Posle svake trudnoće Katarina Gromilić, balerina, koreograf i mama Lare, Hane i Maše, višak kilograma pobedila je pomoću posebne vrste treninga – kombinacije baleta i fitnesa. Kao što vidite na slikama, rezultati su savršeni, pa je Katarina na nagovor prijatelja i saradnika svoju metodu rešila da otkrije i drugim ženama.

– U prvoj i u drugoj trudnoći ugojila sam se po 20 kilograma, a u trećoj čak 30. Međutim, ja kako se ugojim, tako i smršam. Svi su se čudom čudili kako uspevam da se vratim u formu za tako kratko vreme, a ja sam to uspevala vrlo lako. Spojila sam balet i fitnes, svoje dve najveće ljubavi, i oblikovala ih u jedinstven program. Tako je nastao kardio-balet – priča Katarina i dodaje da je ova vrsta treninga trenutno hit u svetu.

Uzela je najbolje od baleta, koji igra odmalena, i fitnesa, a prvi treninzi, koje će voditi u Beogradu, počinju već ovog meseca. Mnogi se pitaju da li ova vrsta treninga zahteva baletsko umeće. Odgovor je ne. Takođe, kardio-balet ne poznaje ni starosna ograničenja, a namenjen je svim ženama koje žele telo balerine.

– Ovaj program se sastoji od velikog broja različitih vežbi i kombinacija vežbi koje efikasno utiču na celo telo i apsolutno sve grupe mišića – kaže Katarina i dodaje da osnovu kardio-baleta čine četiri vrste vežbanja.

Prvi deo su vežbe koje se izvode pored baletskog štapa. Njima se oblikuju mišići, stiču se kondicija, snaga i gracioznost pokreta. Drugi deo čine vežbe koje se izvode na sredini sale i kojima se postiže balans. Na njih se nadovezuju parterne vežbe, koje pokreću ciljane grupe mišića, a trening se završava baletskim istezanjem. Ono je veoma važno jer je cilj vretenasta figura, a ne nabijeni mišići.

„Nadam se da će žene u Srbiji zavoleti kardio-balet, budući da je ova disciplina u svetu već zauzela značajno mesto“, poručuje Katarina.

KATARINA POKAZUJE NEKOLIKO VEŽBI KARDIO-BALETA:

PLIE

Vežba počinje ovim pokretom
VEŽBA POČINJE OVIM POKRETOMFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Napravite raskorak, a stopala okrenite prema spolja. Iz ovog položaja radite duboke čučnjeve. Iz tog čučnja (pliea) napravite iskorak prema štapu, pa naizmenično radite čučanj–iskorak. Vežbu ponovite 20 puta. Radite je u tri serije. Ovu vežbu možete da radite pomoću stolice.

A završava ovim pokretom
A ZAVRŠAVA OVIM POKRETOMFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

BATMAN

Istovremeno podignite nogu i ruku u stranu, pa ih vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10–20 puta, a zatim izvedite

isto toliko sitnih pokreta nogom.

Zauzmite najpre ovu pozu
ZAUZMITE NAJPRE OVU POZUFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Ovu vežbu radite u tri serije, pa napravite pauzu. Noga može da bude ispružena i do 90 stepeni ukoliko ste razgibani, ali u redu je da bude postavljena i znatno niže. Signal da vežbu izvodite pravilno jeste peckanje u spoljnjem delu butina, na zadnjici i ramenima.

Zatim uradite ovaj pokret
ZATIM URADITE OVAJ POKRETFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Umesto baletskog štapa, za ovu vežbu možete da koristite stolicu ili fotelju, pa da je izvodite bilo gde.

LABUD

Sva gracioznost pokreta
SVA GRACIOZNOST POKRETAFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Čučnite kao da sedite u stolici. Ne pomerajte ništa osim ruku, koje treba da putuju gore-dole na „labudov“ način. Izdržite koliko možete. Ovom vežbom zatežete noge i zadnjicu i definišete ruke.

Vodite računa da vežbe radite pravilno
VODITE RAČUNA DA VEŽBE RADITE PRAVILNOFOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Ova kombinacija vežbi efikasno utiče na celo telo i apsolutno sve grupe mišića.

Jelena Milenković za Blic ženu