JOGA, JEDNOM DAVNO, DANAS

Šta vi i ja možemo pretpostavljati da je “Joga”, verovatno nije ni blizu onoga što je ona bila pre više hiljada godina. Istoriju joge, barem ukratko, pokušaćemo zajedno da predočimo u okosnicama, postujući hiljadu različitih značenja koja se protezu kroz vekove, jer je toliko bogata i velika da bi nam trebao ceo jedan život da je dok učimo, razumemo i opišemo.

KRATKA ISTORIJA JOGE
Počeći Joge pripadaju indijskoj civilizaciji sa severa Indije od pre više od 5000 godina. Reč Joga prvi put je spomenuta u najstarijem svetom spisu, “Rigveda”.
Veđe su bile kolekcije tekstova koje sadrže pesme, mantre i rituale koje su korisiti brahnani, vediski sveštenici, koji su bili su samo muškarci.

Ali, oko 5. veka, to postaje osnovna ideja (Hinduistima, Budistima I Djainima).Na početku, ova prastara verzija joge bila je uglavnom spiritualna praksa koja se vrti oko nekoliko osnovnih vrednosti.

Tokom srednjeg veka, iskrsle su razne škole joge: Bhakti, vrsta joge koja je usredsređena na život kroz ljubav i odanost Bogu. Srednjevekovni tekst “Tantra joga” raspravlja novu ideologiju u jogi – samoposvećenost. Hatha joga, kao psihofizička praksa, kombinacija položaja tela, disanja I meditacije, je možda najbliža onome što danas povezujemo sa jogom. Bilo kako bilo, termin joga hiljadama godina obuhvata mnoge pojmove, većinom religijske i / ili spiritualne.

4-yoganandas-yoga-class

JOGA DANAS

Danas ljudi dozivljaju jogu na različite nacine – kao umetnost, sportku disciplinu, religiju, duhovni put, relaksaciju, zabavu, rekreaciju ili kao način života. To zavisi od životnog razdoblja ili od toga šta od joge želimo. Na početku veoma važnu ulogu ima izbor škole i ucitelja joge, zato je preporučljivo ne odustati posle prvog iskustva, vec probati na vise mesta i odabrati sebi idealan stil. Vecina uobicajnih casova u studijima su za oba pola i možemo naici na studije sa ogledalima, muzikom, bojama, praktičnim pomagalima…što se veoma razlikuje od davnasnje joge. Jos jedna razlika, danas ima više žena koje vežbaju jogu, nego muškaraca. U ponudi je toliko različitih stilova, škola joge, da je teško ne pronaći pravi za sebe. Čak i ako ste u trudnoći, ili imate invaliditet, postoji joga za vas. Jeste li čuli za jogu za parove, ili jogu smeha? Jedno je sigurno, koji god čas da odaberete, izaći ćete sa njega sa novim iskustvom i osmehom na licu.

12832491_1738946883003577_2135193754835857910_n

YOGA PROSTIRKA, MOJE OSTRVCE
Jedan čas joge nam daje mogućnost da na prostirci za sebe kreairamo mali intimni svet i dozivimo svoju prostirku kao ostrvce mira i tišine, gde smo upućeni sami na sebe. Mozemo se povući od spoljašnih senzacija i naštimovati prema soptvenom osećaju, bez upoređivanja i takmičenja. Kada ste sami na svojoj prostirci možete se predati samoposmatranju, samosvesti i doživljaju sadašnjeg trenutka bez samokritike i osuđivanja.

screenshot-at-sep-08-14-28-23

NEMATE VREMENA ZA ČASOVE JOGE?
Raznovrstnost joga časova danas je beskrajna, ali dužinu, stil i mesto za vežbanje je moguće prilagoditi i natrpanom dnevnom rasporedu. Aplikacije za jogu na uređajima su takode bezbrojne. Sa “on line” jogom ili preko skype-a mozemo vežbati bilo gde, potrebno je samo da imamo dobar telefon ili tablet. Čak i kada ste kratki sa vremenom, možete pronaci sekvence od 15 minuta. Dokazano je da male pauze na poslu uz jogu imaju najbolje efekte u smanjenju stresa kod zaposlenih i poboljšanju koncentracije i efiksanosti.

workout-at-work-yoga4

BLAGODETi YOGE
Joga praksa podstiče mnoge zdravstvene dobrobiti, što je dokazano i prihvaćeno od egzaktnih nauka, i obuhvata celokupno vaše biće, na fizickom, mentalnom i duhovnom planu. Ali da biste do svega ovoga došli, potrebna je vasa volja i odluka, a učitelji su tu da vas na tom putu podstiču i podrzavaju. Zato ćemo mi nastaviti da pisemo I inspirišemo vas da upoznate svu divotu joge.

screenshot-at-sep-08-14-34-22

 

Autor:Maja Stanišić Hatha Yoga & Aleksandra Tanasić (yogaleks)

 

Komentara
Očitavanje..