Leto stiže: kako da pripremite svoje telo i kožu na vreme?

Leto je vreme za zabavu, plažu, sunce, odmore, roštilje i sve one divne odevne kombinacije za koje se spremamo čitave godine. Iako bi trebalo uživati u svim ovim nabrojenim aktivnostima tokom najtoplijeg i mnogima najomiljenijeg godišnjeg doba, kod mnogih već u proleće počinje briga da li će izgledati zadovoljavajuće na plaži i imaju li poneki kilogram viška.

Reklame, članci u časopisima i postovi na društvenim mrežama svuda oko nas puni su naslova sa savetima za vraćanje u formu nakon zimskog prejedanja, zatim kako da živimo zdravije, prihvatimo sebe. Istina je da ako trošimo previše energije na to kako ćemo izgledati i počinjemo rigorozne dijete, samo možemo isrpeti telo i um, a neretko dovesti i svoje zdravlje u opasnost. 

Kako ne bismo izgubili sebe u brizi o izgledu, ali i propustili sve te zabavne mogućnosti koje leto nosi sa sobom, važno je da se fokusiramo na to da budemo zadovoljni i srećni. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo pripremili svoje telo i kožu na vreme.

devojka sedi na betonu a pored nje patike i piće
https://pixabay.com/photos/recovery-relaxation-leisure-woman-4517303/

Pravilna ishrana, a ne dijeta

Sebi često dozvolimo previše slatkiša i ukusnih đakonija, jer nakon toga počinjemo sa rigoroznim dijetama za letnje dane. Ne mora da bude tako

Pokušajte da jedete manje obroke tokom dana, obilniji doručak koji će vas duže držati sitim, a manje porcije tokom dana. Ishrana na ovaj način može biti korisna i praktična, posebno ako želite da izgubite nekoliko kilograma ili se više zategnete za leto. Važno je znati da samo zato što jedete manje obroke ne znači da ne treba da brinete o tome šta jedete. 

Pravilna ishrana treba da se sastoji od puno voća i povrća. Dobar odnos proteina, masti i dobrih ugljenih hidrata su osnov zdravog tela. Dobri ugljeni hidrati uključuju kinou, smeđi pirinač, žitarice od celog zrna, raž i ječam. Loši ugljeni hidrati se nalaze u belom hlebu i prerađenoj hrani poput pomfrita i pekarskih proizvoda. 

Opšte pravilo je da se klonite brze hrane koja je prepuna trans-masti i dodatih šećera. Pokušajte da birate ribu umesto burgera. Jedite povrće sa roštilja poput tikvica, paprike i luka uz mnogo salate sa strane, umesto pomfrita ili čipsa. Voćne salate su dobar izbor poslastica kao zamena za sladoled i kolače.

I zlatno pravilo: Nikako se ne izgladnjujte! Ako ste gladni, morate da jedete, ali pokušajte da se koncentrišete na to koliko i šta jedete.

Hidratacija

Uvek je važno biti hidriran, tj. unositi dovoljno tečnosti, a ovo je posebno značajno tokom letnjih meseci. Održavanje optimalne hidratacije je presudno za zdravlje srca, jer voda pomaže srcu da lakše pumpa krv kroz krvne sudove do mišića. I pomaže mišićima da rade efikasno. Bez dovoljno tečnosti naše srce pati, a ako ono pati, patiće i telo.

Količina vode koju bi trebalo popiti zavisi od mnogo različitih faktora. Koristan način da testirate da li pijete dovoljno vode je obraćanje pažnje na boju urina, što je tamniji, to nam je više vode potrebno. 

Ako tokom leta planirate da provodite puno vremena na suncu, flašica vode je nešto što uvek treba da imate sa sobom, koža će vam biti zahvalna na tome. Uostalom, voda često može da nam spreči i osećaj gladi, što je važno za one koji su u procesu skidanja suvišnih kilograma. 

devojka u žutoj majici pije vodu
https://pixabay.com/photos/drinking-sun-water-woman-young-87155/

Uklonite neželjene dlačice bez iritacije kože

Sunčani dani su onaj period godine kada nosimo garderobu sa otkrivenim delovima tela, a jedan od najvećih neprijatelja može biti upaljena i iritirana koža nakon brijanja. Ako dlačice uklanjate voskom, koža može biti posebno upaljena u kombinaciji sa znojenjem. Vaš izbor mogu biti  philips epilatori za izbegavanje ovakvih problema, a najbolji rezultati biće ako sa epilacijom počnete već sada.

Dajte koži malo vremena da se oporavi pre nego što je izložite sunčevim zracima i držite je podalje od sunca najmanje 48 sati nakon bilo kog postupka uklanjanja dlaka. Da biste sprečili urastanje dlačica, preporučuje se nošenje široke odeće prirodnih materijala, a može vam pomoći i bebi puder nakon tretmana.

Povedite računa o UV zračenju

Zaštita kože od sunca i štetnog UV zračenja mora da vam bude na prvom mestu na spisku stvari koje morate planirati za svoju letnju rutinu pripreme tela i kože. Štetnost UV zračenja sve je veća iz godine u godinu, a lekari ne apeluju bez razloga da je zaštita kože od sunca i UV zračenja od presudne važnosti, jer ukoliko ne zaštitite svoju kožu, posledice mogu biti velike. 

Bilo da planirate da provodite vreme na suncu kako biste pocrneli ili samo da biste upili dovoljno vitamina D, morate zaštiti svoju kožu u svakom momentu. Ovo pravilo važi čak i ako planirate da budete u hladu, jer je UV zračenje štetno čak i kada niste direktno izloženi suncu. 

Sa toplim danima, najvažnije kod pripreme kože je da posebnu pažnju obratite na lice, jer je ono najizloženije štetnom zračenju. Već sada kupite i nanosite kremu za jačim zaštitnim faktorom. 

Na kraju, najvažnije od svega je da se osećate dobro u svom telu i koži, a uz ove savete možete doprineti tome na najbolji mogući način. Nakon naporne prethodne godine, neka ova bude ta u kojoj ćete maksimalno uživati i opustiti se.

Komentara
Očitavanje..