Hrana protiv nadutosti – evo kako se lako rešiti osećaja nadutosti

Svi su barem jednom, a mnogi i značajno više puta, iskusili problem sa nadutošću stomaka. Nadutost predstavlja neprijatan osećaj u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se to inače očekivalo nakon konzumiranja hrane.

Nadutost stomaka se ponavlja periodično, a važno je napomenuti da to nema veze sa gojaznošću. Uz navedeni problem, često se mogu javiti i bol, koji je uvek na jednom mestu ili se tokom dana premešta, ali i gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh.

Iako nadut stomak ponekad može biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, koji zahtevaju intervenciju stručnih lica, često je nadutost samo posledica pogrešnih odluka u vezi sa hranom. Zato je važno da saznate koje namirnice bi trebalo da konzumirate kako biste smanjili nadimanje stomaka.

Probiotski jogurt – važan faktor za dobar digestivni sistem

Ukoliko želite da vodite uspešnu borbu protiv nadimanja i da u njoj pobedite, onda neka jedan od vaših glavnih aduta bude jogurt. Važno je da izaberete onaj jogurt koji sadrži aktivne kulture, koje podstiču razvoj dobrih bakterija u stomaku, a samim tim podstiču bolje varenje i sprečavaju pojavu gasova. 

Preporučeno je da se koristi probiotski jogurt sa kulturama LA5 i BB12, čija kombinacija pozitivno utiče na digestivni sistem, a osim toga ublažava simptome nervoznog stomaka i obnavlja crevne mikrobiotike. 

Jogurt u čaši i flaši
Izvor:pixabay.com

Voda – unošenje dovoljne količine tečnosti je osnova

Telu je potrebna značajna količina tečnosti na dnevnom nivou kako bi moglo da obavi neke od ključnih funkcija koje nas održavaju u životu. Međutim, osnovna greška koju čine mnogi ljudi jeste ta što piju mnogo gaziranih, a možda čak i alkoholnih, napitaka, što čini da se osećaju naduto i da imaju gasove.

Rešenje je veoma jednostavno – zamenite sve druge napitke vodom ili čajem i već ste na pola puta da rešite problem nadutosti u stomaku. Zbog toga mnogi stručnjaci savetuju da je najbolje sa nadimanjem se boriti hidratacijom, odnosno unošenjem dovoljne količine tečnosti, poželjno vode, u organizam.

Voće i povrće uspešno pomažu protiv nadutosti

Već smo rekli koliko je voda bitna za organizam, pa tako svo voće i povrće koje je prirodno bogato vodom može da vam pomogne da se rešite nadimanja. Tu spada svo povrće zelenog jestivog lišće (zelena salata, spanać itd.), kao i celer, tikvice, krastavac ili drugo bareno i ukiseljeno povrće. Osim toga, voće koje može da posluži kao pomoć protiv nadimanja stomaka su: lubenice, crno grožđe i drugo voće koje u sebi sadrži visok procenat vode.  

Celer – efikasno pospešuje varenje

Celer je prirodni lek za nadutost, pre svega jer sadrži dosta vode, što pomaže da se isperu toksini iz tela. Šta više, celer je poznat i kao pospešivač efikasnijeg varenja, zbog smanjenja zadržavanja vode u telu i lišavanja crevnih gasova u tom procesu. Ukoliko je moguće uvek birajte kuvani celer, a ne sirovi (uopšteno, to važi za svo povrće), jer se kuvani lakše vari.

Lubenica – prirodni diuretik

S obzirom na to da je sezonsko voće, lubenice neće biti u mogućnosti da vam pomognu da se rešite naduvenog stomaka tokom cele godine, ali bi mogle biti najbolji izbor u doba kada su dostupne. Sastoje se od 90% vode, a pored toga što su prirodni diuretik, one sadrže i dosta kalijuma koji takođe smanjuje zadržavanje vode u organizmu.

Krastavac – izbacuje toksine

Ukoliko ste naduti i imate gasove, krastavac bi mogao da bude izuzetno dobar obrok za vas. Zbog velikog procenta vode, kao i dijetalnih vlakana, ovo ukusno povrće podstiče rad bubrega i žuči, što je dobro jer ćete češćim mokrenjem izbaciti toksine iz organizma i smanjiti nadutost. 

Pirinač igra važnu ulogu u sprečavanju nadutosti

Pirinač i pirinčano brašno predstavljaju savršenu zamenu za žitarice kao što su pšenica, ovas, kukuruz i krompir, koji mogu da izazovu nadimanje u stomaku jer sadrže skrob. Pirinač se lako vari u malim crevima, a samim tim ne stvara gasove. 

Pored toga što je bitno da svoju ishranu dovedete u red, trebalo bi i da se odreknete štetnih navika. One nisu u vezi samo sa hranom, već i za cigarete ili alkohol. I jedno i drugo štetno utiču na sistem za varenje tako što ili njima unosite štetne gasove, ili oni direktno ubijaju dobre bakterije koje se staraju o dobrom varenju.

 

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..