Kako da oporavite nokte posle nadogradnje ili izlivanja noktiju

Nadogradnja noktiju illi izlivanje su postali potpuni trend među devojkama, ali i starijim ženama..

Prvo što ne morate da brinete o tome da li će vam izguliti lak za noktiju, a drugo i da li će vam nokat pući ako slučajno udarite o neki predmet ili podignete nešto teško. Zatim, traje mnogo duže, pa čak i do mesec dana i uvek izgledaju savršeno.

Ali ne može sve biti savršeno… Iako ima brojne prednosti, ovi tipovi „trajnog“ manikira imaju i veliku manu – oštećuju nokte. Nakon njihovog skidanja je potrebno dosta vremena da se nokti oporave, da prestanu da se krzaju, listaju i da pucaju. Zato vam mi donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći u bržem oporavljanju noktiju nakon manikira gelom.

1.Ishrana

Prvo što treba da znate je ishrana i oporavak noktiju iznutra! Potrebno je da posle nadogradnje / izlivanja unosite što više minerala i vitamina putem hrane kako bi se nokti oporavili iz korena. Najbitniji je vitamin B, a pored njega i proteini, kalcijum i omaga 3 kiseline. Ako nemate dovoljno vremena za pravljenje obroka bogatim ovim nutrijentima, kupite vitamine u vidu tableta, a proteine u vidu šejkova ili drugog.

2.Zanoktice

Ako vam krene ovaj problem, nikako ih nemojte čupati ili seći jer ćete napraviti još veći problem kao što su velike upale. Kupite spravicu uz pomoć koje ćete ih gurati sa nokatne ploče i redovno ih mažite kremama za nokte, ruke ili koje su posebno napravljene za zanoktice.

3.Redovno ih skraćujte

Nakon skidanja gela, nokti su jako osetljivi – krhki su i slabi. Da biste izbegli svakodnevno pucanje, skraćujte ih dok ne ojačaju. Što su kraći – to su otporniji na spoljašnje faktore. Kada ih isečete (grickalicom ili makazama), ne zaboravite da ih isturpijate.

4.Turpijanje noktiju

Turpijanje je vrlo bitno u oporavku noktiju. Njime se skidaju oštećenja na ivicama i površini nokta koje i dovode do njihovog pucanja i listanja. Koristite mekane turpije i dva puta nedeljno turpijajte nokte, ali ne u svim pravcima, već samo u jednom! Turpijanje takođe pospešuje cirkulaciju u noktima koja ubrzava njihov oporavak.

Saznajte : Skinite same gel manikir bez oštećenja nokta

5.“Kupka“ za nokte

Napravite kupku za nokte koja će ih potpuno oporaviti ako je redovno upotrebljavate. Pomešajte blago zagrejano maslinovo ulje sa tečnim vitaminom E i jednom kašikom obranog mleka. U nju potopite nokte  na 10 – 15 minuta. Ovaj proces ponavljajte jednom nedeljno jer dubinski hrani nokte.

6.Hidratacija

Nabavite hidratantnu kremu koja je kvalitetna i hranljiva i redovno mažite ruke sa njom, tako što ćete je kružnim pokretima umasirati u kožu ruku i koren noktiju kako bi je koža, ali i nokti što pre i bolje upili. Uveče je namažite u debljem sloju, pa preko stavite gumene rukavice ili posebne rukavice za hidrataciju i držite ih do jutra.

7.Odmorite nokte

Nakon gela, ne bi trebalo da na nokte nanosite „obične“ lakove. Nokti bi trebalo što više da dišu, pa je zbog toga ovaj korak vrlo bitan. Jedino što bi bilo dobro je da na njih stavljate lakove za jačanje i ishranu nokatne ploče sve dok se u potpunosti  ne oporave. Nakon toga slobodno možete namazati svoj omiljeni lak za nokte.

izvor.zenskimagazin.rs

Komentara
Očitavanje..