće činjenica da ova sfera treba da pruži pozitivan primer kada je u pitanju očuvanje životne sredine. U modernom dobu sve više se radi na implementaciji koncepta ekoloških teretana i eko treninga, čiji je osnovni cilj promovisanje vežbanja u uslovima koji su potpuno ekološki prihvatljivi.

Uvođenje ovakvog koncepta je važno kako bi se podigla svest ljudi o značaju upotrebe priorodnih materijala, koji ne štete životnoj sredini, a koji ujedno imaju i pozitivan uticaj na opšte zdravlje organizma. 

Šta podrazumeva i kako izgleda jedan eko trening

Kao jedan od načina za implementiranje ekološki prihvatljivih vidova treniranja nameće se biofit metod koji podrazumeva ugradnju prirodnih elemenata u teretane, a koji je sve zastupljeniji širom sveta, pa tako i kod nas.

Eko trening podrazumeva treniranje u uslovima koji nisu štetni po životnu sredinu i sa opremom koja takođe ni na koji način nema negativne uticaje na prirodu. To pre svega znači da se za eko trening ne koriste sprave koje se napajaju strujom, kao ni garderoba koja je napravljena od materijala koji nisu organskog porekla. 

Predstavljamo vam nekoliko ideja koje bi trebalo primeniti ukoliko želite da vaš trening bude u skladu sa ekologijom. 

Oprema od prirodnog materijala

Jedan od segmenata eko treninga jeste korišćenje opreme koja je izrađena od prirodnih, biorazgradivih materijala. Tako na primer, kada tražite torbu za teretanu, odaberite model od organskog pamuka ili ranac od recikliranog materijala

Isti je slučaj i sa odećom koju koristite za sam trening, a saveti iskusnih kažu da je najbolje da majice i šorts budu od pamuka, a čarape od vune. Ovo su samo naizgled mali, ali vrlo efikasni koraci kojima možete dati svoj doprinos zdravijoj životnoj sredini.

Kardio trening na eko način

Da biste vežbali “ekološki korektno”, važno je da vežbate na spravama kod kojih nije potrebno napajanje strujom, odnosno da ne koristite sprave koje se pokreću električnom energijom. S tim u vezi, za kardio trening preporuka je da umesto trake za trčanje koristite steper ili sobni bicikl. Proračuni kažu da za 40 minuta ovakvog eko treninga možete uštedeti 0,8 kWh energije. 

Izvor: Pixabay

Sprave od ekološki prihvatljivih materijala

U zavisnosti od toga šta trnenirate, zavisiće i koja će vam sve oprema i sprave biti neophodne. Ukoliko kupujete sprave kao što su reketi, bicikli, štapovi, važno je da izaberete one koji su izrađeni od različitih vrsta smole

Ne samo da su trajniji od standardne metalne opreme, već značajno pomažu u uštedi proizvodnje energije i smanjenju količine otpada. Takođe, preporuka je da podloga za vežbanje bude od prirodne gume i jute ili od biljnog tekstilnog vlakna.

Zatvorene saune štede energiju

Iako može da deluje kao pomalo banalan podatak, trebalo bi da imate na umu, da ukoliko se posle treninga opuštate u sauni, obavezno posle izlaska iz saune zatvorite vrata. Na taj način možete uštedeti oko 0,1 kWh energije za svaki minut kada se sauna ne koristi.

Treniranje u prirodi

Svakako, jedan od segmenata eko treninga može biti i upražnjavanje aktivnosti u prirodi. Iako teretane širom sveta rade na implementiranju biljaka i prirodnih materijala u svom prostoru, boravak i trening u prirodi predstavljaju jedan od izvornih načina ekološki prihvatljivog vežbanja. 

Zbog čega je važno primeniti eko trening

Već smo pomenuli da je jedan od osnovnih motiva za uvođenje ideje eko treninga i eko teretana, taj da se smanji zagađenje i da se podigne svest o značaju prirodnog okruženja. Planeta iz godine u godinu postaje sve zagađenija, pa je ovaj naizgled mali korak, itekako značajan na putu koji vodi ka spasu prirode i njenih resursa.

Osim toga, ne smemo da zanemarimo činjenicu da se ovakvo treniranje u velikoj meri pozitivno održava na naše opšte stanje organizma. Korišćenje prirodnih materijala i boravak u prirodnom okruženju značajno može da unapredi osnovne funkcije čoveka, olakša mu vežbanje i učini da ono bude u posebnoj harmoniji sa prirodom.

Veoma je bitno pokazati zainteresovanost i uključiti se u menjanje sveta nabolje. Zbog toga su eko treninzi pravi i ispravni put, svih onih ljubitelja zdravog načina života, koji može da dovede do poboljšanja našeg prirodnog okruženja. 

Komentara
Očitavanje..