Kako da vežbate i tokom trudnoće

Fizička aktivnost je veoma važan deo našeg života koji ima povoljan uticaj na zdravlje i dobar osećaj. Kretanje i aktivan život su urođena potreba, a što je najvažije od svega pogodni su u svakom životnom dobu i u svakoj prilici, te se ovo odnosi i na period trudnoće.

Međutim, za buduće mame ovo je ponekad prilično izazovan zadatak jer sada njihovo telo odjednom neće da ih posluša onako kako je to radilo pre drugog stanja. Međutim, ovakav izazov nije nepremostiv, i uz obraćanje pažnje na određene smernice i malo dobre volje, treniranje tokom trudnoće biće sasvim izvodljivo. 

Odaberite adekvatne treninge

Kako ćete vežbati tokom trudnoće zavisi od toga kako ste vežbali i da li ste uopšte vežbali pre trudnoće. Ako jeste, uglavnom se preporučuje da nastavite i prilagodite vežbanje novonastalim okolnostima. Uputite svoje trenere da ste u drugom stanju, a oni će vas savetovati o vežbama koje bi trebalo da izbegnete.

Ako niste nikad vežbali, potrebno je da počnete laganim tempom, uz obaveznu konsultaciju sa lekarom, a onda i sa trenerom. Pre svega, ako birate personalnog trenera izaberite onog ko ima iskustva u radu sa trudnicama, ukoliko postoji ta mogućnost možete se priključiti grupnom treningu za trudnice.

Vrlo je važno da od samog početka trenirate pravilno, jer ovoga puta vežbate za dvoje, i sve posledice koje oseti vaše telo osetiće i vaša beba. Ne libite se da tražite pomoć, u toku trudnoće a i nakon rođenja bebe biće vam potrebno dosta podrške. Osim vaših najbližih pomoć vam mogu pružiti i osobe obučene za to koje rade za Eliksir – https://eliksirmedical.rs/.

Joga – vežba i za dušu i za telo

Ako do sada niste probali jogu,  trudnoća će biti pravo vreme za to. Joga pomaže u rešavanju stresa i pritiska u vašem telu. Većina položaja u jogi biće sigurna za vas i vašu bebu sve dok nisu prezahtevni. Izbegavajte dugo ležanje ravno na leđima i nemojte se previše istezati. 

Joga je odlična za trudnoću jer jača mišiće i zglobove i uvećava razgibanost tela, umanjuje bolove u leđima,  smanjuje oticanje nogu, poboljšava varenje i spavanje te pomaže uravnoteženju krvnog pritiska. Tehnike disanja pomažu otklanjanju toksina putem poboljšane cirkulaciju i metabolizma. 

Izvor: pixabay.com

Plivanje – na trenutak postanite laki kao pero

Plivanje je jedna od najboljih vežbi pomoću kojih možete ostati u kondiciji tokom trudnoće. Ova fizička aktivnost je posebno pogodna za trudnice zato što stavlja opterećenje na velike mišićne grupe ruku i nogu istovremeno, a uz to je odlična kardiovaskularna vežba koja omogućava da na trenutak zaboravite na dodatne kilograme koje nosi trudnoća.

Plivanje će vam pomoći  smanjite zamor organizma i popravite vaše raspoloženje. Pozitivna strana plivanja jeste to što ne stavlja dodatni pritisak na telo i zglobove kao drugi načini vežbanja. Uz to, tokom letnjih meseci plivanje donosi i osveženje koje je telu trudnice preko potrebno.

Trebate početi polako i biti pažljivi da se ne preforsirate. Ne zaboravite da se zagrejete pre plivanja i da odvojite par minuta za istezanje i relaksaciju nakon plivanja.

Vežbajte u udobnoj sportskoj opremi 

Sve što bi vam inače moglo zasmetati, ili u čemu biste se neprijatno osećali u trudnoći može biti samo dodatno naglašeno. Zato je izbor udobne opreme za trening vrlo važna stvar prilikom treniranja dok ste u drugom stanju.

Zaboravite na usku odeću koja se pripaja uz telo, koja će vas stezati, i u kojoj će vam vrlo verovatno jako brzo postati vruće. Obavezno nabavite kvalitetan sportski grudnjak koji će vam na adekvatan način pružiti podršku prilikom vežbanja. 

Kada birate patike za trening, osim toga što je nepohodno da budu udobne, i lagane kao i prilikom bilo kog regularnog vežbanja, tokom treniranja u trudnoći bitno je da pronađete patike koje će dobro fiksirati zglob. Trudnoća će vas učiniti nestabilnijim nego inače, i može doći do povremenog gubljenja ravnoteže.

Sve vreme osluškujte svoje telo

Trudnoća se deli na tri trimestra, a ovako je podeljena jer se u objedninjenim mesecima dešavaju određene promene kod svih trudnica.  Tako će se različite stvari dešavati u prvom trimestru, u odnosu na drugi i treći, kako kada je u pitanju plod tako i kada je u pitanju telo buduće mame. 

Ipak, bez obzira što postoje opšte faze i simptomi drugog stanja, svaka trudnica ima jedinstveno iskustvo, i sve promene će doživeti na sebi svojstven način. To znači da iako će neke vežbe možda biti poželjne za period trudnoće u kom se vi nalazite, ne znači nužno da će vama odgovarati. Zbog toga je bitno da osluškujete svoje telo sve vreme, da se ne preforsirate, jer je to loše i kad vežbate za jedno, a kamoli za dvoje. 

Pratite savete lekara i trenera, ali neka glavna vodilja bude vaš dobar osećaj, jer na kraju krajeva poenta vežbanja tokom trudnoće i jeste da se osećate bolje i lakše tokom procesa koji će vam doneti najlepši dar koji život može da pruži.

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..