Kako sačuvati laptop od kvarova?

Laptopovi su uređaji visoke tehnologije koji nam daju mnoge mogućnosti po pitanju zabave, obavljanja posla na daljinu i interakcije sa prijateljima.

Na to koliko će vas dugo služiti teško je dati odgovor, a mnogo toga zavisi od kvaliteta samog modela, njegovog proizvođača i načina na koji se ophodite prema njemu.

Kupovina kvalitetnog uređaja nije sama po sebi dovoljna, jer veći deo posla pada vas, pri tome podrazumevajući način održavanja. Ukoliko i sami ne vodite dovoljno računa, veće su šanse da dođe do kvarova. Tada je jedino ispravno rešenje posetiti servis laptop uređaja, gde će se iskusni stručnjaci iz IT sveta i poznavaoci funkcionalnosti laptopova adekvatno pobrinuti za njega.

Kako je poseta servisu poslednje i nužno rešenje, pobrinite se da do toga ne dođe i čitanjem teksta saznajte nekoliko novih stvari o tome kako se adekvatno brinuti za laptop.

Pregrevanja laptop računara dovodi do većih kvarova

Do pregrevanja uređaja može doći veoma lako ukoliko se ne vodi dovoljno računa i preteruje sa korišćenjem i visokim zahtevima.

Klasični laptop računari nisu predviđeni za pokretanje zahtevnih igrica, što je čest slučaj naročito kod korisnika sa manjim znanjem o poznavanju rada ovih mašina. Za igrice postoje posebno kreirani gaming računari sa adekvatnim karakteristikama, što veoma dobro znaju gejmeri i ljubitelji IT sveta.

Manifestacija pregrevanja najčešće dolazi u obliku gašenja ili samostalnog restartovanja.

Savetujemo da nakon korišćenja ugasite laptop i dozvolite mu da se odmori, kao i  da nabavite kulere koji će omogućiti dodatno rashlađivanje i efektivniji rad bez zastajkivanja.

Postavljanje kulera se takođe mora obaviti na pravi način, kako ne bi došlo do njegovog pregrevanja. 

Preterano zagrevanje laptopa vodi ozbiljnijim kvarovima i oštećenjima, koja potencijalno neće moći da se saniraju.

Antivirus kao prva linija odbrane

Kao najčešća manifestacija pojave antivirusa na laptop računarima jesu sporo aktiviranje i gašenje, kao i pokretanje određenih aplikacija i programa bez vaše komande.

Ukoliko posedujete dobar antivirus, on će vam na vreme ukazati na prisustvo zaraze i ukazati na naredne korake u cilju čišćenja. Ovo je naročito pogodno frilenserima, čiji poslovi isključivo zavise od rada na računaru. 

Pored već navedenih prvobitnih manifestacija prisustva virusa, već posle nekoliko dana se mogu javiti znatno ozbiljniji problemi ukoliko se ne pozabavite čišćenjem. Krađa podataka radi raznih zloupotreba je sve češći oblik sajber kriminala, koji je omogućen ubacivanjem virusa u laptop.

Kada se primeti prisustvo virusa u ranoj fazi, u pouzdanom servisu za vas profesionalci mogu obaviti:

 • čuvanje podataka;
 • instalaciju antivirus programa;
 • lociranje i brisanje virusa;
 • brisanje nepotrebnih fajlova.

Ukoliko dovoljno poznajete rad na računaru, možete i samostalno instalirati neki od proverenih programa za zaštitu i tako se obezbediti od potencijalnih kvarova. Budite obazrivi, s obzirom da i među njima postoji mnogo lažnjaka, koji iako se predstavljaju kao rešenja problema, zapravo jesu uzročnici.

Neki od pouzdanih programa koji vam mogu pomoći jesu:

 • CCleaner;
 • Unlocker;
 • Malwarebytes;
 • Avast antivirus.
Uključen laptop na drvenom stolu
https://www.pexels.com/photo/silver-and-black-laptop-computer-1229861/

Koliko je baterija važna za dugotrajnost uređaja?

Baterija laptopa predstavlja veoma bitnu komponentu za funkcionisanje i dugotrajan rad vašeg uređaja. 

Često se javljaju problemi kao što su nemogućnost dopune baterije do punog kapaciteta, sporo punjenje ili uopšte neprepoznavanje punjača prilikom priključivanja.

Pored ovih, javljaju se i mnogi drugi problemi sa baterijom laptopa, pa su i uzročnici nastanka problema veoma raznovrsni, ali se oni uglavnom svode na to kako koristite punjač i na koji način obavljate punjenje.

Kako bi što duže održali bateriju laptop računara u životu, potrebno je pratiti sledeće savete:

 • ne dozvolite potpuno pražnjenje baterije – u tom pogledu je najbolje držati bateriju na kapacitetu između 40 i 80 procenata;
 • bateriju je potrebno dopunjavati originalnim punjačem;
 • preporučuje se kalibrisanje baterije (upoznavanje laptopa sa kapacitetom baterije) putem aplikacija namenjenih za model koji posedujete.

Kako postupiti u slučaju prosipanja tečnosti po laptopu?

Površinsko prolivanje tečnosti na uređaj ne mora nužno biti kobno ukoliko ispratite korake koje smo predstavili u nastavku.

Prva linija odbrane od prolivanja vode ili bilo koje druge tečonsti jeste isključivanje uređaja iz struje, vađenje baterije i isključivanje svih dodataka poput miša, tastature, kablova.

Preporuka je dozvoliti laptopu da se potpuno osuši, za šta će biti dovoljno minimum 72 sata. Tako se smanjuje mogućnost kratkog spoja prilikom pokretanja. 

Prilikom kvašenja unutrašnjih komponenti potrebno je rastaviti celu mašinu i detaljno prebrisati sve delove. Ako i sami niste sigurni kako obaviti posao sušenja, najbolje je prepustiti ga profesionalnom osoblju pouzdanog servisa.

Imajte u vidu da je voda najmanje štetna, a da će sokovi i alkohol izazvati mnogo više problema.

U svakom slučaju, potrebno je sanirati štetu i ne dozvoliti da se računar potpuno pokvari, što možete uraditi sami veoma jednostavno ili uz pomoć stručnjaka. Ono što je ključno jeste da ovde vreme igra najbitniju ulogu

Što brže preduzmete potrebne korake, to su veće šanse da sačuvate svoj laptop!

Potrudili smo se da kroz tekst prikažemo najučestalije probleme sa kojima se suočavaju korisnici laptop računara, te da ukažemo na njihova rešenja. Ukoliko se i sami dovoljno potrudite oko održavanja i pozanjete tehnike koje će vam pomoći prilikom očuvanja od štetnih spoljnih faktora, sigurno je da ćete produžiti životni vek uređaju. Srećno!

Komentara
Očitavanje..