Par saveta za renoviranje spavaće sobe

Renoviranje spavaće sobe potpada pod kategoriju najzanimljivijih kućnih projekata, jer je za njegovu realizaciju potrebna samo mašta i dobra volja – dobro, i još po koja stvarčica.

Spavaća soba je prostorija u kojoj većina nas najviše boravi, te je potrebno da ona odiše toplinom, komforom i autentičnošću. Kako većina nas samo pretražujete društvene mreže u nadi za inspiracijom, ali nikada ništa ne primeni, odlučili smo da konačno uzmemo stvari u svoje ruke.

Stoga smo u narednim redovima za vas pripremili nekoliko predloga koji će vam pomoći da, za kratko vreme i uz minimalno ulaganja, kreirate idiličan kutak!

#1 Započnite od temelja – izaberite kvalitetan parket koji će uokviriti sobu

Ukoliko ne znate odakle da počnete, predlažemo da krenete od podova koji predstavljaju osnov svake prostorije!

 

Stoga je vrlo važno da se odlučite za kvalitetne podne obloge koje će biti otporne na vlagu, ogrebotine od nameštaja ili kućnih ljubimaca, promene u temperaturama i koje neće izgubiti boju tokom godina.

U skladu sa tim, možete se odlučiti za klasičan parket koji je napravljen od hrastovog, bukovog i jesenovog drveta kako biste postigli rustičan efekat prostorije. Ovo je idealan način da preuredite sobu ako preferirate tradicionalan stil dekorisanja.

Međutim , ukoliko ste pristalica enterijera u trendu i industrijskog stila uređenja, savetujemo vam da razmislite o parketu od nekog egzotičnog drveta, kao što je bambus. Ovo specifično drvo se sjajno uklapa uz skandinavski minimalistički stil, kao i uz boho stil enetrijera.

Pored ovoga, postoji opcija i gotovog parketa koji se sastoji iz više slojeva, a površinski sloj je koncipiran od punog drveta, što daje prostoriji bogatiji doživljaj. Ovaj tip parketa nakon ugradnje ne zahteva dodtanu obradu, dok klasični podrazumeva lepljenje, hoblovanje i završnu fazu. 

Za koji god stil da se odlučite, instalaciju je najbolje prepustiti ekspertu – stoga vam dobar i profesionalan majstor za parket u Beogradu, Novom Sadu ili drugom gradu može značajno pomoći.

#2 Uzmite valjak za krečenje u ruke – osvežite prostoriju novom bojom

Renoviranje spavaće sobe ne može da prođe bez krečenja, stoga zgrabite četku u ruke i naoružajte se strpljenjem!

Ovo je investicija koju vaš džep neće osetiti, a koja će značajno uticati na celokupan izgled prostorije. Psihološki je dokazano da boje utiču na naše emocije, te je i samo logično da određena nijansa sobe može uobličiti našu percepciju i izazvati određenu emociju – može nas motivisati, inspirisati, umiriti ili čak deprimirati.

Kada je spavaća soba u pitanju, savet stručnjaka jeste da se odlučite paletu boja koja sadrži mirne, neutralne ili pastelne tonove. Jarke boje poput crvene i narandžaste mogu negativno uticati na pojedinca i kvalitet sna, te je poželjno da ih izbegavate.

Poznato je da ljubičasta nijansa podstiče kreativnost, zelena ima umirujući efekat, a plava važi za boju koja smiruje i pospešuje koncentraciju. Pored ovih, možete izabrati i zemljane tonove koji važe za vodeći trend u dizajnu enterijera, jer prostoriji dodeljuje notu elegancije. Bela boja je neretko favorit većine, jer vizualno proširuje prostoriju i ostavlja impresiju urednosti i perfekcije.

Osim izbora nijanse, važno je da izaberete i odgovarajuću vrstu farbe – možete birati između obične boje za zid, disperzije (ima grublju strukturu), poludisperzije (periva boja koja ima visok stepen pigmentacije) ili akrilne boje (visokokvalitetne farbe za koje je nužno da prethodno ogletujete zidove).

Krečenje sobe

#3 Odaberite odgovarajući krevet – centralna komponenta spavaće sobe

Krevet za spavaću sobu je važna stavka koju većina nas zanemari. Iako primat svakako dajemo kvalitetnom dušeku za krevet, važno je uvideti da ram za krevet igra podjednako bitnu ulogu.

Naime, osim što je osnovna konstrukcija koja pruža potporu, ram predstavlja i važnu vizualnu komponentu, ako ne i glavnu. Stoga je ključno da odaberete onaj ram za krevet koji će se najviše stilski uklopiti u prostoriju.

Metalne konstrukcije koje podsećaju na kovano gvožđe su izvanredan način da unesete malo nostalgije i uredite spavaću sobu u tradicionalnom stilu. Uz njih možete i ukopliti raskošne prekrivače za krevet za dva ili tri poveća jastuka kako biste upotpunili dekor. Dizajn pekrivača u ovom slučaju može da uključi i sitne cvetiće ili slične motive.

Ukoliko ste pristalica savremenih stilova, predlažmo da razmislite o drvenim ramovima koji će uneti toplinu. Uz drvene ramove sjajno idu i jednobojni prekrivači ili oni koji sadrže unikatne ambleme i marokanske printove, svojstvene boho stilu uređenja.

#4 Oplemenite sobu odgovarajućim ukrasima

Za kraj, izaberite ukrase i dekorativne objekte koji će personalizovati vašu spavaću sobu.

Možete uvek izraditi fotografije sa vašim najmilijima, uramiti ih i okačiti na zid  – ovo je jdnostavan, ali upečatljiv trik koji će zaista učiniti da vaša prostorija odiše toplinom. Dekorativne sveće, mali lampioni i ukrasne sijalice su sjajan način da oplemenite sobu. Rasveta praktično diktira atmosferu u prostoriji, te je važno da dobro promislite o ovom koraku.

Saksijsko cveće i sakulenti će uneti vedrinu, te savetujemo da nabavite nekoliko polica različitih dimenzija i postavite vaše omiljeno bilje.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo vam pružili praktične i inspirativne savete za dekorisanje životnog prostora koji će vam pomoći da bez muke preuredite vašu spavaću sobu u kutak kao iz bajke.

Foto Pexels Pexels Unsplash
Komentara
Očitavanje..