Naravno, test za trudnoću je dobra opcija, ali oni nikada nisu dovoljno pouzdani u tako ranom periodu. Svaka žena je drugačija, i drugačije reaguje na potencijalnu trudnoću, ali ipak postoji nekoliko ranih simptoma koji vam pre kašnjenja menstruacije mogu ukazati na to da čekate bebu, kako tvrde ginekolozi.

„Prvi nesigurni znaci trudnoće mogu da budu blaga mučnina, potom blaga nadutost u donjem delu stomaka, a tu je i osećaj da su vam grudi nabrekle. Takođe, može se se desiti da vam je stolica neredovna, a da mokrite više nego što je to inače slučaj“, istakla je za portal „Žena.rs“ ginekolog Slavica Vasiljević.

1. Piškite više nego obično

Tokom trudnoće bubrezi moraju da rade više nego obično. I pred kraj trudnoće ćete ići u toalet svaki čas, ali tada će za to biti „kriva“ beba koja pritiska bešiku.

2. Vaše grudi su osetljvije

I ovo je rezultat povećanog nivoa progesterona, koji utiče na rast mlečnih žlezda u grudima.

3. Iscrpljeni ste

Ponekad je osećaj konstantnog zamora jedan od najranijih znakova trudnoće, a do njega dolazi prosto zbog činjenice da telo polako prolazi kroz različite hormonske promene kako bi bilo spremno za magiju koja će uslediti.

4. Osećate konstantnu mučninu

U trudnoći vaše telo proizvodi hormon hCG koji čini da žene osećaju mučninu i to sve do 8. ili 10. nedelje trudnoće, kada ovaj neprijatan osećaj konačno nestaje ili se znatno umanjuje.

5. Stolica vam nije tako česta kao ranije

Hormonski progesteron opušta glatke mišiče u vašem telu, uključujući i one u vašem crevu koji pomeraju hranu u crevnom traktu. Pošto je potrebno vreme da hrana dođe od usta do rektuma, voda se više apsorbuje i stolici je sve teže da prođe.

6. Imate iznenadnu averziju prema određenoj vrsti hrane

Ovo je jedan od čudnih, sporednih efekata trudnoće – moguće je da vam hrana koju ste nekada voleli postane „gadna“ i neukusna. Ne postoji naučni razlog za ovo.

S.P.