Hrana protiv nadutosti – evo kako se lako rešiti osećaja nadutosti

Svi su barem jednom, a mnogi i značajno više puta, iskusili problem sa nadutošću stomaka. Nadutost predstavlja neprijatan osećaj u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se to inače očekivalo nakon konzumiranja hrane.

Nadutost stomaka se ponavlja periodično, a važno je napomenuti da to nema veze sa gojaznošću. Uz navedeni problem, često se mogu javiti i bol, koji je uvek na jednom mestu ili se tokom dana premešta, ali i gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh.

Iako nadut stomak ponekad može biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, koji zahtevaju intervenciju stručnih lica, često je nadutost samo posledica pogrešnih odluka u vezi sa hranom. Zato je važno da saznate koje namirnice bi trebalo da konzumirate kako biste smanjili nadimanje stomaka.

Probiotski jogurt – važan faktor za dobar digestivni sistem

Ukoliko želite da vodite uspešnu borbu protiv nadimanja i da u njoj pobedite, onda neka jedan od vaših glavnih aduta bude jogurt. Važno je da izaberete onaj jogurt koji sadrži aktivne kulture, koje podstiču razvoj dobrih bakterija u stomaku, a samim tim podstiču bolje varenje i sprečavaju pojavu gasova. 

Preporučeno je da se koristi probiotski jogurt sa kulturama LA5 i BB12, čija kombinacija pozitivno utiče na digestivni sistem, a osim toga ublažava simptome nervoznog stomaka i obnavlja crevne mikrobiotike. 

Jogurt u čaši i flaši
Izvor:pixabay.com

Voda – unošenje dovoljne količine tečnosti je osnova

Telu je potrebna značajna količina tečnosti na dnevnom nivou kako bi moglo da obavi neke od ključnih funkcija koje nas održavaju u životu. Međutim, osnovna greška koju čine mnogi ljudi jeste ta što piju mnogo gaziranih, a možda čak i alkoholnih, napitaka, što čini da se osećaju naduto i da imaju gasove.

Rešenje je veoma jednostavno – zamenite sve druge napitke vodom ili čajem i već ste na pola puta da rešite problem nadutosti u stomaku. Zbog toga mnogi stručnjaci savetuju da je najbolje sa nadimanjem se boriti hidratacijom, odnosno unošenjem dovoljne količine tečnosti, poželjno vode, u organizam.

Voće i povrće uspešno pomažu protiv nadutosti

Već smo rekli koliko je voda bitna za organizam, pa tako svo voće i povrće koje je prirodno bogato vodom može da vam pomogne da se rešite nadimanja. Tu spada svo povrće zelenog jestivog lišće (zelena salata, spanać itd.), kao i celer, tikvice, krastavac ili drugo bareno i ukiseljeno povrće. Osim toga, voće koje može da posluži kao pomoć protiv nadimanja stomaka su: lubenice, crno grožđe i drugo voće koje u sebi sadrži visok procenat vode.  

Celer – efikasno pospešuje varenje

Celer je prirodni lek za nadutost, pre svega jer sadrži dosta vode, što pomaže da se isperu toksini iz tela. Šta više, celer je poznat i kao pospešivač efikasnijeg varenja, zbog smanjenja zadržavanja vode u telu i lišavanja crevnih gasova u tom procesu. Ukoliko je moguće uvek birajte kuvani celer, a ne sirovi (uopšteno, to važi za svo povrće), jer se kuvani lakše vari.

Lubenica – prirodni diuretik

S obzirom na to da je sezonsko voće, lubenice neće biti u mogućnosti da vam pomognu da se rešite naduvenog stomaka tokom cele godine, ali bi mogle biti najbolji izbor u doba kada su dostupne. Sastoje se od 90% vode, a pored toga što su prirodni diuretik, one sadrže i dosta kalijuma koji takođe smanjuje zadržavanje vode u organizmu.

Krastavac – izbacuje toksine

Ukoliko ste naduti i imate gasove, krastavac bi mogao da bude izuzetno dobar obrok za vas. Zbog velikog procenta vode, kao i dijetalnih vlakana, ovo ukusno povrće podstiče rad bubrega i žuči, što je dobro jer ćete češćim mokrenjem izbaciti toksine iz organizma i smanjiti nadutost. 

Pirinač igra važnu ulogu u sprečavanju nadutosti

Pirinač i pirinčano brašno predstavljaju savršenu zamenu za žitarice kao što su pšenica, ovas, kukuruz i krompir, koji mogu da izazovu nadimanje u stomaku jer sadrže skrob. Pirinač se lako vari u malim crevima, a samim tim ne stvara gasove. 

Pored toga što je bitno da svoju ishranu dovedete u red, trebalo bi i da se odreknete štetnih navika. One nisu u vezi samo sa hranom, već i za cigarete ili alkohol. I jedno i drugo štetno utiču na sistem za varenje tako što ili njima unosite štetne gasove, ili oni direktno ubijaju dobre bakterije koje se staraju o dobrom varenju.

 

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite. Prihvati Opširnije