Kako se opremiti za bebin dolazak?

Mladim roditeljima je bebin dolazak često vrlo stresan, jer treba sve pripremiti kako bi bila zbrinuta, a ono što ih najviše opterećuje jeste da neće na vreme biti spremni za to. Pred sam izlazak iz bolnice očekuje se vizita i porodilje strepe od toga da li će im doktor uopšte dozvoliti da idu kući taj dan. Nakon izlaska počinje drugačiji život uz novog člana vaše porodice.

Kako biste se na najbolji način pripremili za bebin dolazak i sam izlazak iz bolnice pratite sledeće savete i sve će proći najbolje moguće. Ukoliko zaista niste sigurni šta vam je sve potrebno ili ne možete sami sve da pripremite premium bebi oprema će vas iznenaditi i omogućiti vam da budete bezbrižni po tom pitanju. 

Šta je potrebno prilikom izlaska iz bolnice?

Kako biste bebu adekvatno spremili za polazak kući potrebna vam je odeća, kapica, prekrivač i rukavice, a jedan deo tih stvari ćete verovatno dobiti na poklon prilikom izlaska iz bolnice. Potrebne će joj biti i nosiljka i sedište za vožnju u automobilu, jer je ne možete držati u naručju dok se vozite zbog mogućeg pada prilikom naglog kočenja. 

Pošto ćete nosiljku i sedište verovatno upotrebiti samo jednom, ili možda još par puta, najbolje bi bilo da ih ne kupujete, već pozajmite od nekoga ko ih je već koristio. Danas su u ponudi kombinovani modeli nosiljke i sedišta i mogu se koristiti za obe namene.

Pored nabrojanih stvari podrazumeva se da u porodilište ponesete jednokratne pelene za tek rođenu bebu, a pored njih ponesite i Tetra pelene koje štite bebinu kožu od iritacija. Njima se prekriva nosiljka, kako bi se beba zaštitila od sunca, insekata i zagađenja vazduha. Takođe se mogu koristiti i kao zaštita prilikom dojenja i uspavljivanja beba u naručju.

Izvor: pixabay.com

Šta treba da pripremite kod kuće?

U prvim mesecima bebinog života fokus je usmeren na hranu, pelene, kupanje i odeću i zato za njen dolazak pripremite čiste peškiriće, sto za presvlačenje i kadicu za kupanje. Odeća mora biti čista, uredno ispeglana, dok je za kupanje potrebna plastična kadica, bokal za polivanje, peškir sa kapuljačom i termometar za vodu.

Jorgani i jastuci se ne preporučuju za tako malu bebu, ali pripremite čistu posteljinu za ogradicu, ali i za krevetac čaršaf, tanje ćebence i peškirić za pokrivanje. Kada su u pitanju pelene najbolje je u prvom mesecu koristiti pamučne, jer ćete morati da joj promenite 10-15 pelena dnevno ako budete koristili jednokratne. 

Spisak najbitnijih stvari

Pored pamučnih pelena pri ruci bi trebalo da imate jednokratne, kao i 10-ak tetra pelena. Kada je u pitanju higijena pripremite: štapiće za uši, toplomer, povidon jod (za održavanje pupka), vlažne maramice, gazu, makazice za bebe, četku, sapun, dečji puder i ulje za negu kože, mast ili kremu za presvlačenje. 

Od odeće će biti dovoljno 15-ak benkica, nekoliko košuljica, čarape, kapice i rukavice. Što se tiče hranjenja dovoljne su vam dve staklene flašice, rezervna cucla za flašice, pribor za pranje flašica, cucla ili duda i pumpica za izmuzavanje mleka.

Dobro bi bilo da imate jastuk za dojenje, sterilizator za flašice, bebi alarm i stolicu za ljuljanje, ali to nisu obavezne stvari. Ukoliko neko od rodbine želi da vam pokloni nešto od stvari za bebu eto odlične prilike za kupovinom ovih stvari koje će vam olakšati negu bebe.

Uređenje bebine sobe

Bebi u prvim danima života nije potrebno u sobi ništa osim osnovnih stvari koje će tokom dana koristiti kao što su, krevetac, mesto za povijanje, ormarić za stvari i stolica u kojoj ćete je hraniti i uspavljivati. Krevetac može biti već korišćen, ali je najbolje da bude od drveta, i bilo bi poželjno da kupite novi dušek za spavanje.

Beba neće obraćati pažnju na to da li su joj stvari markirane, pa nemojte time da se opterećujete i potrudite se da u sobi ima što manje plišanih igračaka i nepotrebnih stvari koje zauzimaju prostor. Sobu dobro provetrite, tako da ima svežeg vazduha i nikada ne stavljajte kolevku ili krevetac pored prozora ili blizu radijatora.

Temperatura u sobi treba da bude oko 18 stepeni,a za merenje temperature možete koristiti poseban termometar za dečju sobu, koji se lako pričvršćuje za radijator. Bilo bi dobro da vam stvari za previjanje, kao što su pelene budu uvek na dohvat ruke kako ih ne biste svaki put tražili. 

Korisno bi bilo da imate noćnu lampu, sa prigušenim svetlom, jer ćete često hraniti bebu noću, a takva lampa daje sasvim dovoljno svetla koje neće smetati detetu. Izbegavajte duge kablove kojima ćete uključiti lampu, a sve električne utičnice zaštite sigurnosnim zatvaračima

Možda će vas ovaj spisak potrebnih stvari za bebin dolazak uplašiti, ili ćete misliti da je to ipak previše stvari ali posle nekoliko dana postaće vam rutina. Kada dođe taj trenutak sigurno će se naći neka mama, baka ili iskusna drugarica da vam pomognu oko celokupne organizacije. Nakon što sve prođete shvatićete koliko ste srećni što ste dobili novog člana porodice. 

Foto pixabay.com
Izvor/Autor Avokado
Komentara
Očitavanje..