Kako zadržati liniju pored novonastale situacije?

Kada čovek previše vremena provodi zatvoren u četiri zida, daleko od spoljnog sveta, to može da bude veliki izazov za svaki segment njegovog života. Pored toga što je fizički odvojen od prirode, svojih prijatelja i posla, i druge stvari počinje svesno ili nesvesno da zapostavlja.

Takav pristup stvarima može da ima negativne posledice za svakoga, pogotovo nakon što se završi period izolacije i stvari ponovo počnu normalno da funkcionišu. Jedna od tih može da bude i izbegavanje fizičke aktivnosti što može dovesti do velikih problema kada je u pitanju zdravlje.

Osim zdravlja i vaše telo ispašta. Ukoliko te oduvek maštali o savršenoj figuri i želeli da izaberete model kupaćeg za vas u kome ćete ovog leta izgledati skroz fit, bez redovnog treninga i dobre ishrane mesecima unapred ne možete ništa da postignete.

Ako ste ipak čvrsto odlučili da date svoj maksimum kako biste održali ili čak i poboljšali svoju liniju tokom izolacije, obratite pažnju na ključne stvari. 

#1 Držite se zdrave ishrane

Iako je trening i te kako poželjan, zaista ništa značajno nećete postići ukoliko se ne hranite zdravo. Ishrana je najbitnija stvar ako želite da budete zdravi iznutra i spolja. Čak i najzahtevniji treninzi na kojima se dosta znojite neće doneti onaj efekat koji ste želeli ako ne izbacite rafinisane šećere i belo brašno iz ishrane. 

Najgora stvar koju možete da uradite jeste da izbegavate trening, a hranite se obilno i nekontrolisano. Ovo se pogotovo odnosi na to ako vaša ishrana sadrži sokove, grickalice i slatkiše. Ukoliko ne možete bez njih, potrudite se da ih svedete na minimum uz redovan trening.

Najbolja ishrana je ona koja obiluje voćem, povrćem i zdravim mastima za vaš organizam, a koja isključuje šećer i previše testa. Potrudite se da ne večerate kasno i obilno, i da između svakog obroka prođe optimalno 4 sata bez grickanja i hrane između. 

Činija sa salatom od povrća
Izvor: pixabay.com

#2 Trenirajte onoliko koliko možete

U zavisnosti od vaših godina, zdravstvenog stanja i fizičke spremnosti, izaberite intezitet i način vežbanja u vašem domu. Prilagodite trening svojim mogućnostima, makar on trajao i 10 minuta dnevno.

Jedino gore od blagog, kratkog i ne previše efikasnog treninga je da se ne pokrenete uopšte. Zato se potrudite da pronađete vrstu treninga koja vama najviše odgovara i koja vam je potrebna da ostanete u odličnoj formi.

Bilo da je u pitanju pilates, kardio program vrhunskih trenera sa interneta, ili evociranje raznih vežbi koje ste naučili od trenera u teretani, bitno je da vama funkcioniše i da vas tera da budete istrajni i posvećeni vašem telu više puta nedeljno. 

#3 Disciplina i samokontrola su ključ

Čak i vrapci na grani znaju da je dobitna kombinacija u održavanju linije dobra ishrana i redovan trening. Ipak, ni jedno ni drugo ne bi bilo ostvarivo ukoliko niste disciplinovani.

 Ako imate problema sa samokontrolom i ne možete da obuzdate svoju želju za slatkišima i ležanjem po ceo dan ispred televizora, već ste na pola puta da upropastite vaše zdravlje i liniju.

Zato je od ključne važnosti da radite na svom karakteru i da imate kontrolu nad samim sobom kada je u pitanju ishrana i trening. Niko vas neće bolje motivisati i naterati da postignete fenomenalne rezultate od vas samih. Pokažite svima i svetu da imate jaku volju i samokontrolu da postanete najbolja verzija sebe.

#4 Pijte dosta tečnosti

Naučno je dokazano da voda pomaže u topljenju masnih naslaga. Ona je obavezan eliksir za sve one koji žele da imaju dobar metabolizam, dobar ten i manjak masnoće u telu.

Limunade su takođe veoma efikasne jer je limun pre svega prebogat vitaminom C koji utiče na opšte zdravlje u organizmu i takođe se pokazao kao odlična namirnica koja pomaže kod gubljenja kilograma.

#5 Motivišite se i uspeh vam je zagarantovan

Uprkos disciplini, dobroj ishrani i redovnim treninzima, primećujete da polako gubite volju za radom na sebi? Ovo je veliki alarm za uzbunu i pravo vreme da počnete sa vizuelizacijom kako ćete izgledati kroz par meseci ako nastavite sa vođenjem računa o ishrani i treninzima.

Ako postajete bezvoljni i osećate kao da više nemate snage da se isključivo hranite povrćem i  salatama dok se mučite na prostirci u dnevnoj sobi, motivišite se i fokusirajte se na vaš krajnji cilj a to je da održite liniju i dodatno zategnete svoje telo na koje ćete biti ponosni! 


Zašto ne biste bili najbolja verzija sebe? Razmislite o tome.

Komentara
Očitavanje..